גיל המעבר הוא אחת מנקודות הציון המרכזיות בחייה של כל אישה (וגם גברים). בהקשר הנשי מדובר בתקופה בה המחזור החודשי אצל האישה מפסיק, כך שהן מפסיקות להיות פוריות.
למרות שאצל כל אישה תסמיני גיל המעבר מופיעים באופן שונה ובגיל שונה, בדרך כלל התסמינים מופיעים לקראת שנות ה-50.
במאמר הבא נציג את אחת מ"תופעות הלוואי" הפחות נעימות המזוהות עם גיל המעבר אצל נשים, והיא בריחת שתן. נראה לכן שלמרות שמדובר בתופעה נפוצה שמשבשת את חיי הנשים, יש לא מעט דברים שניתן לעשות כדי לשפר את המצב.
ממה נגרמת בריחת שתן?
ההנחה כיום היא שבריחת שתן בגיל המעבר נובעת משילוב אפשרי בין מספר גורמים פוטנציאליים – הבעיה היא שלא תמיד ברור באופן מלא מהם הגורמים הספציפיים המביאים לבריחת השתן אצל האישה.
מבחינה הורמונלית, גיל המעבר מאופיין בירידה דרסטית בכמות האסטרוגן בגוף האישה. האסטרוגן משפיע על תפקודן של מערכת השופכה ושלפוחית השתן, כמו גם על האופן בו שרירי רצפת האגן מתפקדים. לכן אותה ירידה בכמות האסטרוגן מגדילה את הסיכויים לבריחת השתן הידועה לשמצה.
שינויים פיזיולוגיים שהגוף הנשי עובר בגיל המעבר עלולים להביא אף הן לברית שתן. שרירי רצפת האגן, שהוזכרו מעלה, עלולים להיחלש כתוצאה מהלידות שעברה האישה, במיוחד אם מדובר במספר רב יחסית של הריוניות או בהריונות מורכבים. לפעמים בריחת שתן היא תופעת לוואי של מחלה אחרת שהאישה סובלת ממנה, לרבות סוכרת.
אורח החיים של האישה עלול להשפיע אף הוא, כאשר חלק מהתרופות שהנשים נוטלות למשל – כדי להתמודד עם מחלות כרוניות ובעיות אחרות שנפוצות בגיל המעבר – משתנות במהות שלהן.
תחילת הדרך: אבחון
על פניו, אבחון של בריחת שתן אצל נשים – בין אם כתוצאה מתסמיני גיל המעבר ובין אם מכל סיבה אחרת – אינה דבר מורכב מדי. בשתן ניתן להבחין בקלות יחסית (למרבה הצער) וגם בעובדה שהוא לא רצוני. מה שכן, יש סוגים שונים של בריחת שתן וגם בדיקות שונות שאפשר לבצע כי לגלות את דרגת החומרה של הבעיה ומאפייניה, דוגמת בחינה פיזית של האזור או דגימת שתן.
חשוב להבין מהם הגורמים האפשריים לאותה בריחת שתן, כי בהרבה מקרים לא מדובר ב"גזירת גורל" או במצב טבעי שהתמודדות איתו אינה אופציה. אם מגלים את הגורם המביא לבעיה אפשר לנסות לטפל בו נקודתית, ובכך לשפר את המצב הכללי.
לצד האבחונים הנקודתיים, אבחון מקיף של מצב הגוף יכול לספק את התשובות לשאלות החשובות האלה. ניתן לעשות זאת באמצעי אבחון מתקדמים, ביניהם Global Diagnostics הזמין ברשת המרפאות של ביו קיור. מכשיר האבחון בוחן את מצב הגוף כולו, מכף רגל ועד ראש, לרבות יותר מ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף. כך ניתן ללמוד על כל מה שאינו כשורה, או אפילו על הקשרים בגוף שמשחקים תפקיד לא פעם במקרה של בריחת שתן.
איך מטפלים בבעיה?
הטיפול בבריחת שתן תלוי במידה רבה בגורמים המביאים לה, כאשר התמונה המעודדת היא שבהחלט יש דברים שניתן לעשות. אם הסיבה לבעיה היא הורמונלית אפשר לגשת לגזרת הטיפולים ההורמונליים, ובעיקר תחליפי אסטרוגן שיתמודדו עם החוסר בהורמון הזה.
שימו לב שאין תמימות דעים בקהילה הרפואית ביחס לאופן טיפול זה, עקב החשש ממחלות שהגורם להן יהיה אותם תחליפים בדיוק (לדוגמא מחלות בכלי הדם).
כאשר בריחת השתן נובעת מחולשת שרירי רצפת האגן (וגם אם לא), אפשר לשפר את המצב באמצעות אימונים המחזקים את האזור.
יש מכלול טיפולים שניתנים לביצוע בבית וגם תכניות פיזיותרפיה מקיפות יותר. ירידה במשקל הגוף, כמו גם עלייה בכמות ובאיכות הפעילות הגופנית שמבצעים, הם דרך התמודדות נוספת.