בדיקת הקולונוסקופיה היא אחת הנפוצות באבחון בעיות שונות במערכת העיכול, לרבות ברקטום, במעי הגס ועד למעי הדק. הבדיקה מבוססות על הכנסה של צינור פלסטי גמיש למערכת העיכול התחתונה, צינור המכיל סיב אופטי ובקצהו מצלמת וידאו קטנה.
באמצעות הקולונוסקופיה ניתן לאבחן מחלות ובעיות שונות בדרכי העיכול התחתונות, בחלק מהמקרים תוך שילוב של טיפול בהן.
המצבים בהם נהוג לבצע קולונוסקופיה
כצעד ראשון אתם צריכים להבין מהם התסמינים, או אם תרצו סימני האזהרה, שעשויים להצביע על צורך בבדיקת קולונוסקופיה. הרופא המאבחן יכול להפנות את המטופל שלו לביצוע הבדיקה כאשר מופיעים אצלו תסמינים שעלולים להעיד על בעיות במערכת העיכול התחתונה, דוגמת כאבי בטן, עצירות המוגדרת ככרונית, שלשולים ממושכים, אנמיה, דימום מאסיבי מפי הטבעת ועוד. מכיוון שחלק מהתסמינים האלה הם כלליים ועלולים להתאים לשלל מצבים רפואיים, ברור הצורך באבחון מקיף ומדויק.
בדיקות קולונוסקופיה משמשות את הגורמים הרפואיים לבירור אותו הסיבות שהביאו לתשובה חיובית – שהיא כמובן לא רצויה- לאחר ביצוע בדיקת דם סמוי של צואת האדם. בנוסף לכך הקולונוסקופיה הופכת לרלוונטית כחלק מבדיקות סקר הנעשות לאבחון מוקדם של סרטן המעי הגס, אחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר שיש.
איך מתכוננים לקולונוסקופיה?
חשוב להדגיש שההנחיות הספציפיות טרם בדיקת קולונוסקופיה עשויות להשתנות על פי מאפייני הבדיקה הספציפית, שיקול הדעת של הגורם המאבחן וגורמים אחרים. לכן חשוב לקבל את ההנחיות הנקודתיות מהרופא ולפעול על פיהן.
ברמה הכללית אפשר לטעון שהדבר החשוב ביותר לפני הבדיקה הוא לבצע ריקון מקיף של המעי הגס, וזאת על רקע העובדה שאפילו ריקון חלקי עלול להביא להסתרה של כל מה שמקווים לראות במסגרת הבדיקה – מה שהופך אותה לאמינה ויעילה הרבה פחות.
על מנת להביא לאותו ריקון מיוחל יש צורך בצום "רצחני", בשתיית מספר ליטרים של חומר מרוקן ובחלק מהמקרים גם בשימוש בחוקן מרוקן או בנטילה של תרופה משלשלת. כך למשל שלושה ימים טרם מועד הבדיקה על המאובחן להפסיק אכילה של מזונות העשירים בסיבים תזונתיים ותוספי סיבים, לחם מלא, דגני בוקר ועוד.
ב-24 השעות הקודמות לבדיקה נדרשת הפסקת הצריכה של מזונות מוצקים, כך שהתפריט צריך להתבסס על מרקים, מיצים צלולים, מים ועוד. חשוב במועד זה לשתות מים בכמות מאסיבית, של לפחות כוס אחת מדי שעה, ולוותר על מוצרי החלב והמשקאות האלכוהוליים.
בשש השעות שקודמות לבדיקה, האדם המאובחן צריך לרוב להתחיל בצום מוחלט. שתיית מים אפשרית בפרק הזמן הזה, אך רק עד שעתיים לפני הבדיקה.
מה לגבי תרופות?
אנשים הנוטלים תרופות באופן קבוע יצטרכו לא פעם להפסיק או לחלופין לשנות את מינון התרופות (וכך גם לגבי תכשירים טבעיים או תוספי מזון מסוגים שונים). מקרים רגישים, שעשויים להצריך הנחיות מוקפדות עוד יותר, הם מחלות לב, מחלות ריאה, סוכרת ועוד. למרות שלרוב דורש הרופא להפסיק את נטילת תרופות נוגדות הקרישה, בדרך כלל מאשרים המשך נטילה של אספירין אפילו עד ליום בו נערכת הבדיקה.
יש גם אלטרנטיבות
אפשר לטעון שקולונוסקופיה היא לא בדיקה נעימה, כיאה לבדיקה פולשנית. למרות שבדרך כלל המאובחן לא חש כאבים, תחושות של לחצים או מלאות הן בהחלט אפשריות (למרות שחומרי הטשטוש מפחיתים את דרגת העוצמה). בנוסף יש צורך בהתאוששות וגם עלולות להיות תופעות לוואי וסיכונים.
על רקע זה עלתה בשנים האחרונות הדרישה לשיטות אבחון שאינן פולשניות, דוגמת מכשיר האבחון Global Diagnostics. המכשיר, הזמין ברשת ביו-קיור, בוחן את מצב הגוף מכף רגל ועד ראש – כולל מערכת העיכול – ומספק דו"ח מקיף על מצב האיברים והמערכות תוך דקות ספורות בלבד.