יש מקרים רבים בהם מחלת הסוכרת מתפתחת במשך שנים ארוכות, עקב סיבות דוגמת הרגלי חיים שאינם נכונים או השמנת יתר.
הבעיה היא שנראה שאין אדם שהוא חף לחלוטין מסוכרת, כאשר המחלה מופיעה גם אצל ילדים ובלי שיודעים בהכרח את הגורמים הנקודתיים המביאים לה.
לא רק סוכרת נעורים
כידוע, את הסוכרת ניתן לחלק לשני סוגים עיקריים: סוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2 (יש שמוסיפים קבוצתה שלישית – סוכרת הריון). באופן מסורתי נהוג לשייך סוכרת מסוג 1, המכונה "סוכרת נעורים", לילדים ובני נוער. אכן, סוג כזה של סוכרת נפוץ יותר בקרב ילדים מתחת לגיל בית הספר ולאחר מכן בגיל ההתבגרות, אבל זהו לא מדע מדויק.
במהלך מחלת סוכרת סוג 1, מתבצע הרס של תאי הבטא בלבלב אשר התפקיד שלהם הוא לייצור את האינסולין. בעקבות ההרס הזה נעשה חוסר חמור של אינסולין בגוף, שצריך לקבל את האינסולין הדרוש לו באמצעות הזרקה או משאבת אינסולין.
כיום נהוג לחשוב כי סוכרת מסוג 1 נגרמת עקב נטייה גנטית בשילוב עם גורמים סביבתיים, בעיקר מזון שהילד אוכל, חשיפה שלו לרעלים, נגיף ויראלי שתוקף את הילד או מחלה אחרת שהוא סובל ממנה (למשל צליאק).
סוכרת סוג 2
סוכרת מסוג 2 מתפתחת לרוב בגוף האדם בתקופה ארוכה יחסית, והיא מזוהה יותר עם אורח חיים שאינו בריא וגילאים מבוגרים (זהו סוג הסוכרת השכיח ביותר אצל אנשים מגיל שלושים ומעלה). הבעיה היא שבמהלך השנים היא הפכה להיות רלוונטית גם במקרה של ילדים, שמסגלים לעצמם הרגלים שאינם בריאים בעידן הנוכחי.
כאן הנתונים על האחוז ההולך וגדל של השמנת יתר בקרב ילדים נכנסים לתמונה ומסבירים מדוע כיום יותר ילדים סובלים מסוכרת מסוג 2. גורם סיכון אחר, ניחשתם נכון, הוא היעדר פעילות גופנית: הילדים של היום נשארים פעמים רבות בבתיהם, עם פיתויים דוגמת טלוויזיה וטלפונים חכמים שמקטינים את הפעילות הגופנית שלהם למינימום האפשרי.
בניגוד למקרה של סוכרת מסוג 1, שמאופיינת כאמור בהרס תאי הלבלב האחראים על ייצור האינסולין, כאן מיוצר אינסולין אבל ישנה התנגדות של הגוף אליו. בפועל, בשני המקרים התסמינים של הסוכרת עלולים לתת את אותותיהם, דוגמת ביקורים דחופים בשירותים שעלולים להביא להתייבשות (יחד עם תחושת צימאון כמעט תמידית), תיאבון מוגבר שעלול להחמיר את המצב, ירידה במשקל, עייפות ועוד.
הסוכרת עלולה להביא להרבה מאד סיבוכים בגופו של האדם – היפוגליקמיה, כף רגך סוכרתית, שיבוש מאזן המלחים הנמצאים בגוף האדם – ולכן חייבים לטפל בה במהירות האפשרית.
אי אפשר לוותר על אבחון מוקדם
אבחון מוקדם של הסוכרת הוא תנאי מרכזי בדרך להתמודדות יעילה עימה, תוך מניעת הנזק הרב הנגרם לאיברי ולמערכות הגוף כתוצאה ממנה. במקרה של ילדים נראה שבדיקות לאבחון סוכרת אינן נערכות בתדירות גבוהה, וזו טעות. יש הורים שחוששים יחד עם הילד שלהם מביצוע בדיקת דם או בדיקת שתן, דרכי אבחון עיקריות של סוכרת.
בהקשר הזה החדשות המעודדות הן שישנן שיטות אבחון מקיפות של הגוף שהן אינן פולשניות ואינן כואבות – דוגמא מובהקת היא מכשיר האבחון
Global Diagnostics המבוסס על חיבור אלקטרודות לרגלו של המטופל. הבדיקה נערכת כשמונה דקות בלבד ובסופה ניתן דו"ח מקיף על מצב הבריאות של הילד, כולל שאלות הנוגעות כמובן לסוכרת.
בסוכרת אצל ילדים חשוב לטפל במלוא תשומת הלב, כאשר הטיפול נעשה לרוב באמצעות הזרקת אינסולין באופן יומיומי. על ההורה בין היתר לשנות את התפריט של הילד שלו – משימה לא פשוטה אבל אפשרית – לדרבן אותו לבצע פעילות גופנית וכמובן שלנטר את המצב בבדיקות תקופתיות.