איזון הורמונלי תקין נתון בשליטתה ותלוי בתפקוד תקין של המערכת האנדוקרינית
מערכת זו מורכבת ממספר בלוטות ואיברים המווסתים את התפקודים השונים של הגוף באמצעות ייצור והפרשה של הורמונים שונים המופרשים ישירות אל זרם הדם.
ההורמונים הינם חומרים כימיים המשפיעים על תפקודם של איברי מטרה עיקריים בגופינו ועל תהליכים שונים כמו למשל: תהליכי גדילה ובגרות מיניתמחזור וביוץ, חילוף חומרים תקין, שמירה על רמות סוכר תקינות בדם ועוד. גם התיפקוד המנטלי,רגשי וקוגנטיבי שלנו קשור ישירות לאיזון,או חוסר איזון הורמונלי.
הבלוטות האנדוקריניות (שמייצרות את ההורמונים השונים)
1. בלוטת ההיפותלמוס האחראית על בקרת תפקודם של ההורמונים השונים.
2. בלוטת ההיפופיזה (יותרת המוח) האחראית על וויסות קצב ההפרשה של ההורמונים.
3. בלוטת התריס (נקראת גם בלוטת המגן או התירואיד) האחראית על חילוף החומרים בגוף.
4. הלבלב המייצר אינסולין.
5. בלוטות האדרנל (יותרות הכליה) האחראית על תפקוד מערכת העצבים והשפעתה על איברים שונים.אחראית על ייצור האדרנלין והקורטיזול בגוף.
6. איברי המין: אשכים – אצל הגברים ושחלות – אצל הנשים. במהלך ההיריון – גם השליה פעילה ברמה ההורמונאלית.
בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה מדאיגה בתופעות המעידות על חוסר איזון הורמונלי – בפרט אצל נשים.
נשים רבות בגילאי הפוריות מגיעות לטיפול כשהן סובלות מאי סדירות במחזור, קשיים בכניסה להריון ובעיות פוריות שונות, תסמינים טרום ווסתיים קשים,אמנוריאה,שיעור יתר ועוד.
גילאים מאוחרים יותר – בזמן חידלון הווסת, נשים רבות סובלות מתופעות של: גלי חום, יובש בנרתיק ובעור, שינויים קיצוניים במצבי הרוח ועוד.
גורמים לחוסר איזון הורמונלי
1. תזונה מן החי שהינה עשירה בהורמונים ובאנטיביוטיקה. רוב חיות המשק מקבלות תרופות כדוגמת אנטיביוטיקה על מנת למנוע זיהומים אצל החיה מצד אחד, ומצד שני הורמונים שונים שנועדו לעודד את גדילתה המואצת של החיה והגברת תנובתה.
הורמונים אלו מגיעים אל מוצרי החלב והבשר בעיקר, נאכלים מדי יום בעודף, חודרים אל מערכת הדם ומשבשים את האיזון ההורמונאלי.
2. סטרס הינו גורם מרכזי בהשפעה על איזון הורמונלי טבעי
אפינפרין (אדרנלין) ונוראפינפרין אחראיים על הפרשת האדרנלין בגוף במצבי סטרס ומגרים את מערכת העצבים, הלב וכלי הדם והריאות. וכך בזמן סטרס – הנשימה מהירה יותר, הלב עובד מהר יותר ודם רב יותר מגיע אל איברי המטרה.
במצבים של סטרס מתמשך שבהם האדם סובל ממתח נפשי לזמן ממושך, הדבר משפיע על תפקוד של בלוטת ההיפופיזה ובלוטת התריס.
3. מחסור בפעילות גופנית גורם לתחלופה איטית של הורמונים ולספיגה חוזרת שלהם אל זרם הדם, דבר אשר משפיע על האיזון ההורמונאלי הטבעי.
4. קרינה, זיהום אוויר, חשיפה למתכות ואגירת טוקסינים מביאים לעומס רב על מערכות הגוף המנסות "לנטרל" גורמים שונים המזיקים לגוף. חשיפה לתוצרי תעשיית הפלסטיק,היא אחד הגורמים הידועים לפגיעה באיזון ההורמונלי ולהתפתחות מינית מוקדמת.
