את הסוכרת מגדירים כיום בתור המגפה המשמעותית של המאה ה-21. על רקע האחוז הגדול באוכלוסייה הסובל ממנה, יש שמתייחסים אליה בתור "גזירת גורל", שילוב אקראי של הנסיבות או גורמים תורשתיים. התפיסה הזו היא הכל חוץ ממדויקת על רקע העובדה שיש כיום דרכים מגוונות למנוע או לכל הפחות להקטין את הסיכויים לסוכרת. המאמר הנוכחי יראה לכם מה צריך לעשות כדי להגשים את המטרה.
חשיבותו של אורח חיים בריא
איך שלא תסכלו על זה, סוכרת עלולה להתפתח או להיות מוחמרת כאשר אורח החיים שלנו אינו נכון. זה מתחיל כמובן עם מאכלים עמוסים בסוכר (גלוקוז), אשר רצוי שהצריכה שלהם תהיה מוגבלת ככל האפשר – מה גם שהם כוללים פגיעות אפשריות אחרות בגוף.
המזון שאוכלים צריך להיות מאוזן, כשרצוי לדבוק במספר ארוחות קטנות לאורך היום ולא בארוחה אחת או שתיים גדולות מאד. רצוי להוסיף סיבים תזונתיים לתפריט היומי (הסיבים נמצאים בכמויות נאות במוצרים דוגמת אגוזים, דגנים מלאים או שעועית), גם מכיוון שהם תורמים לתחושת השובע.
יש מחקרים שמראים שצריכה של מספר כוסות קפה ביום יכולה למנוע סוכרת, גם אם מנגד הגישה ביחס לקפה בפרט ולקפאין בכלל אינה חד משמעית. עודף של קפאין בגוף הוא אינו דבר מומלץ בהכרח.
העובדות מראות אנשים בהשמנת יתר נמצאים בקבוצת סיכון גבוה במיוחד לסוכרת, כך שכדי למנוע את הבעיה חשוב לשמור על משקל גוף תקין ככל האפשר. כך לדוגמא מחקר שנערך לפני מספר שנים הראה שאנשים שסבלו מהשמנת יתר ושהורידו כ-10% ממשקל הגוף שלהם הצליחו להפחית את שיעורי הסוכרת למשך שלוש שנים בכמעט 60%.
ספורט והרגשה אישית
לא צריך להסביר לכם מדוע הפעילות הגופנית חשובה, כשבהקשר הנוכחי היא עשויה להקטין את הסיכויים לסוכרת בצורה משמעותית. אפילו פעילות בסיסית יחסית כמו הליכה של חצי שעה מספר פעמים ביום יכולה להביא לתמורות חיוביות מאד בגוף האדם, לתרום להורדה במשקל וגם לאיזון שלו מבחינת רמות הסוכר.
יש לציין שהן שינוי התפריט התזונתי והן הפעילות הגופנית יהיו יעילים במיוחד כאשר הם באים אחד לצד השני: מי שאוכל בריא ולא מקפיד על פעילות גופנית מחטיא את המטרה במידה מסוימת, וכך גם מכורי הספורט שהתפריט שלהם אינו בריא מספיק.
הקשר בין הנפש הבריאה לבין הגוף הבריא יכול לבוא לידי ביטוי גם במקרה של סוכרת. מעבר לעובדה שפעילות גופנית ואכילה נכונה עשויים כשלעצמם לתרום להרגשה האישית שלנו, מחקרים הראו ששינה נאותה כבר מגיל צעיר מקטינה מאד את הסיכונים לסוכרת בגיל מבוגר.
המפתח להתמודדות: אבחון מהיר
סוכרת היא מחלה שעלולה להתפתח בגוף שלנו שנים על גבי שנים מבלי שנשים לב, ולו מכיוון שאין לה תמיד תסמינים ברורים. מיותר לציין שמי שלא מגלה את המחלה במועד עלול לראות איך ההתמודדות שלו איתה הופכת למורכבת פי כמה.
זו הסיבה שחשוב לבצע בדיקות דם מדי תקופה, במטרה לבחון את המדדים. אנשים הנמנים על קבוצות הסיכון, למשל אנשים בשנות ה-50 לחייהם ומעלה או אנשים שיש להם היסטוריה משפחתית של סוכרת, צריכים להיות עם האצבע על הדופק עוד יותר.
מעבר לבדיקות הדם יש כיום אמצעי אבחון מתקדמים יותר שיכולים ללמד אותנו מה לא בסדר בגוף שלנו. מקום של כבוד מהבחינה הזו מקבל מכשיר האבחון המהפכני גלובל דיאגנוסטיקס, בו נעשה שימוש ברשת המרפאות ביו קיור. המכשיר מאפשר לבחון בצורה שאינה פולשנית או כואבת מאות איברים במערכות הגוף השונות תוך פרק זמן של כשמונה דקות בלבד, כך שניתן ללמוד מה לא בסדר בגוף שלנו.