המציאות הלא כל כך מעודדת מראה שילדים רבים סובלים מאסתמה, על חוסר הנוחות והסיבוכים האפשריים שלה.
בחלק מהמקרים המחלה הזו תעבור עם הזמן, לאחר שהילד יגדל, בעוד שבאחרים היא תלווה אותו בצורה כזו או אחרת משך כל חייו. בכל מקרה ומקרה, חשוב שתדעו שיש דברים רבים שאפשר לעשות כדי להתמודד בהצלחה עם אסתמה אצל ילדים.
הכל מתחיל באבחון נכון
האתגר הראשון שיש לעמוד בו בהצלחה הוא לאבחן בצורה נכונה את הבעיה. המונח "אתגר" בהחלט מתאים כאן, כי זו לא משימה פשוטה כלל וכלל. יש בדיקות שונות לאבחון אסתמה שמצריכות שיתוף פעולה של האדם הנבדק, מה שקשה יותר להשיג במקרה של ילדים.
כך למשל בדיקת ספירומטריה או שימוש במד שיא הנשיפה. כדי להתמודד עם הקושי הזה יש רופאים הנוהגים להעניק לילדים הנחשדים באסתמה טיפול מסוים למחלה, ופשוט לראות אם הוא עובד. במידה שהתשובה חיובית, סבירות גבוהה שהילד סובל מאסתמה.
בשנים האחרונות נכנסו לתמונה מספר כלים אבחוניים ששינו את חוקי המשחק בעולם הרפואה. כך למשל מכשיר האבחון המהפכני Global Diagnostics, שפותח על ידי VITATEC. המכשיר מאפשר לבחון בתוך שמונה דקות בלבד למעלה מ-600 איברים ב-13 מערכות גוף, בצורה פשוטה מאד. את האבחון אפשר לעשות ברשת Bio-Cure, מהמובילות בישראל בתחום, כשהאוכלוסייה הנבדקת יכולה בהחלט להיות ילדים.
דרכי הטיפול בבעיה
אבחנתם שהילד שלכם סובל מאסתמה? יש לא מעט דברים שאתם יכולים לעשות כדי להקל את המצב עבורו (וגם עבורכם). הדבר הראשון הוא להשתמש במשאפים, המהווים דרך הטיפול העיקרית באסתמה כמכלול.
הבעיה היא שלא תמיד זה פשוט ללמד את הילדים איך להשתמש במשאף, מה שמצריך מצד ההורים הרבה מאד מאמצים: הם צריכים לבצע הדרכה נאותה של אופן השימוש במשאף, לבצע תרגולים ואימונים עם הילד ועוד.
יש שני סוגי משאפים עיקריים שעשויים להתאים לילדים. המשאף הראשון הוא בצורת תרסיס, שניתנים באמצעות מתווכים דוגמת ספייסר – משאפים שיתאימו יותר לילדים הקטנים יותר.
האפשרות האחרת, שימוש במשאפים בצורת אבקה, מיועדת בעיקר לילדים מגיל 7 ומעלה כי היא מצריכה מיומנות תפעול גבוהה יותר. לא תמיד מצליחים ללמד את הילדים להשתמש במשאפים על סוגיהם, אבל חשוב מאד לנסות כן לעשות את זה.
לצד המשאף יש דרכי טיפול אחרות באסתמה, שעשויות להתאים לטיפול של ילדים. אצל חלק מהילדים הטיפול האופטימלי בבעיה יהיה באמצעות מכשיר אינהלציה, מכשיר שמבצע המרה של נוזלים לאדים שהילד יכול לשאוף.
הבסיס כאן הוא תרופות שונות, דוגמת בודיקורט או וונטולין. ברמה הכללית אפשר לטעון שמכשיר אינהלציה נחשב למסורבל ולכן מתאים פחות לילדים, אם כי יש לו מספר יתרונות: הוא מתאים למצבים קשים יחסית של אסתמה, מאפשר לבצע מהילה של תרופות שונות וגם להוסיף אליהן חמצן.
הטיפול התרופתי מיועד בעיקר למקרים פשוטים יחסית של אסתמה, והוא כולל תרופות דוגמת סינגולייר. במקרים חמורים יותר, השימוש ייעשה בתרופות אנטי דלקתיות או אפילו בסטרואידים.
אבק Out, ספורט In
אם חושדים שהסיבה להתקפי האסתמה היא חשיפה לאלרגנים שונים, חשוב לצמצם כמה שאפשר את החשיפה של הילד אליהם. חשוב מאד להימנע מעישון בסביבת ילדים הסובלים מאסתמה, לשמור על סביבה נקייה ככל האפשר ולהשתמש כמה שפחות בחפצים שנוטים לצבור על גביהם אבק.
מן העבר השני של המשוואה, גם כשיש חשש שפעילות גופנית מביאה לאסתמה, אסור לוותר עליה: ילד שאינו פעיל עלול לסבול מנזקים בריאותיים חמורים, דוגמת השמנת יתר, קשיים התפתחותיים או אפילו בעיות חברתיות. שימוש במשאף לפני הפעילות הגופנית יכול לעשות את העבודה, ולאפשר פעילות גופנית עם מינימום הפרעות.