קנדידה היא פטריית שמר שנמצאת בגוף של כל אחד ואחת, מחכה להזדמנות שתהיה לה להפוך לאחד מסוגי הזיהומים היותר נפוצים שיש. הקנדידה "תשמח" למצב בו המערכת החיסונית של האדם תהיה חלשה או בלתי מאוזנת, כפי שקורה לא פעם במהלך תקופת ההריון ולאחריה אצל האישה.
במהלך השנים התברר כי זיהומי קנדידה בנרתיק נפוצים אצל נשים בהריון, כאשר הסיבות לכך הן הרמות הגבוהות של הגליקוגן והאסטרוגן בגוף במהלך תקופה זו. גם לאחר הלידה הצרות לא מסתיימות, כאשר ההנקה של התינוק יוצרת סביבה חמה ולחה בה הפטריה יכולה לשגשג.
תוצאה אפשרית היא זיהום קנדידה שמגיע לפטמות ולאזורים אחרים בגוף. בהנחה שהפסקת ההנקה בעקבות כך אינה צעד מומלץ, עולה שאלה משמעותית אחת: מה בדיוק אפשר לעשות כדי לשפר את המצב?
הכול מתחיל באבחון
קנדידה היא אמנם נפוצה, אבל הזיהוי שלה ממש לא פשוט: למעשה, אצל אחוזים נכבדים באוכלוסייה הזיהום קיים במשך שנים בגוף בלי שהם מודעים לכך כלל. במקרה של קנדידה בהנקה תמונת האבחון מעט פשוטה יותר, מכיוון שהתסמינים של הקנדידה ברורים יחסית. הצעד החשוב הראשון הוא זיהוי הקנדידה, הן אצל האם והן אצל התינוק.
אצל האם עלולים להופיע סימנים שונים בפטמות: הן עלולות להיות סדוקות או מבריקות, כואבות או רגישות, מגרדות או צורבות. הסימן העיקרי להעברת הזיהום לתינוק הוא הופעת כתמים לבנים באזורים שונים בתוך פיו. התינוק עלול להיות לא רגוע כתוצאה מכך, להתרחק מהאם במהלך פעולת ההאכלה או לאכול לפרקי זמן קצרים ולא בהכרח מספקים.
אמצעי אבחון מתקדמים, דוגמת מכשיר האבחון Global Diagnostics הזמין במרפאות ביו קיור, עשויים להיכנס לתמונת האבחון של קנדידה בכלל וקנדידה בהנקה בפרט. זוהי בדיקה פשוטה המבוססת על אלקטרודות המחוברות לכף הרגל, הבוחנת את הגוף תוך מספר דקות.
אופני הטיפול בבעיה
הטיפול בקנדידה משתנה על פי סוג הזיהום הספציפי ודרגת החומרה של הבעיה. הכלל המנחה הוא שחשוב שהאם והתינוק יהיו מטופלים יחדיו, גם כאשר התסמינים שהוזכרו מעלה מופיעים רק אצל אחד מהם.
הטיפול בפטמות יכול להתבצע באמצעות מריחה של קרם או ג'ל על המקומות הבעייתיים. כאשר יש מצב בו הפטמות הן כואבות ומאופיין בגוון אדום מהרגיל, הרופא המטפל עשוי להחליט על טיפול באמצעות סטרואידים. בחלק מזיהומי הקנדידה הטיפול עליו מוחלט הוא נטילה של תרופות ייעודיות להתמודדות עם פטריות, הנלקחות לרוב דרך הפה.
לצד הטיפולים הרפואיים, יש לא מעט דברים שניתן לעשות בבית על מנת לנסות לשפר את המצב. האם חייבת לשים דגש על חיטוי במים רותחים של פריטים דוגמת בקבוקים, בובות או חלקי משאבות.
רצוי שלא לשתף מגבות בין מספר נפשות בבית ולהקפיד על החלפת המגבות אחת ליום לפחות. באשר לבגדים של האם והתינוק, הרתחה וכביסה שלהם חשובים לצורך חיסול הפטריה. מכיוון שהפטריה "אוהבת" מקומות לחים, תהיה זו המלצה מועילה לאם להקפיד על שטיפה של הפטמות במים רגילים וייבוש יסודי שלהן לאחר מכן.
כמה זמן זה לוקח?
קנדידה בהנקה היא בעיה לא פשוטה, אך עדיין כדאי שלא להיכנס לפאניקה כאשר סובלים ממנה. טיפול נכון ומותאם אישית למאפייני הבעיה, האישה והתינוק אמור לעשות את העבודה.
יחד עם זאת צריך לזכור שבתחום הרפואה, כמו בתחום הרפואה, אין פתרונות קסם. בדרך כלל יידרש פרק זמן של מספר ימים או שבועות עד אשר המצב של האם והתינוק ישתפר בצורה משביעת רצון. תרחיש בו התסמינים הפיזיים של הבעיה נותרים, למרות שהכאב מפסיק, הוא בהחלט בגדר אפשרות.