כשחושבים על גורמים לסוכרת, ה-מגפה של המאה ה-21, רבים מעלים לנגד עיניהם בעיקר הרגלי תזונה לא נכונים בשילוב עם אורח חיים שאינו פעיל או גנטיקה שרחוקה מלהיות מושלמת.

כל אלה יכולות להיות סיבות לסוכרת (כמו גורמים אחרים), אבל אסור לשכוח שלמחלה הכרונית הבעייתית הזו יש גם צד נפשי. לא מעט סטטיסטיקות מראות שאנשים הנתונים בלחץ נפשי גבוה הם בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח סוכרת. ויש לזה גם הסבר מדעי.

סוכרת, לחץ נפשי ומה שביניהם

המשפט "נפש בריאה בגוף בריא" בהחלט יכול להיות רלוונטי גם במקרה של סוכרת. כשבוחנים את מה שמתרחש בגוף במצבים של לחץ (במיוחד לחץ המוגדר כאקוטי) לא קשה להבין מדוע.

בפועל ישנה פעילות יתר של הגוף שאמורה להביא להתמודדות ראויה עם הלחץ. כאשר אנחנו לחוצים הגוף משחרר יותר הורמונים, שמבחינה מעשית ממלאים אותנו באנרגיה וגם משפיעים על רמות הריכוז שלנו, זרימת הדם, חילוף החומרים ועוד.

בנוסף לכל אלה נעשה במצבים של פעלתנות יתר הנובעת מלחץ שחרור של גלוקוז מהמאגרים הקיימים בגוף הנמצאים בכבד, בשרירים ובשכבת השומן. נוצר עודף של גלוקוז בכלי הדם, כך שהגלוקוז לחדור לתאים ולהביא לכמויות חריגות שלנו שאנחנו מזהים בתור סוכרת.

כמובן שהלחץ לבדו לא יביא לאותה מחלה, כשלרוב נדרש שילוב בין המצב הנפשי, הרגלי התזונה והפעילות הגופנית. הלחץ יכול להחמיר בעיה קיימת אבל מצריך גורמים אחרים שיתקיימו בדרך למחלת הסוכרת.

הבסיס המחקרי של התחום

למרות ההסבר התיאורטי הדי הגיוני שהובא כאן, בדיקת הקשר שבין לחץ לסוכרת נמצאת עדיין בחיתוליה במידה מסוימת. בהקשר הזה יש להזכיר מחקר חשוב מאד שנערך במרכז הרפואי וולפסון לפני מספר שנים.

המחקר, שהתקיים בתקופה של מבצע עמוד ענן, הצביע על כך שבמצבים של לחץ – עקב המלחמה בהקשר הזה – הגלוקוז בגוף עולה וכך גם הסיכויים לסבול מסוכרת. הממצאים הראו כי כמות הגלוקוז שהיו אצל אותם אנשים עלו בצורה בולטת כאשר הן נלקחו במהלך המלחמה בהשוואה לבדיקות שנערכו לפני שהמבצע הצבאי יצא לדרך.

ברחבי העולם נערכו מחקרים שונים, שבדרך כלל בוחנים את ההשפעה של מצבים נפשיים ספציפיים על סוכרת: כך למשל גירושין, בעיות משפחתיות, קשיים בעבודה ועוד.

זאת ועוד, מחקרים אחרים הצביעו על כך שבבתים בהם ההורים לחוצים והתינוק נמצא בהמשך לכך בסביבה עמוסת מתחיל, הסבירות שלו לחלות בסוכרת מסוג 1 עולה ביחס לתינוקות אשר המצב אצלם בבית הוא רגוע יותר. ברור עם זאת שמדובר במחקר בעייתי בו עשויים להיות משתנים מתערבים.

חשוב להדגיש שמהעבר השני של המשוואה, אין בהכרח תמימות דעים על כך שהקשר שתואר מעלה, הגיוני ככל שייראה על הנייר, אכן בא לידי ביטוי בפועל. חלק מהרופאים סבורים כי הקשר לא קיים, או שהוא כן קיים אבל מקבל תפקיד משני מאד ברשימת הגורמים לסוכרת.

אבחון וטיפול

בעידן לחוץ ועמוס במתחים כמו זה שאנו חיים בו, נראה שקשה לאדם הממוצע להישאר רגוע לאורך זמן. כל אחד מאיתנו סובל מלחצים וממתחים מדי פעם, וזה טבעי לחלוטין.

אנשים אשר מפלס הלחץ אצלם גבוה במיוחד או לחלופין נוטים להיות לחוצים לאורך זמן, עם זאת, מגדילים את הסיכון לבעיות רפואיות שונות – כולל סוכרת, ככל הנראה. בלחצים שהמקור שלהם עמוק רצוי לטפל בהקדם האפשרי, מכיוון שלחץ שנותר על כנו למשך תקופה מסוימת עלול להפוך להיות גבוה יותר.

מומלץ לבצע סקירה כללית של הגוף, למשל באמצעות מכשיר Global Diagnostic  שברשת מרפאות ביו קיור. המכשיר סוקר את מצב הגוף מכף רגל ועד ראש, מאפשר לאתר הרבה מאד בעיות