הסינוסים; או "מערות האף"; הם מבנים בפנים אשר מיועדים להקטין את משקלה של הגולגולת ולוקחים חלק מרכזי בתהודה. בהרבה מאד מצבים אנחנו שמים לב אליהם כאשר משהו לא בסדר, ולמרבה הצער יש לא מעט תרחישים שעונים על ההגדרה הזו.

כאבים באזור הסינוסים נפוצים מאד על רקע העובדה שמדובר באזורים פעילים מאד מבחינה עצבית. כשהרירית באזור מתעבה כתוצאה מצינון או מדלקת, נוצר גודש המביא לכאבים לא נעימים. לפעמים הכאבים משפיעים גם על אזורים אחרים בגוף, כאשר כאבי סינוסים הם מקור אפשרי לכאבים באוזניים או בשיניים.

במצב הדברים הזה, אפשר להבין מדוע חשוב לאבחן את כאבי הסינוסים ולטפל בהם בהקדם האפשרי. החדשות המעודדות הן שכיום התמונה רחבה פי כמה מאשר לעבר בכל אחד מהמובנים.

איך מאבחנים כאבים בסינוסים?

כאבי סינוסים כוללים מספר תסמינים אשר אבחנה בהם יכולה להדליק את נורות האזהרה. אלא שהזיהוי של הבעיה בפועל צריך כבר להיעשות באמצעות רופא, לרוב רופא אף אוזן גרון. על מנת ללמוד האם מקור הכאבים הוא דלקת בסינוסים מבצע הרופא בדיקה פשוטה יחסית.

לאחר שהחולה מטה את ראשו קדימה הוא שואל האם ההטיה הזו גורמת להרגשה של כאבים או לחצים באזורי הלחיים או במצב. לאחר מכן הרופא ייגע קלות באזורים במטרה לראות האם המגע הזה גורם לרגישות או לכאבים שמעידים בסבירות לא קטנה על דלקת בסינוסים. יש רופאים שיבחרו לצלם את האזור, אבל רובם יכולים להגיע לאבחנה מדויקת גם בלי שיש צורך להשתמש באמצעים אלה.

כיום ישנן שיטות לאבחון כולל של מצב הגוף, שיכולות לזהות גם מקור לכאבים בסינוסים כמו גם את ההשפעה שלהם על איברים ומערכות אחרים. ראוי להדגיש בהקשר הזה את מכשיר Global Diagnostics תוצרת Vita Tec.

המכשיר בוחן את מצב הגוף מ-א' ועד ת', תוך פרק זמן של שמונה דקות בלבד, בצורה שאינה פולשנית ושלא כרוכה בכאבים או באי נעימות. בדרך זו אפשר למצוא בעיות שונות באזור הסינוסים או אפילו את ההשפעה האפשרית שלהן על שאר הגוף.

טיפול בכאבים בסינוסים

ברוב המקרים צריך לבחון את המאפיינים הספציפיים של הבעיה שמתמודדים איתה על מנת להרכיב תכנית טיפולים. הכלל המרכזי כאן הוא שהטיפול צריך להתבסס על איתור הגורם המביא לכאבי הסינוסים ופתרון שלו, מה שצפוי בהמשך לכך להקל על דרגת החומרה של הכאבים והתסמינים האחרים.

את האבחון והטיפול חשוב לבצע בהקדם האפשרי, וזאת על רקע העובדה שכאבים בסינוסים עלולים להתפתח לכדי בעיה חמורה תוך פרק זמן קצר יחסית. חשש מרכזי הוא שדלקת בסינוסים המגיעה לשלבים מתקדמים שלה תפגע באזורים כמו ארובת העיניים או אפילו המוח, עד לגרימת נזק בלתי הפיך להם.

את הטיפול נהוג לבצע באמצעות תרופות, המשתנות בהתאם למקור הבעיה. במקרים פשוטים יחסית ניתן לטפל בבעיה באמצעות נוגדי כאב וגודש בסיסיים, שלא בהכרח ידרשו מרשם רופא.

אם הרופא מזהה שמדובר בדלקת חיידקית, התרופות שהוא ירשום עבור המטופל שלו תהיינה על בסיס אנטיביוטי. כאשר הכאבים מקורם בפוליפים או בגידולים, ייתכן שיהיה צורך לבצע הליך כירורגי על מנת להסיר את הנגעים.

איך מקלים על הכאבים?

מעבר לטיפולים יש דרכים שונות להפחית את הכאבים שהאדם חווה ביום יום, לרבות הקפדה על שתייה מרובה, חשיפת האזור לחום (באמצעות מטלית חמה או מחולל אדים לדוגמא), הקפדה על הימצאות באזורים לחים, שימוש בתרסיסים בסיסיים המקלים על האף ועוד. אם הכאבים עזים מדי או במקביל אליהם סובלים מבעיות אחרות, למשל חום, רצוי לא להסתפק בטיפול הביתי אלא לגשת לרופא.