לא קשה להבין מדוע תפקוד בעייתי של הלב הוא מצב מסכן חיים. למרבה הצער בעיות ומחלות רבות מזוהים עם הלב. מחלת לב איסכמית היא אחת המורכבות שבהן.
המדובר במצב בו חלה פגיעה באספקת הדם לשריר הלב (איסכמיה), כך שהוא מקבל חמצן בכמות פחותה ממה שהוא זקוק לו. מחלת לב איסכמית היא גורם המוות השני בשכיחותו במדינות מערביות ומקור למספר לא מבוטל של אשפוזים בבתי החולים. לכן חשוב לדעת הכול על אופן זיהוי, אבחון וטיפול במחלה.
ממה נגרמת מחלת לב איסכמית?
מחלת לב איסכמית נובעת בחלק גדול מהמקרים ממחלת לב כלילית, אשר הגורם הספציפי שלה עשוי להיות טרשת עורקים. באופן ספציפי יותר קיימים כאן גורמי סיכון מרובים.
ראשית, מחלת לב איסכמית נפוצה יותר אצל גברים בהשוואה לנשים, כמו גם אצל אנשים אשר במשפחה שלהם יש היסטוריה של מחלות לב מהסוג הזה. מי שעונה על התנאים האלה יכול בהחלט להיות עם האצבע על הדופק, לעיתים תרתי משמע.
גורמי סיכון אחרים הם גיל מבוגר, עודף כולסטרול, מחלות כרוניות (דוגמת סוכרת או יתר לחץ דם), אכילה מרובה של בשרים, עישון מאסיבי – והרשימה עוד ארוכה.
במקרים רבים אי אפשר לדעת באופן מלא מהם הגורמים המביאים למחלה אצל אדם מסוים, אבל עדיין חשוב להשקיע את המאמצים באבחון המחלה ובזיהוי התסמינים שלה.
כך תדעו אם אתם סובלים ממחלת לב איסכמית.
מחלת לב איסכמית כוללת מספר תסמינים נפוצים, שצריכים בהחלט להדליק נורת אזהרה אצל מי שמגלם אותם אצלו (גם אם מדובר בבעיה אחרת, ייתכן מאוד שגם היא תדרוש טיפול מהיר).
המחלה עלולה להביא לכאבים בחזה במהלך ביצוע של פעילות גופנית מאומצת – מה שמכונה "תעוקת לב" – כמו גם לירידה בסיבולת הגוף ובכושר הגופני של האדם.
תעוקת הלב עלולה להופיע גם בעת חשיפה לקור או אפילו כאשר האדם סובל ממצב רגשי מורכב כלשהו. אם המחלה אינה יציבה, האדם עלול להרגיש כאבים בחזה גם כאשר הגוף שלו נמצא במנוחה (בין אם כתוצאה מתעוקת לב ובין אם כתוצאה מאוטם בשריר הלב).
במצבים חמורים נוספים עלול האדם לסבול מאי ספיקת לב, כלומר, מצב בו היכולת של הלב לעשות את מה שהוא אמור לעשות נפגעת. תסמינים אפשריים כתוצאה מכך הם קוצר נשימה או עייפות בלתי מוסברת.
את המחלה ניתן בהמשך לכך לאבחן בדרכים שונות. את הבדיקות נוהגים לעשות אנשים בקבוצת סיכון או כאלה שסובלים מלפחות חלק מהתסמינים שתוארו מעלה.
דרכי האבחון המסורתיות של הבעיה כוללות בדיקות דם הבוחנות את רמת האנזימים בלב, בדיקות לב במאמץ, אק"ג, CT קורונרי של הלב ("צנתור וירטואלי") ועוד.
בהרבה מקרים ניתן לקבל תשובות לשאלות המופיעות לאורך הדרך באמצעות בדיקה מקיפה יותר של מצב הגוף ברפואת התדרים. הבדיקה מבוססת על מכשיר האבחון המהפכני Global Diagnostics, שסוקר את הגוף (יותר מ-600 איברים ב-13 מערכות גוף ) ומפיק דו"ח מקיף על מצבו לאחר מספר דקות בודדות בלבד.
דרכי הטיפול בבעיה
בהתחשב במורכבות ובסכנת החיים הנובעת ממחלת לב איסכמית, ברור שלאחר האבחון אין מנוס אלא לטפל בבעיה בהקדם האפשרי.
הרפואה המודרנית השתפרה מאוד במענה שהיא מספקת לבעיה (כמו מחלות לב כמכלול), וניתן לעשות זאת במספר דרכים. אחת ממטרות העל היא לאזן את גורמי הסיכון, מה שנעשה כמובן רק לאחר שלומדים מהם הגורמים הפוטנציאליים אצל אדם מסוים.
אופני הטיפול המסורתיים בבעיה כוללים תרופות (למשל כאלה שתפקידן לדלל את הדם או להפחית את רמת הכולסטרול), צנתור, ניתוח מעקפים ועוד.