פטריית הקנדידה נמצאת בגוף של כל אחד, ואף מבצעת פעילויות חיוניות בתפקוד התקין שלו. הבעיה מתחילה כאשר מופיע זיהום בקנדידה, וזה נפוץ במיוחד: פטריית הקנדידה נחשבת למקור השכיח בעולם של זיהומים שהמקור שלהם הוא פטרייתי.
יש מינים שונים ומגוונים של קנדידה, חלקם לא משפיעים על האדם אבל חלקם מביאים לשורה ארוכה של תופעות לוואי שאינן נעימות.
לזיהומי הקנדידה יש שלל תסמינים, אשר ניתן לאבחן את הבעיה במידת ודאות זו או אחרת באמצעותם: ככל שיש יותר תסמינים כך הזיהוי עשוי להיות מדויק יותר. הקושי הוא שחלק משמעותי מהסימפטומים האלה הוא כללי ועלול להצביע על הרבה בעיות רפואיות אחרות, כך שנדרשות בדיקות מקיפות יותר בדרך כלל.
סימפטומים כלליים
פטריית הקנדידה עלולה במצב של זיהום להביא ללא מעט סימפטומים שאנחנו מגדירים ככלליים. האדם הסובל מהבעיה עלול להרגיש תשישות "כרונית" (בלי קשר לשעות השינה), כאבי ראשומיגרנות, תחושות ערפול וטשטוש, נדודי שינה והרגשה כללית של חולי. כמו כן האדם עלול לעלות במשקל הגוף שלו ולהתקשות לרדת במשקל, בלי קשר להרגלי התזונה ולפעילות הגופנית שהוא מבצע.
תסמינים במערכת העיכול
זיהומי הקנדידה משפיעים בצורה ישירה על מערכת העיכול, כך שחלק משמעותי מהתסמינים של הבעיה נוגעים למערכת העיכול. בין היתר ניתן להצביע כאן על עצירויות או לחלופין שלשולים, גזים, כאבים בבטן, קשיים בעיכול מזונות שונים (בעיקר חלבונים), פיתוח אלרגיות שלא היו קיימות קודם לכן למזונות מסוגים שונים ועוד.
השפעה על העור
יש מצבים בהם פטריית הקנדידה פוגעת בעור ומביאה להשפעות לא נעימות עליו: מטבע הדברים אלו הם סימפטומים שיהיו פשוטים לזיהוי, אם כי לא תמיד זה מובן מאליו שהשיוך יהיה דווקא לקנדידה ולא לבעיות רפואיות אחרות. תסמיני הקנדידה הנוגעים לעור כוללים אקזמות, אלרגיה, הופעת פצעי אקנה, פטרת ציפורניים ועוד.
פגיעה באיברים נקודתיים
בהתאם לסוג הספציפי של פטריית הקנדידה ולאופן בו היא תוקפת את הגוף, ייתכן מצב בו הבעיה תתקוף אזורים שונים של הגוף. אנשים הסובלים מקנדידה עלולים לסבול מתופעות לוואי לא נעימות של האוזניים, לרבות הפרשות, גרד או דלקות שבאות והולכות. ההשפעה השלילית על האף עלולה להביא לנזלות כרוניות, לסינוסיטיס או לבעיות חמורות דוגמת קדחת השחת. בגרון, התסמינים כוללים כאבים, צריבות ודלקות גרון ללא הופעת חיידקים.
דלקות וגירוד עלולים להופיע בעיניים, כשההשפעה על הפרקים והשרירים של הגוף כוללת כאבים בדרגות עוצמה שונות, דלקות, חולשה ועוד.
תסמיני הקנדידה לאוכלוסיות ספציפיות
מעבר לתסמינים הכלליים של הקנדידה – את חלקם הבאנו כאן אבל ממש לא את כולם – ייתכנו סימפטומים נקודתיים אצל אוכלוסיות שונות. זה מתחיל עם האבחנה המגדרית, לפיה קנדידה אצל גברים עלולים להביא לאין אונות, לפגיעה בטיב הזרע או לדלקת בפרוסטטה. נשים עלולות לסבות מהפרשות כרוניות מאזור הנרתיק, תחושות לא נעימות של גרד או צריבה, בעיות במחזור או בפוריות, פגיעה באיזון ההורמונלי ועוד. בשני המקרים הבעיה עלולה להביא לאובדן מוחלט של החשק המיני.
אבחנה נוספת שאפשר לעשות היא בהתאם לגיל של האדם. תינוקות עם קנדידה עלולים לסבול מקשיים התפתחותיים, מבעיות בעור, מכאבים המביאים לבכי רב, מתפרחת חיתולים, מקשיי נשימה ועוד. ילדים עלולים לגלות סימנים דוגמת כעסים, כאבים בבטן, בעיות נשימה, עייפות, היפראקטיביות, תשוקה למאכלים מתוקים ועוד.
מכל אלה נובע שקשה להסיק על קנדידה באמצעות התסמינים בלבד. ניתן לבצע את האבחון באמצעות סקירת התסמינים, בחינת המצב הבריאותי ובעיקר בדיקות מעבדה (בדיקת צואה למשל). צורת האבחון משתנה בהתאם לאזור בו עלולה להופיע הקנדידה.