בעיות בלחץ דם מאפיינות רבים באוכלוסייה, כשחלק ניכר מהבעיות נובעות מכך שלחץ הדם של האדם הוא נמוך ביחס לנורמה.
המאמר הנוכחי מתייחס למצב של לחץ דם אורטוסטטי, שהוא לא פשוט להתמודדות גם כן. המונח מתאר מצב בו יש ירידה דרסטית בלחץ הדם בין מצבים של שכיבה לעמידה: ירידה של יותר מ-20 ממ''כ כספית בלחץ הדם הסיסטולי, או של יותר מ-10 ממ''כ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי.
כדי ללמוד על ההבדלים האלה בלחץ הדם, אם קיימים, נהוג לבצע שתי מדידות דם: הראשונה שבהן בשכיבה, והשנייה אחרי שלוש דקות של עמידה.
שימו לב שיש אופנים שונים לביצוע הבדיקה, כאשר בחלק מהמקרים מחליטים על זמני שכיבה ועמידה אחרים. העיקרון בכל מקרה דומה בכל המקרים.
הגורמים ללחץ דם אורטוסטטי
לחץ דם אורטוסטטי עלול להיגרם עקב מספר סיבות עיקריות. הראשונה שבהן קשורה בגיל, כאשר הסיכויים לסבול מהבעיה גדלים בצורה משמעותית בשנות ההזדקנות של האדם – למעשה, אחד מבין חמישה קשישים סובל מהבעיה הזו, לרוב עקב תפקוד שאינו מספק של מערכת הדם בגוף.
לצד זה קבוצות סיכון אחרות לבעיה הן חולי סוכרת למיניהם, כמו גם חולים המקבלים תרופות שתכליתן הורדה של לחץ הדם (כלומר, אנשים הסובלים מיתר לחץ דם). תרופות נוספות שעלולות להגדיל את הסבירות לסבול מהמחלה הן תרופות הנחשבות למשתנות, חוסמי אלפא, נוגדי דיכאון וכן הלאה.
לפעמים הבעיה מצביעה על תפקוד לקוי של מערכות הגוף האחרות, למשל בעיות בתפקוד של מערכת העצבים האוטומניות. הבעיה עלולה להיגרם עקב חוסר איזון הורמונלי, תפקוד לקוי של הלב, התייבשות ועוד.
רשימה ארוכה של תסמינים
עם לחץ הדם לא משחקים, כאשר ידוע שכל ירידה או עלייה חריגים בו עלולים להביא לבעיות רפואיות שונות. הסכנה הראשונה הנובעת מכך היא נפילה.
אם לחץ הדם נמוך מדי במצב עמידה, האדם עלול להרגיש סחרחורות ולמעוד, מה שעלול להיות מסכן חיים במצבים מסוימים ועבור אוכלוסיות מסוימות.
הירידה הזו בכמות לחץ הדם, ותת לחץ הדם כמכלול, עלולים להביא תסמינים דוגמת תחושה חולשה כללית, עייפות כרונית, כאבי ראש, בעיות בראייה, האצה בקצב פעימות הגוף, סחרחורות ועוד. התסמינים עשויים להשתנות אצל כל אדם ותלויים בחומרת הבעיה ובמאפיינים פיזיולוגיים אחרים שלו.
דרכי אבחון וטיפול
כמו בהרבה בעיות רפואיות אחרות, גם במקרה של לחץ דם אורטוסטטי האתגר הגדול ביותר הוא למצוא את הבעיה בשלבים הראשונים שלה, מה שעשוי למנוע את הסיבוכים ולמנוע נפילות.
אבחון יכול להיעשות על ידי אנשי מקצוע וגם באמצעות מערכות בדיקה ממוחשבות, דוגמת מערכת גלובאל דיאגנוסטיק בה נעשה שימוש ברשת ביו קיור. מערכת זו סורקת את הגוף מ-א' ועד ת', תוך בחינת התפקוד של המערכות והאיברים השונים. היא יכולה להצביע על דבר מה שאינו בסדר ושעלול להביא בצורה ישירה או עקיפה ללחץ דם אורטוסטטי.
הטיפול בבעיה לכן מצריך בחלק מהמצבים טיפול בגורם שהביא לה מלכתחילה. לצד זה חשוב להקנות לאותו אדם הרגלים שיקטינו את הסיכוי שיסבול מההיבטים המוחשיים של הבעיה, למשל קימה בהדרגה מהמיטה לאחר שכיבה ממושכת.
אם נראה שהסימפטומים קשורים לארוחות, חשוב להתאים את התזונה אליהם: הארוחות רצוי שיהיו קטנות ככל האפשר, תוך כדי עדיפות למאכלים הכוללים מלח בכמויות סבירות. בכל מקרה חשוב להרבות בשתיית נוזלים, ובעיקר מים.
יש תרגילים שונים שאפשר לבצע במטרה לשפר את המצב. כך לדוגמא תרגילים שתכליתם יצירת לחץ על ורידי הרגליים, מה שיעלה את לחץ הדם. חלק מהמוצרים האורתופדיים יכולים לסייע כאן (למשל גרביים אלסטיות), וגם תרופות מסוגים שונים.