סינוסיטיס היא מבחינה מעשית דלקת המופיעה באזור הסינוסים (מערות הפנים) והאף, וזאת בעקבות פעולה של המערכת החיסונית היוצרת את הדלקת.
סינוסיטיס נחשבת למחלה נפוצה מאד ועלולה להיגרם עקב מכלול רחב של גורמים, לרבות נגיפים, חיידקים, פטריות ועוד. המחלה עלולה להיות כרונית ולחזור לעתיים קרובות, כשהגורמים לכך יכולים להיות אורח חיים שאינו תקין (בעיקר עישון) או בעיה כללת במבנה האף.
סינוסיטיס היא בעיה שרבים סובלים ממנה – בעיקר בחודשי חורף אבל ממש לא רק – והיא מחייבת טיפול יעיל וממוקד. הצעד הראשון בדרך להגשמת היעד הזה הוא אבחון נכון של המחלה, שחלק מרכזי בו הוא זיהוי התסמינים המזוהים עם סינוסיטיס.
רשימה ארוכה של תסמינים
לסינוסיטיס יש לא מעט סימפטומים אפשריים, מה שיוצר בעיה לא פשוטה. לא רק מכיוון שהתסמינים האלה מקשים על האדם הסובל מהדלקת, אלא גם בגלל שעודף התסמינים מקשה על האבחון. בהמשך לכך מדובר בתסמינים שהם בחלקם די כלליים, כך שהם עשויים להצביע באותה מידה על שלל בעיות אחרות בגוף.
התסמינים העיקריים של סינוסיטיס, שצריכים לעלות את החשד שמדובר אכן בדלקת מהסוג הזה, נוגעים לאף. הם כוללים נזלת מוגלתית או אף סתום (שוב, שיכול לאפיין גם מצבים אחרים). בנוסף לכך יש סבירות לא קטנה שהאדם הסובל מסינוסיטיס ירגיש כאבים או לחצים באזור הפנים. הופעה של התסמינים האלה יחדיו צריכה להעלות חשד שמדובר בסינוסיטיס.
תסמינים אפשריים אחרים של הסינוסיטיס הם חום, שיעול, עייפות וכאבים המופיעים באזורים אחרים בראש או בשיניים העליונות. המחלה עלולה להביא לירידה בחוש הריח, או לחלופין לכך שהריח היוצא מהפה של האדם הסובל ממנה יהיה לא נעים. תסמין אפשרי אחר הוא לחצים באוזניים.
התסמינים האלה עשויים להופיע לסירוגין בתקופה שנעה בין מספר ימים למספר שבועות. אם סובלים מהתסמינים לפרקי זמן ארוכים יותר, של חודשים או שנים עם הפוגות ביניהם, הרי שמדובר במצב כרוני של סינוסיטיס המצריך טיפול אחר.
אבחון סינוסיטיס
האבחון הקליני של סינוסיטיס מבוסס על זיהוי התסמינים שהזכרנו קודם לכן. המשמעות היא שמי שסובל מהם צריך לגשת לרופא ולדווח לו בדיוק ממה הוא סובל, באיזו תדירות ובאילו נסיבות. הרופא בהמשך לכך מבצע בדיקה גופנית די בסיסית שיכולה לספק לו תשובות ללא מעט שאלות.
יש לציין יחד עם זאת שקיימים אמצעי אבחון מתקדמים יותר, המתאימים למצבים מורכבים כמו טיפולים שמתגלים כלא יעילים בבעיה או כשאין תשובה חד משמעית על סמך דרכי האבחון הבסיסיות.
כך למשל ניתן לבצע בדיקה של חלל האף המבוססת על סיב אופטמי (אנדוסקופיה או רינוסקופיה), בדיקת CT של אזור המערות הפנים, בדיקות דם ואלרגיה (יעילות בעיקר בסינוסיטיס כרונית) ועוד. ניתן לבצע צילומי רנטגן, אך בדיקה זו נחשבת ליעילה פחות ולא תמיד מספקת תשובה חד משמעית – לכן נהוג להימנע ממנה.
יש לציין את הבעיה הספציפית הזו, הגורמים לה וההשפעה האפשרית שלה על איברי הגוף ניתן לגלות במסגרת אבחון מקיף יותר. כזה הוא האבחון המבוסס על המכשיר Global Diagnostics, בו עושים שימוש המומחים של רשת ביו קיור.
המכשיר מבצע בדיקה המבוססת על תדרים אלקטרומגנטיים, הבוחנת תוך פרק זמן של כשמונה דקות בדיוק יותר מ-600 איברים ב-13 המערכות של הגוף.
התוצאות כאן מתקבלות מיד עם סיומה של הבדיקה, מה שמונע מצב בו צריך לעבור חודשים ארוכים בין רופאים ולהמתין לתוצאות המתנה ממושכת. בנוסף לכך הבדיקה מתאימה לכל אחד על רקע העובדה שהיא לא פולשנית ולא כרוכה בכאבים מכל סוג.