תסמונת זולינגר-אליסון (או "גסטרינומה"), נקראת על שם שני החוקרים שתיארו אותה לראשונה, אי שנת בשנות ה-50 של המאה הקודמת. איך שלא תקראו לה, מדובר בבעיה ממש לא פשוטה עבור הסובלים ממנה.
התסמונת מהווה למעשה גידול המפריש הורמון העונה לשם גסטרין, והיא באה לידי ביטוי בשלושה מקרים להם מכנה משותף אחד: הם מזיקים בקיבה. התסמין הראשון הוא ייצור עודף של חומצת הקיבה, הפרשה שעלולה להביא לתסמין השני – כיב קיבה (כ-95% מבין החולים בתסמונת סובלים גם מכיב פפטי). התסמין השלישי והחמור אפילו יותר הוא גידול סרטני בלבלב, הנחשב לאחד מסוגי הגידולים הסרטניים החמורים ביותר שיש.
תופעות לוואי ותסמינים
תסמונת זולינגר-אליסון, כפי שאפשר אולי להסיק מתיאור הבעיה שהבאנו מעלה, משפיעה באופן חמור על הלוקים בה. התסמינים העיקריים המזוהים איתה כוללים כאבי בטן בדרגת חומרה גבוהה, שלשולים, בחילות, הקאות דם (פועל יוצא של אותו כיב פפטי), שמיעת צפצופים באוזניים והפחתה משמעותית במשקל תוך פרק זמ קצר יחסית, גם כאשר אין סיבה נראית לעין לירידה הזו.
כדי להפוך את התמונה למורכבת אפילו יותר, נדגיש את הקשר בין גסטרינומה לבין גידולים – קשר שעשוי להיות בכל אחד מהכיוונים. אחוז משמעותי מבין הגידולים מתפשטים ומגיעים לאזור בלוטות הלימפה, המעי הדק והלבלב: למעשה, אחד מבין ארבעה אנשים הסובלים מתסמונת זולינגר-אליסון יסבול מגידולים ממאירים (לרוב יותר מגידול אחר). מן העבר השני של המשוואה, גידול המופיע בלבלב או בתריסריון עלול להביא לייצור עודף של הורמון הגסטרין ובכך לחולל את התסמונת.
איך מזהים את התסמונת?
לכאורה, תסמונת זולינגר-אליסון היא בעלת מגוון רחב של תסמינים – ולכן אפשר לשער שהזיהוי של הבעיה יהיה פשוט יחסית. הקושי הוא שחלק משמעותי מהסימפטומים המזוהים עם התסמונת הם כלליים, או לכל הפחות יכולים להיות משויכים לשלל בעיות בריאותיות אחרות.
זיהוי התסמינים יכול להעלות את החשד לגסטרינומה (במיוחד כאשר התסמינים אינם חולפים גם כאשר נוטלים טיפול תרופתי), אבל על מנת לקבל תשובה חד משמעית יש כבר צורך בבדיקות מתקדמות יותר. הבדיקות הבסיסיות הן אנדוסקופיה, בדיקות הדמיה על סוגיהן ובדיקות מעבדה, שבאות לבחון בין היתר את רמתו של ההורמון הרלוונטי בגוף. לצד זה ניתן לבצע מבחן גירוי, שאף הוא מיועד למדוד את רמתו של הורמון הגסטרין.
אמצעי אבחון מתקדמים שנכנסו לתמונה האבחונית בשנים האחרונות, דוגמת מכשיר האבחון המהפכני Global Diagnostics בו נעשה שימוש במרפאות ביו קיור, יכולים לעשות את ההבדל. המכשיר המדובר סורק את הגוף על בסיס העקרונות של רפואת תדרים, לאחר חיבור אלקטרודות לרגליו.
התוצאה היא סקירה מקיפה של הגוף, מכף רגל ועד ראש, הנעשית בתוך מספר דקות בצורה בלתי פולשנית. בדרך זו אפשר ללמוד על בעיות פוטנציאליות במערכת העיכול, או אפילו על ההשפעה שלהן על איברים ואזורים אחרים בגוף.
דרכי הטיפול בבעיה
הטיפול העיקרי בתסמונת זולינגר אליסון הוא סימפטומטי, כלומר, מיועד להביא לעיכוב של התסמינים ולהפחתת דרגת החומרה שלהם. הטיפול מתחלק למקרים השונים של התסמונת, במטרה לספק לכל אחד מהם מענה ראוי המותאם לו אישית.
כך למשל נהוג להשתמש בתרופות מסוגים שונים על מנת להאיט את קצב הפרשת החומצה בגוף, בעוד שהגידולים הקשורים לתסמונת מטופלים כגידולים סרטניים לכל דבר ועניין: באמצעות ניתוחים כירורגיים, טיפול כימותרפי וכן הלאה.
מיותר לציין שאבחון מהיר של המחלה הוא בגדר חובה, מכיוון שבכוחו למנוע התפשטות של הבעיה ויצירת גרורות. הטיפול פשוט פי כמה לפני שמתחילה ההתפשטות של הגידול לאזורים אחרים בגוף, ולא קשה להבין מדוע.