סוכרת נחשבת ל-מגפה של המאה ה-21, ולבעיה שממש לא פשוט להתמודד איתה. למרות שביצוע בדיקת דם יכול לספק הרבה תשובות לשאלה האם האדם סובל מסוכרת, אנשים רבים לא מקפידים לבצע בדיקות כאלה בתדירות הנדרשת.
בתנאים האלה אבחון המחלה הופך למשימה מורכבת, וזאת על רקע העובדה שרבים מתסמיני הסוכרת הם כלליים או לא ניתנים לאבחון (בטח שלא בשלבים הראשונים של המחלה).
היכרות מעמיקה עם התסמינים הפוטנציאליים המוקדמים של הסוכרת, יחד עם ביצוע בדיקה ייעודית, יכולים להיות המפתח להתמודדות מוצלחת עם המחלה הלא פשוטה הזו.
התסמינים העיקריים של הסוכרת
כבר בשלב הראשון חשוב להדגיש שתסמיני הסוכרת, אם הם מופיעים, מופיעים בשלבים מאוחרים יחסית של המחלה. נקודה חשובה נוספת היא שמדובר בתסמינים כלליים ברובם, שאפשר לייחס באותה מידה למחלות ולבעיות בריאותיות אחרות. כך למשל השתנה מרובה שמופיעה גם כאשר האדם לא בהכרח שתה הרבה, או תחושה חריגה של צמא שאף היא לא קשורה לכמות השתייה שלו.
הסיבה לכך היא שהכליה מנסה להיפטר דרך ההשתנה מעודפי הסוכר הנמצאים בגוף, כך שיכול להיות מצב בו האדם יוציא מגופו מספר ליטרים של שתן ביום (וגם בלילה, מה שמהווה פגיעה משמעותית באיכות השינה והחיים).
הרגשת הצמא נוצרת מהרצון של הגוף לאזן את מצב הנוזלים בו. במידה רבה שילוב התסמינים האלה מהווה הביטוי המובהק ביותר של המחלה, גם אם לא כל מקרה של השתנה מרובה ותחושת צמא חריגה מצביע בהכרח על סוכרת.
אחוז משמעותי מהחולים בסוכרת ירגישו תיאבון מוגבר, כאשר הסיבה הספציפית לכך היא חוסר באינסולין שמקשה על הגוף במלאכת פירוק הפחמימות – כך שלא נוצרת אנרגיה בכמות מספקת. שימו לב שחולי סוכרת עלולים לרדת במשקל הגוף שלהם אבל עדיין להרגיש את אותה תחושת רעב.
התסמינים העיקריים האחרים של הסוכרת נוטים להיות כלליים הרבה יותר. תחושות של עייפות ושל טשטוש מאפיינות רבים מחולי הסוכרת, אבל גם אנשים הסובלים מבעיות שונות בתכלית. דוגמא נוספת היא טשטוש ופגיעה בחוש הראייה, מצבים שבכל מקרה מעידים שמשהו לא תקין מתרחש בגוף ומצריך טיפול. רמות גבוהות בצורה חריגה של סוכר בדם עלולות לגרום לתחושת ערפול או אפילו לאובדן ההכשרה, בין השאר עקב בעיה שנוצרת במעבר של החמצן למוח.
לכל סוג סוכרת יש תסמינים משלו
לצד הסימפטומים הכלליים של הסוכרת, כפי שהוזכרו מעלה, יש תסמינים האופייניים יותר לכל אחד מסוגי הסוכרת העיקריים. סוכרת מסוג 1, או סוכרת נעורים, מביאה בדרך כלל לאותן תחושות צמא והשתנה מרובה כפי שתוארו מעלה.
בנוסף לכך ילדים הסובלים מסוכרת סוג 1 עלולים לסבול מבעיות התפתחותיות או גדילה, זיהומים בעור, הרטבה לילית (גם במקרה של ילדים שכבר נגמלו מכך) או כאבי בטן. שוב, אלו הם תסמינים שעלולים להצביע גם על בעיות בריאותיות שונות שאינן סוכרת, אבל שילוב שלהם יכול בהחלט להעלות סימני שאלה אצל הרופא ולהביא להפניה לבדיקה לאיתור סוכרת.
באשר לסוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים), לצד התסמינים הכלליים – בעיקר תחושת צמא, השתנת יתר, עייפות או טשטוש - עלולים החולים מתחושה של נימול בכפות רגליהם, מכתמים צהובים המופיעים על גבי העור.
אבחון סוכרת יכול להיעשות כיום בדרכים שונות, כולל כאלה הפשוטות מאד לביצוע. כך למשל בדיקות דם או שתן יכולות לספק הרבה מאד תשובות לשאלות העיקריות. ניתן לבצע בדיקת אבחון כללית יותר של מצב הגוף, למשל בדיקה הנערכת באמצעות מכשיר גלובל דיאגנוסטיק. מכשיר זה סוקר מאות איברים ב-13 מערכות הגוף, בוחן את הקשרים שלהם וגם בעיות תפקודיות המצריכות פתרון – כולל כמובן סוכרת.