זיהום הקנדידה הוא אחד הנפוצים בגוף: למעשה, המדובר הוא בגורם השכיח ביותר בעולם לזיהומים שהמקור שלהם הוא פטרייתי.
שכיחות הקנדידה עלתה בעשרות מונים בשנים האחרונות, כשאחד הגורמים המייחסים לכך הוא אורח החיים המערבי, ובעיקר התזונה.
במילים אחרות: חלק מהמזונות שהאדם נהנה לצרוך בעת הנוכחית עלולים ליצור תנאים אידיאליים ל"שגשוג" של הקנדידה, ובכך להפוך את הבעיה לחמורה יותר ואת התסמינים של הקנדידהלמורכבים פי כמה. אז מהם המזונות מהם מומלץ להימנע? אילו מזונות יכולים לסייע? וכיצד בכלל ניתן לדעת מול מה מתמודדים?
רשימת ה"אויבים" של הקנדידה
כמו פטריות רבות אחרות, גם הקנדידה מתרבה באמצעות מזון שהיא מוצעת בגוף שלנו. באופן לא ממש מפתיע, היא נהנית לצרוך פחמימות ומאכלים עמוסים בסוכרים. גורם סיכון נוסף הוא מאכלים אשר מזיקים בצורה ישירה לכבד, אשר רמת התפקוד שלו תשפיע באופן מהותי על מאפייני זיהום הקנדידה.
מבחינה מעשית התפריט צריך לכלול כמה שפחות, או אפילו להימנע לחלוטין, ממאכלים דוגמת סוכרים למיניהם, ממתקים ושוקולדים, פירות ממותקים (ענבים לדוגמא) או פירות יבשים. קשה מאוד להימנע מהם לאורך זמן, אבל בהחלט אפשר לצמצם את הצריכה שלהם "עד יעבור זעם". מוצרי קמח לבן ואורז לבן, כמו גם מוצרי חלב, מומלצים הרבה פחות מהסיבה הזו.
רשימת המזונות הבעייתיים כוללת בתוכה מאכלים עמוסים בשמרים, פיצוחים קלויים, מאכלים מבוססי בוטנים, פטריות, חומץ, משקאות אלכוהוליים ועוד.
ברמה הכללית מומלץ להימנע במהלך התקופה הזו ככל שניתן ממאכלים מעובדים או תעשייתיים, כשיש אנשים שגם יצמצמו מאוד את הביקורים שלהם במסעדות ובבתי הקפה (בהם האוכל המוגש פעמים רבות הוא הכול חוץ מבריא).
אילו מאכלים כן מומלצים?
מן העבר השני של המשוואה, יש רשימה ארוכה של מאכלים שצריכה שלהם יכולה לשפר את המצב או לכל הפחות למנוע החמרה של הקנדידה ותסמיניה. הרשימה כאן כוללת מגוון רחב של מאכלים גם כן.
רצוי להגדיל את הצריכה של הדגנים ושל הקטניות, על סוגיהם. באופן כללי דגים ומוצרי בשר ועוף יכולים לסייע, אם כי חשוב להקפיד שלא לצרוך מאכלים שהם תעשייתיים, מעובדים או משומרים.
ביצים, בעיקר אורגניות, יכולות להשתלב בהחלט בתפריט התזונתי. מי שמתקשה לוותר לחלוטין על מוצרי החלב יוכל לצרוך מוצרים המבוססים על יוגורט עיזים, יוגורט כבשי או ביו יוגורט בכמויות סבירות.
פירות שאינם עמוסים בסוכר, ירקות ירוקים ונבטים נכנסים אף הם לסקירת המאכלים שכדאי לשלב בתפריט. חשוב להקפיד במהלך תקופה זו על שתייה מרובה של מים ושל משקאות שאינם ממותקים (חלק מהרופאים והתזונאים כן מאפשרים לצרוך ממתיקים טבעיים דוגמת סטיביה).
נקודת המוצא: אין תפריט אחיד
חשוב להדגיש שאצל כל אדם מופיעה הקנדידה באופן שונה ועלולה להיגרם עקב סיבות מגוונות. מבחינת מניעה או טיפול, המשמעות היא שלא תמצאו נוסחה חד משמעית או תפריט תזונה שנכון בכל אחד מהמקרים.
מה שעובד אצל אדם אחד עלול להיות יעיל הרבה פחות אצל חברו. כדי לדעת מה לעשות חשוב להתבונן בסוג זיהום הקנדידה הספציפי, בדרגת החומרה של הבעיה, באורח החיים הנוכחי של האדם, במאפיינים הגופניים העיקריים שלו ועוד.
אבחון של הבעיה (שיכול להיעשות באופן נקודתי או כחלק מאבחון מקיף של מצב הגוף – דרך מכשיר Global Diagnostics למשל) יהיה נקודת הפתיחה הראשונה.
לאחר מכן יש לבנות תפריט תזונה ולהקפיד עליו למשך מספר שבועות או חודשים, תלוי במימדי הבעיה איתה מתמודדים. את הקנדידה לא פוטרים לאחר ארוחה אחת או שתיים, כך שסבלנות היא אחת ממילות המפתח.