5. זיהומים שונים המשפיעים על תפקודה של מערכת החיסון, דבר אשר מאתגר את הגוף בהתמודדות מול פתוגנים ובמניעת תהליכים שבשגרה. כמו הפרשת הורמונים באופן תקין. זיהומים יכולים לגרום גם לדלקת אגן זיהומית (PID).
6. תרופות אשר מכילות אסטרוגן כדוגמת גלולות למניעת הריון. הדבר מתערב במשוב ההורמונאלי התקין ומביא למניעת ייצור הורמוני מין ולמניעת ביוץ חודשי.
נשים רבות נוטלות גלולות לאורך שנים ולאחר שהן מפסיקות, לצורך כניסה להריון, "פתאום "יש הפרעות בקבלת המחזור ובביוץ.
7. חסרים תזונתיים למשל של וויטמיני B המזינים ישירות את המערכת ההורמונאלית ומסייעים לתפקודה התקין.
8. תת פעילות בלוטת התריס או יתר פעילות בלוטת התריס
9. גיל למשל בעת חידלון הווסת ("גיל המעבר").
במסגרת אבחון באמצעות מכשיר הגלובל דיאגנוסטיק ניתן לראות וודאות באיזו בלוטה אנדוקרינית מתחילה הבעיה. אם בבלוטת ההיפופיזה, האדרנל או בבלוטת התריס.
בנוסף, ניתן לראות את הגורמים לשיבוש המשוב ההורמונאלי התקין בגוף – האם מדובר בעודף הורמונים אשר מגיע מהמזון או שמדובר ברעלים או כל סיבה אחרת.
בהתאם לכך אנו מתאימים טיפול הכולל שינוי תזונתישימוש מושכל בתוספי תזונה שאינם ממקור אסטרוגני המשפיעים על המשוב ההורמונאלי ומסייעים לגוף לחזור לפעילותו התקינה, פעילות גופנית וטיפולים באמצעות רפואת תדרים.
תסמינים וסימפטומים לחוסר איזון הורמונלי
1. אי סדירויות בקבלת המחזור, קושי בכניסה להריון, אי פוריות על רקע הורמונאלי.
2. ווסת עם דימומים כבדים, ווסת עם דימום מועט.
3. כאבי מחזור
4. PMS / תסמונת קדם ווסתית.
כ- 80% מהנשים סובלות מתסמונת קדם ווסתית ברמה כזו או אחרת. היא מופיעה בימים שלפני קבלת הווסת וכוללת:
- שינויים במצבי הרוח, נטייה לעצבנות בכי ורגישות יתר
- צבירת נוזלים בעיקר באזור הגפיים והבטן ועלייה במשקל
- חשק רב לאכול ותשוקה למזונות מסוימים.
- שינויים במערכת העיכול – שלשול, עצירות, כאבי בטן.
- תחושת מלאות ורגישות בשדיים
- עייפות והפרעות בשינה
5. אקנה
6. אנדומטריוזיס הנקראת גם מחלת רירית הרחם.
זו מחלה שבה חלקים מרירית הרחם יוצאים מחלל הרחם ומתיישבים באזורים שונים ברחבי האגן והגוף. התיישבות באזורים כמו המעיים, דרכי השתן והריאות עלולה לייצר חסימות ולעורר דלקת וסיבוכים שונים. הסיבה הברורה לכך אינה ידועה וישנן תיאוריות שונות להיווצרות האנדומטריוזיס. התסמין העיקרי הקשור באנדומטריוזיס הוא כאבי ווסת חזקים וכאבים עמומים באזור האגן במהלך החודש.בשנים האחרונות מצביעים על פטרית הקנדידה כאחד הגורמים הבולטים.
כיום כ- 25-50% מהנשים הסובלות מאי פריון, לוקות באנדומטריוזיס.
7. תסמונת השחלות הפוליציסטיות, מיומות/שרירנים – אילו מעידים על הפרעה במשוב ההורמונאלי.
גיל המעבר
כיום אנו עדים לכך שגיל המעבר רלוונטי עבור שני המינים: גברים ונשים כאחד.
