דלקת במעי – או למעשה מחלת מעי דלקתי – היא צרה צרורה. מחלות אלה מאופיינות בפגיעה דלקתית במעי, כאשר מדובר במחלה כרונית ולא בדלקת סטנדרטית. האדם אצלו מתגלה מחלת מעי דלקתית עתיד לסבול ממנה כל חייו, גם אם ישנם פתרונות שונים לשיפור המצב.
כדי שניתן יהיה לשמור על איכות חיים תקינה, נדרשים אבחון מדויק של מחלת המעי הדלקתית (המחלות השכיחות ביותר הן קרוהןוקוליטיס כיבית) וכמובן טיפול כוללני, המשלב בדרך כלל כלים ממספר תחומים רפואיים ובלתי רפואיים.
הידע הנדרש: גורמי הסיכון והתסמינים
בדומה למצבים רפואיים אחרים, גם במקרה של מחלות מעי דלקתיות חשוב להכיר את גורמי הסיכון: היכרות שעשויה לסייע לנו להיות עם האצבע על הדופק, לשים לב לתסמינים ולגשת לאבחון כאשר מופיע חשד ולו הבסיסי ביותר.
אחד מגורמי הסיכון המרכזיים הוא גנטיקה, כאשר במשפחות עם היסטוריה של המחלה שכיחות גבוהה יחסית שהיא תחזור. בנוסף המחלה נפוצה יותר אצל קבוצות אתניות, לרבות יהודים בכלל ואשכנזים בפרט. רשימת הגורמים הסביבתיים שעשויים להצביע על מחלת מעי דלקתית כוללת תזונה (בעיקר מזון מערבי מתועש), עישון, נטילה מוגברת של תרופות מסוג מסוים ועוד.
כדי להפוך את התמונה למורכבת יותר, נדגיש כי למחלות מעי דלקתיות יש מספר מגוון של סימפטומים, חלקם ניתן לשייך באותה מידה למצבים רפואיים אחרים. בין התסמינים המזוהים עם מחלות תמצאו כאבי בטן, שלשלולים, ירידה בתיאבון או במשקל, בחילות והקאות ועוד. האדם עלול לסבול מהרגשה כללית רעה ללא סיבה נראית לעין. אצל ילדים ובני נוער עלולים להיווצר עיכובים בגדילה או בהתבגרות המינית.
אבחון דלקות במעיים
אבחון מחלות מעי דלקתיות מצריך בדרך כלל שילוב בין מספר אופני וכלי בדיקה. מלבד זיהוי התסמינים (שכאמור – בעייתי מאוד בחלק ממקרים) הבדיקה העיקרית הנעשית היא גסטרוסקופיה.
במהלכה מחדירים לגוף צינור זעיר וגמיש, עם מערכת אופטית שתאפשר לבחון את מצב מערכת העיכול ולקחת דגימות מהאזורים החשודים כנגועים. לצד זה נהוג לבצע גם בדיקות דם מסוגים שונים, בדיקות צואה (במיוחד על מנת לשלול זיהומים במעיים) ועוד.
בלא מעט תרחישים הבדיקות הנעשות בקו ראשון יספקו רק תמונה כללית או בלתי אחידה, כך שיש צורך בבדיקות הדמיה משלימות.
הבדיקה המרכזית הנעשית כיום בשדה המשחק היא MRI של המעי הדק, באמצעותו ניתן אף להגיע לאזורים שבקולונסקופיה אין אליהם גישה. בדיקה מתקדמת נוספת, הנעשית במידת הצורך, היא הדמיה תוך שימוש בקפסולה אנדוסקופית אשר האדם המאובחן בולע. הקפסולה יורדת במערכת העיכול תוך שהיא מצלמת ומעבירה תמונה שלה.
דרכי הטיפול של המחלה
כאמור, דלקות במעיים ילוו אותנו פעמים רבות משך כל החיים, כך שהמאמצים הטיפולים מתמקדים בהקלה על המצב. כדי להגשים זאת נהוג לשלב בין מספר טיפולים, המותאמים לאדם על פי סוג הדלקת, דרגת החומרה שלה ומאפיינים אחרים.
הטיפולים התרופתיים כולליו תרופות נוגדות דלקת, תרופות ממשפחת הסטרואידים, תרופות המדכאות את פעילותה של מערכת החיסון ועוד. טיפולים ביולוגיים או כירורגיים נעשים במידת הצורך, למשל כאשר הטיפולים בקו ראשון אינם יעילים או כשהמחלה מוחמרת.
שינוי משמעותי באורח החיים הוא דרישת חובה בדרך להתמודדות עם המצב. מבחינת התזונה, הרי שבתקופות ההתלקחות של המחלה רצוי להקטין את צריכת הסיבים התזונתיים, מוצרי החלב והמזון התעשייתית.
תחת זאת רצוי לצרוך ירוקים מבושלים וקלופים, מוצרי חלב הדלים בלקטוז ובשומן או מזון מבושל, מאודה, מוקפץ או אפוי בעל רמות שומן קטנות. בנוסף רצוי להקפיד על ארוחות קטנות אחת למספר שעות, שתייה מאסיבית של מים וצריכת תוספי תזונה (דוגמת מולטי ויטמין).
במרפאות ביו קיור מספקים מעטפת רחבה של סיוע לסובלים ממחלות מעי דלקתיות, החל מאבחון באמצעות מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס ועד להתאמת תפריט תזונה מלא.