יש אנשים שתופסים את מחלות העיכול ככאלה המתפתחות בעיקר בגילאים מבוגרים יחסית של האדם, עקב ירידה ברמת התפקוד שלו או הרגלי תזונה לא נכונים שמלווים אותו עשרות שנים.
אלא שמחלות בדרכי העיכול עלולות להופיע בכל גיל, כאשר גם הילדים אינם חפים מהן. הבעיה היא שבהיעדר ידע לגבי הבעיה הפוטנציאלית במערכת העיכול שלהם, וגם כאשר חלק מהילדים אינם מתקשרים או משתפים את הוריהם, אבחון הבעיה עלול להפוך להיות מלאכה מורכבת. אנחנו נציג בפניכם את דרכי האבחון וההתמודדות העיקריות של המחלה.
אמצעי האבחון המקובלים לילדים
יש לציין בנקודה הזו שאבחון מחלות דרכי עיכול בילדים אינו שונה במהות הבסיסית שלו מאבחון של מצבים דומים הנעשה עבור המבוגרים יותר. יש כאן שורה ארוכה של אמצעי אבחון פוטנציאליים, המותאמים לתסמיני הבעיה ולחששות שעולים אצל הצוות הרפואי ביחס אליה.
כך למשל ניתן לאבחן את מחלות המעי הדלקתיות אצל הילדים באמצעי בירור אנדוסקופי זעיר פולשני, לרבות גסטרוסקופיה, קולונסקופיה, מבחני תנועה, תבחין חומציות הוושט ועוד. תבחיני נשימה וביופסיות של הכבד מהווים חלקים נוספים בתכנית הטיפולים.
כאן כבר מתחילים להבין מדוע אבחון של מחלות מעי דלקתיות נוטה להיות מורכב יותר אצל ילדים ביחס למבוגרים יותר. בדיקות פולשניות אינן נעימות עבור אף אדם, ועל אחת כמה וכמה במקרה של ילדים.
האחרונים עלולים להתנגד לבדיקה בצורה נחרצת, להיכנס לפאניקה או לבכות בכי שלהורים יהיה קשה להתמודד איתו. יש מצבים בהם אין ברירה ועורכים את הבדיקות בכל מקרה, לאחר טשטוש של הילד או הרדמה מלאה (מצבים בעלי סיכונים משל עצמם, צריך לזכור).
ההנחה היא שבאמצעים אלה, וכאשר מנסים ליצור סביבה אבחונית נעימה יחסית לילדים – חדרי אבחון מקושטים הכוללים צעצועים למשל – החוויה תהיה מעט טראומתית פחות עבור הילדים. כך למשל יש ליצנים רפואיים אשר פועלים בחלק מהמחלקות הייעודיות בבתי החולים בישראל.
דרך מומלצת אפילו יותר עבור ילדים היא לבצע בדיקה מקיפה שלהם בצורה שאינה פולשנית וגם נטולת כאבים. אין הרבה אמצעי אבחון שמציעים את זה, אבל בהחלט יש. הדוגמא המובהקת היא מכשיר האבחון Global Diagnostics בו נעשה שימוש במרפאות ביו קיור.
המכשיר בוחן תוך כשמונה דקות בלבד את מצב הגוף, על יותר מ-600 האיברים שב-13 המערכות שלו. בדרך זו ניתן להבחין בכל מה שאינו בסדר במערכת העיכול וגם בקשרים בין איברים שעשויים להיות משמעותיים.
מה עושים מבחינה טיפולית?
לא רק את האבחון במחלות המעי הדלקתיות צריך להתאים באופן מלא לילדים, אלא גם את הטיפולים. ההנחה היא שטיפולים שמתאימים למבוגרים לא בהכרח יהיו רלוונטיים לילדים, כשגם בסוגיה של תופעות הלוואי חייבים להתחשב.
מבחינת התמונה הטיפולית ההעדפה היא לטיפולים שנחשבים ל"פשוטים" יחסית עבור הילד, עם תרופות בסיסיות, טיפולים אלטרנטיביים ובעיקר שינויים מתבקשים בתזונה של הילד.
חלק משמעותי מהבעיות במערכת העיכול, כולל מחלות מעי דלקתיות, יכול להיות משופר באמצעות התאמת התפריט התזונתי: הוצאת מאכלים שמזיקים למערכת העיכול (בהם יש למרבה הצער לא מעט מאכלים שילדים אוהבים) תוך הכנסת מאכלים ידידותיים מבחינת מערכת העיכול.
דגש משמעותי במחלקות ובמרפאות המיועדות לילדים ולבני נוער מושם על הקניית הרגלים נכונים לילדים, שיכולים ללוות אותם במשך כל חייהם. לכן הם יקבלו פעמים רבות ייעוץ תזונתי וכן ייעוץ בתחומים קשורים אחרים.
שימו לב שבמקרים רבים נכנסות לתמונה מרפאות המעבר, שהמטרה שלהן היא ללוות את הנער ולשמש עבורו רצף טיפולי עד אשר יהיה גדול מספיק על מנת לעבור למרפאה של המבוגרים יותר.