בהתאם להגדרה הפשוטה, לחץ דם הוא הלחץ שמופעל על דפנות כלי הדם על ידי הדם. ידוע שיתר לחץ דם הוא בעיה חמורה מאד המהווה גורם עיקרי לסיבוכים רפואיים ואף לתמותה.
לכאורה נראה שאנחנו צריכים לשאוף ללחץ דם נמוך, וכך זה אכן ברוב המקרים. הבעיה היא שבהחלט ייתכן מצב של לחץ דם נמוך "מדי", כאשר מבחינה מעשית מדובר בלחץ דם בערכים של 90/60 מ"מ כספית ומטה.
לחץ דם נמוך אמנם מסוכן פחות בהשוואה ליתר לחץ דם מהצד השני של הסקאלה, אבל כולל תסמינים לא נעימים או פגיעה אפשרית באיכות חייו של האדם הסובל מהבעיה. לכן כדאי מאד לדעת מהם הגורמים האפשריים ללחץ דם נמוך ואיך ניתן לאבחן את הבעיה.
הבעיה: הרבה גורמים פוטנציאליים
יש לציין כבר בנקודת ההתחלה שלא תמיד יודעים באופן מלא את הסיבות המביאות ללחץ דם נמוך אצל אדם מסוים, כאשר אפשרות השילוב בין מספר גורמים קיימת בהחלט. בנוסף לחץ הדם יכול להיות אקוטי וקצר מועד באופן יחסי, אבל גם כרוני וממושך. כל מקרה צריך להישקל לגופו.
לחץ דם נמוך, בעיקר אקוטי, נגרם פעמים רבות עקב טראומה חמורה שעבר הגוף. דימום מאסיבי של הגוף כתוצאה מניתוח או פציעה עלול להביא לאותה ירידה משמעותית ומסוכנת בלחץ הדם. כאשר האדם מאבד נוזלים רבים עקב התייבשות או שלשולים, הסיכויים שלחץ הדם שלו יפתח משמעותית גדלים – סיבה נוספת לשמור על מאזן נוזלים תקין בגוף.
תרחיש אחר הוא כוויה בדרגת חומרה גבוהה או לחלופין מכת חום. מצבים אחרים המוגדרים כאקוטיים הם זיהומים חמורים או תגובות אלרגניות קשות, המביאים לכך שכלי הדם מורחבים ולחץ הדם יורד.
מצבים כרוניים הם תוצאה של תהליכים שמתפתחים בגוף במשך שנים או תפקוד לא תקין של מערכות ואיברי הגוף. זה מתחיל עם רמת התפקוד של הלב וכלי הדם, שהוא כידוע האחראי לאספקת הדם לאיברי הגוף. כאשר הלב נחלש, סובל מליקויים במסתמים או מהפרעות קצב – בין אם קצב גבוה ובין אם נמוך מדי – תיתכן אותה ירידה לא רצויה בלחץ הדם.
מערכת העצבית האוטונומית היא גורם סיכון נוסף לבעיה, כאשר ליקויים במערכת עלולים להביא לכך שלחץ הדם יירד משמעותית בעת שינוי תנוחה.
ההורמונים משחקים תפקיד מרכזי בשמירה על מצב הגוף התקין, כך שהפרעות אנדוקריניות עלולות להשפיע לרעה על רמות לחץ הדם. גורם סיכון אחר הוא תרופות שנוטלים לצרכים כמו טיפול בבעיות במערכת השתן או אי ספיקת לב. בהרבה מקרים נטילת יתרת של תרופות מהסוג הזה היא שתביא לירידה בלחץ הדם, אבל גם במינון המקובל ישנו סיכון.
כך מזהים את הבעיה
בעיות בלחץ דם אינן פשוטות לזיהוי, כאשר הן בהחלט עלולות להתפתח במשך שנים בלי שנהיה מודעים לכך. רשימת הסימפטומים האפשריים של לחץ דם נמוך, אותם חשוב לכן להכיר, כוללים עייפות ותחושה כללית של חולשה, עלייה בקצב פעימות הלב, כאבי ראש, סחרחורות, קשיים בריכוז ועוד. מיותר אולי לציין שירידה דרסטית ומהירה בלחץ הדם תביא לכך שהתסמינים עלולים להיות קיצוניים יותר.
אבחון רמות לחץ הדם נעשה כיום בצורה פשוטה יחסית באמצעות מד לחץ דם הזמין בכל קופת חולים וניתן לרכישה פרטית. רצוי לבחון את לחץ הדם כחלק מסקירה כללית של מערכות הגוף, וזאת על רקע העובדה שלא פעם הרופאים מתעניינים לא פחות בגורמים המביאים ללחץ הדם ולהשפעה שלו על איברי ומערכות הגוף.
סקירה מקיפה של כ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף, כפי שנעשית באמצעות מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס שבמרפאות ביו קיור, יכולה לספק תמונה מלאה של מצב הגוף.