האם יש קשר בין השמנה לבין נוכחות חיידקים במעיים? תופעת ההשמנה, המכונה המגיפה של המאה ה 21 נתפסת בעיני רבים כתופעה שנגרמת עקב תזונה לקויה, מחסור בהתעמלות וגנטיקה שאיננה מתאימה לתרבות השפע של היום. על פי רוב המחקרים, עד שנת 2030, כ-50% מאנשי העולם המפותח עלולים לסבול מהשמנה ברמה כזו או אחרת.
לאחרונה, חוקרים רבות את הקשר בין הרכב החיידקים במעיים לבין השמנה. בשנים האחרונות נערכו מספר מחקרים בנושא וידוע כי הרכב החיידקים במעיים, משפיע על תהליך העיכול ויכול אף לשנות את יעילות המטבוליזם של בני האדם. סדרת המחקרים האחרונה בוצעה בסין במשך שמונה שנים, בינתיים רק על עכברי מעבדה.
את המחקר הוביל פרופ' זהאו ליפינג מאוניברסיטת ג'יאוטונג בשנגחאי והוא פורסם בכתב העת: Society for Microbial Ecology . במסגרת המחקר, החוקרים זיהו חיידק בשם אנטרובקטר, אשר ידוע כחיידק שמשתתף בתהליך של אגירת שומן וכן בתהליך של שמירה על שומן מפני פירוק. החיידק עושה זאת בעצם התערבותו בפעילות של אותם גנים השולטים במטבוליזם.
תהליך המחקר:
החוקרים בחנו שתי קבוצות של עכברים שגודלו בתנאים סטריליים. קבוצה אחת, הדביקו באנטרובקטר וקבוצת עכברים נוספת לא הודבקה בחיידק. לאחר מכן, שתי קבוצות העכברים אכלו מזון עתיר שומן ונמנעו מהתעמלות. קבוצת העכברים שהודבקה באנטרובקטר השמינה כצפוי ואילו קבוצת העכברים שלא הודבקה בחיידק, נשארה רזה למרות התנאים המפנקים.
מחקרים קודמים הראו כי כאשר מזריקים חומר (שהוא בעצם רעלן) המופרש ע"י חיידק האנטרובקטר לעכברי מעבדה, הם עלולים לפתח לפתע השמנה ואף תנגודת לאינסולין, שזהו מצב מקדים לסוכרת. וזאת ללא כל שינוי בתזונתם או במידת הפעלתנות שלהם. מחקר אחר הראה כי כאשר חולה בעל השמנת יתר קיצונית שחיידק האנטרובקטר נמצא אצלו במעיים באחוזים גבוהים, צרך פרוביוטיקה איכותית והקפיד על תזונה, הפחית במשקלו כ- 50 ק"ג שהם כ- 25% ממשקלו וצפיפות חיידקי האנטרובקטר במעיו צנחו ב- 35%.
השערת החוקרים הייתה כי הפרוביוטיקה שינתה את מבנה החומציות במעי, דבר שהביא לשינוי בהרכב החיידקים במעיים. לסיכום; יש לזכור כי תהליך ההשמנה עלול לגרום למחלות נוספות כמו: סוכרת מבוגרים, מחלות לב, לחץ דם גבוה, דלקת כבד ויש הטוענים גם לסרטן. למרות השכיחות והסיכון הגבוה, מעטות התרופות אשר אושרו לטיפול בהשמנה. רוב התרופות הללו אינן יעילות וגורמות לתופעות לוואי קשות ולירידה של כ-5% מהמשקל בלבד. וזאת משום שההשמנה – הינה תופעה מאוד מורכבת: מבחינה פסיכולוגית, התנהגותית, גנטית וכפי הנראה, גם מבחינה חיידקית.