גיל המעבר הוא תקופה של שינויים רבים המאפיינים את האדם, הן אצל גברים והן אצל נשים. חלק מהשינויים האלה מבורכים, בעוד אחרים פחות נעימים ומעדיפים להימנע מהם – אבל בפועל הם נוכחים ומסבכים את החיים בצורה ניכרת.
מיגרנות בגיל המעבר עונות על ההגדרה הזו בדיוק, והן מהוות אחת התלונות הנפוצות של בני גיל המעבר. המאמר הבא יכלול את כל מה שחשוב לדעת על המיגרנות, בדגש על הדברים שניתן לעשות כדי לצמצם את דרגת החומרה שלהן.
על הקשר שבין גיל המעבר למיגרנות
כצעד ראשון נסביר מה מתרחש בגיל המעבר שמגדיל את הסיכויים למיגרנה, כאשר התשובה הפשוטה והלא ממש מעודדת היא שלא מעט דברים. זה מתחיל עם אותם שינויים הורמונליים שהם בלתי נמנעים בגיל זה, בעיקר בקרב נשים בגיל המעבר המפסיקות עם המחזור החודשי שלהן.
השינויים ההורמונליים עלולים להביא לשינויים ברמות האסטרוגן בגוף, ומכאן עד לכאבי הראש הדרך לא ממש ארוכה. כאשר האסטרוגן עולה משמעותית ויורד בצורה דרסטית וכאבי הראש נוטים להיות עזים. לצד זה חלה התרחבות או הצרה של כלי הדם, על פי השינוי ההורמונלי הספציפי, וגם לזה יש השפעה על הראש.
לצד השינויים ההורמונליים, המסבירים את רוב המקרים של מיגרנות בגיל המעבר, יש מספר גורמי סיכון נוספים. האדם בגיל המעבר נעשה לא פעם רגיש מאד לאורות, לקולות ולריחות, ועלולה להיות לכך השפעה שלילית על מצב הראש שלו.
זוהי תקופה בה רבים סובלים ממתחים או מתחושות שליליות אחרות, שמגדילים את הסיכוי לאותם כאבי ראש. לפעמים הכאבים נובעים עקב אורח חיים לא תקין, למשל צריכה מוגברת של אלכוהול או משקאות עתירי קפאין: זה עלול לקרות בכל גיל, אבל בגיל המעבר נראה שרגישים לכך במיוחד.
אבחון המיגרנות
אבחון מיגרנות בגיל המעבר אינו שונה במהות שלו מאשר בכל גיס אחר. בדרך כלל עושים זאת באמצעות בחינת סוג הכאב הספציפי: אלו הם כאבי ראש עוצמתיים במיוחד, שעשויים להיות מלווים עם בעיות נקודתיות בראייה, הגדלת הרגישות, הקאות, בחילות ועוד.
הגורם המאבחן יתשאל את האדם המגיע אליו במטרה לראות מהם התסמינים שהוא מגלה, וכן מהם גורמי הסיכון אצלו להתפתחות המיגרנות (אלה יכולות להיות סיבות הקשורות לגיל המעבר אבל גם סיבות כלליות יותר). לצד זה הוא עשוי לבצע בדיקה פיזיולוגית של המטופל.
יש לציין שכיום אבחון בעיות רבות בגוף, כולל כאבי ראש ומיגרנות, נחשב לפשוט פי כמה ביחס לעבר. מכשיר האבחון גלובל דיאגנוסטיקס, בו נעשה שימוש במרפאות ביו קיור, מגלם את זה בדיוק.
המכשיר בוחן תוך פרק זמן של כשמונה דקות בלבד כ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף, במטרה לאתר את כל מה שאינו כשורה. באמצעות הבדיקה ניתן ללמוד במהירות האם ישנה בעיה שעלולה להביא למיגרנות, ובחלק מהמקרים תוך בחינת הקשר עם איברים ומערכות אחרים בגוף. הבדיקה אינה פולשנית או כואבת, מה שמקל על גברי ונשות גיל המעבר לבצע אותה.
דרכי הטיפול בבעיה
עיקר הטיפולים במיגרנות מבוססים על הקלת התסמינים וניסיון להגדיל ככל האפשר את פרק הזמן שבין הכאבים. נהוג להשתמש למטרות אלה בתרופות לשיכוך כאבים: החל מתרופות בסיסיות ללא מרשם ועד לתרופות מרשם שמתאימות למצבים מורכבים יחסית.
שינויים באורח החיים יכולים לחולל אף הם אפקט משמעותי: טיפולים הורמונליים, הגדלת הפעילות הגופנית, צריכת מים בכמות גבוהה, הימנעות ממאכלים בעלי פוטנציאל אלרגי, טכניקות אלטרנטיביות להרפיית או להרגעת הגוף (יוגה למשל) ועוד. בהרבה מקרים יוחלט על שילוב בין מספר אפיקי טיפול, במטרה לספק את המענה הטיפולי הרחב ביותר.