אצל הנשים תקופה זו מוגדרת בשמה המקצועי "המנופאוזה" (חדלון הווסת) והיא מתארת את הירידה בהורמון האסטרוגן וההפסקה הסופית של תפקוד מחזורי הווסת והשחלות. רוב הנשים יחוו תופעות נוספות המלוות לתהליך הפסקת הווסת כמו:
- שיבושים בזמני קבלת הווסת ושינויים בעוצמת הדימום.
- גלי חום
- יובש בריריות, בנרתיק ובעור
- שינויים קיצוניים במצבי הרוח, דיכאון, רגזנות, אבדן ריכוז, כאבי ראש וירידה בויטליות.
- הפרעות שינה ופגיעה באיכות השינה עקב גלי החום.
- דפיקות לב מואצות
- סחרחורות ועקצוצים בגוף
- עלייה במשקל
- ירידה בצפיפות העצם וסכנה לשברים.
הטיפול הקונבנציונאלי המוצע לנשים היום כולל הורמונים (שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון או בנפרד) והוא מסייע במניעת התופעות של גלי החום והיובש בריריות בעיקר.
עם זאת, נשים המשתמשות בהורמונים המכילים אסטרוגן מגבירות את סיכוייהן ללקות בסרטן רירית הרחם וסרטן השד, להיווצרות קרישי דם ואבני מרה.
אצל גברים גיל המעבר מלווה בשינויים במצבי הרוח, עלייה ברמות הסוכר והכולסטרול, פגיעה בחשק המיני ועוד. הרפואה הקונבנציונאלית אינה מכירה בגיל המעבר אשר קיים גם אצל גברים. הטיפול הקונבנציונאלי מתמקד במתן תרופות לכל פתולוגיה באופן נפרד.
הטיפול הנטורופתי בחוסר איזון הורמונלי
ברמה התזונתית, נמליץ על תזונה עשירה בסיבים מירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות. הפחתת משמעותית של צריכת המזונות מן החי ושתיית מים מרובים.
כמו כן תינתן המלצה על פעילות גופנית המותאמים למטופל/ת.
תוספי תזונה מומלצים
1. PT 208 - פורמולה המהווה שילוב של צמחים, נוטריאנטים ואנזימים שתפקידם לשמר את התפקוד הבריא של בלוטת יותרת המוח (ההיפופיזה).פורמולה זו ניתנת פעמים רבות לאי סדירויות בווסת, PMS, כאבי מחזור קשים בשילוב עם מגנזיום...
2. חומצות שומן חיוניותMega GLA – GLA (חומצה גמה לינולאית) הינה רכיב ידוע של שומנים הנמצאים בצמח "נר הלילה", בורג' וזרעי פטל שחור.GLA מקלה על תופעות קדם מחזור, בשמירה על בריאות העור, תנועת המפרקים, זרימת הדם ותפקוד הלב, וכן תומכת במערכת העצבים.חומצת שומן זו היא אחת מאבני הבנין ליצירת אסטרוגן בגוף.
3. Mexican wild yam – הבטטה המקסיקנית הינה מקור אל הורמונים זהים ביולוגית. להורמונים אלו יש את אותו מבנה מולקולארי כמו להורמונים המיוצרים בגוף. הבטטה עשירה בהורמון דמוי פרוגסטרון טבעי המסייע בהגנה על השדיים והרחם מסרטן, תורם לחידוש רקמת העצם ובעל השפעה נוגדת חרדה וגלי חום.
4. קומפלקס פיטוסטרול - פיטוסטרולים נפוצים במזונות הצמחיים וכשהם בקיבת האדם הם עוברים מטבוליזם לויסות רמות האסטרוגן בגוף. במידה ורמת האסטרוגן בגוף נמוכה, פיטוסטרוגינים יגרמו לעליה או ירידה באפקט האסטרוגני בהתאם לרמת האסטרוגן בגוף.
התאמת הטיפול תהיה אישית לכל מטופל או מטופלת, לעיתים ישולבו פורמולות נוספות לתמיכה באדרנל או פורמולות לניקוי הגוף ותמיכה בכבד.