הקאה היא פעולה בלתי רצונית במסגרתה תוכן הקיבה נפלט לפה ומשם מחוץ לגוף, כאשר בדרך כלל תעלה קודם תחושה של בחילה.
כל אחד מאיתנו מקיא מדי פעם, כאשר חלק מהסיבות הנפוצות הן דלקת זיהומית בקיבה ובמעי, מחלות פפטיות, צריכה מוגברת של אלכוהול, הריון אצל נשים, מחלת נסיעות, נטילה של תרופות שונות, מיגרנות ועוד.
לצד זה הקאה נגרמת לעיתים נדירות יותר עקב סיבות דוגמת רמות גבוהות של גלוקוז בדם, גידולים באיברים שונים (קיבה, מעיים, לבלבל או אפילו מוח) או דלקות.
יש אנשים אצלם הבעיה חמורה שבעתיים מכיוון שההקאות חוזרות ונשנות. אז מה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב? כמו במקרים רבים אחרים, גם כאן המפתח לפתרון הוא אבחון מהיר של מקור הבעיה (אם ניתן לזהות אותו) וטיפול בו.
מה גורם להקאה להיות ממושכת?
אם מדובר בהקאה חד פעמית, בדרך כלל אנחנו נחכה לראות אם מתלווים אליה תסמינים אחרים. כל עוד אין תסמינים נלווים וההקאה אינה חוזרת, רוב האנשים לא ילכו לאבחון אצל רופא. אבל, וזה אבל גדול מאוד, יש לא מעט מצבים בהם ההקאות הן חוזרות או אפילו תכופות.
אבחון שורש הבעיה, כאמור, הוא צורך הכרחי. ניתן לתת מספר דוגמאות להבהרת הנקודה. הקאות חוזרות נגרמות פעמים רבות עקב גסטרואנטריטיס (דלקת המעי), כאשר במקרה הזה בדרך כלל ההקאות צפויות לחלוף תוך מספר ימים. הקאות שהמקור שלהן הוא גידול או טיפול כימי, מן העבר השני של התמונה, עלולות להימשך לסירוגין גם תקופה ארוכה.
יש מצבים בהם המשך ההקאות תלוי בהתנהלות שלנו. הקאות שהמקור שלהן הוא תרופה שאנחנו נוטלים צפויות להמשיך כל עוד נמשיך להשתמש באותה תרופה. זיהוי העובדה שמקור ההקאות הוא בתרופה, והחלפתה באחרת, יכולים לסייע להעלים את ההקאות.
אם ההקאות נגרמות עקב בחילות , יש לאתר את הגורמים לתסמינים המוקדמים ולהתמודד קודם כל איתם. כמובן שבמקרה בו ההקאות הן אחד מסימני הלוואי של המחלות, טיפול במחלה הוא דרישת חובה בדרך להעלמת ההקאות.
איך מאבחנים את הבעיה?
הקאות כשלעצמן אינו דבר שניתן לאבחן, בעיקר מכיוון שהן מתרחשות בתוך שניות ולא מלמדות אותנו במהות שלהן על מה שאינו כשורה בגוף שלנו. מה שכן נהוג לעשות הוא לשים את ההקאות בתוך קונטקסט, הכולל את הנסיבות האפשריות שלהן או את התסמינים העיקריים המופיעים אצל אותו האדם במקביל, אם מופיעים תסמינים נוספים.
על פי החשדות של הרופא המאבחן, הוא עשוי להציע דרכים לאבחון הבעיה. מגוון כלים אפשריים כאן, לרבות בדיקות דם, בדיקות צואה, אמצעי הדמיה מתקדמים ועוד. בנוסף לכך ניתן לבצע סקירה כללית של מצב הגוף, כמו זו הנעשית באמצעות מכשיר ה-GlobalDiagnostics.
המכשיר המתקדם הזה, שפותח על ידי חברת VITATEC ושזמין במרפאות ביו-קיור, סוקר את מצב הגוף מכף רגל ועד ראש. בתוך פרק זמן של כ-8-12 נעשית סריקה של יותר מ-600 איברים ו-13 מערכות הגוף, במטרה לאתר את כל מה שאינו כשורה ושעשוי אולי להסביר את ההקאות.
הטיפול יהיה בסיבות אשר מתגלות כמביאות לאותן הקאות, במטרה לרדת לשורש העניין ולהפחית את דרגת החומרה ואת התסמינים המופיעים אצל האדם. טיפולים תרופתיים וטיפולים כירורגיים (במידת הצורך) הם המרכזיים שנעשים בשדה המשחק הקונבנציונלי, כאשר בגזרה האלטרנטיבית תמצאו מגוון טיפולים מקשת הרפואה המשלימה.
חשוב פעמים רבות לשנות את אורח החיים ובעיקר הרגלי התזונה של האדם, תוך הרכבת תפריט תזונתי המותאם לבעיה ולמצב שלו. זהו שירות נוסף הניתן במרפאות ביו-קיור.