יתר לחץ דם הוא מחלה כרונית המאופיינת, כפי שניתן להסיק ממנה, בעלייה של לחץ הדם בגוף כך שהוא ברמות החורגות מהנורמה.
יתר לחץ דם מהווה גורם עיקרי לתמותה בעולם המערבי, בצורה ישירה או עקיפה, כשהבעיה היא שלא תמיד יש כאן תסמינים הניתנים לזיהוי – לא סתם לחץ דם גבוה מכונה כיום "הרוצח השקט".
בתנאים האלה כדי לזהות לחץ דם גבוה חשוב לבחון את הערכים שלו, באמצעות מדדי לחץ דם, ולראות היכן הם עומדים ביחס לנורמה או למצב התקין. אז מאיזו רמה של לחץ דם אתם צריכים לחשוש?
ראשית: אופן המדידה של לחץ דם
בכל מדידה של לחץ דם יש שני משתנים שמרכיבים יחדיו את המשוואה. הערך הראשון הוא לחץ הדם הסיסטולי, המבטא את הלחץ שנוצר על העורקים בעת הדחיפה של הדם דרכם.
לחץ הדם הדיאסטולי, הפרמטר השני, זהו לחץ הדם בעורקים במצב בו שריר הלב הוא במנוחה. מבחינה מעשית יהיה זה לחץ הדם בעורקים כפי שהוא נמדד בין הפעימות השונות של הלב. הרמות התקינות של לחץ הן 120 (סיסטולי) מ"מ כספית על 80 (דיאסטולי) מ"מ כספית, וזאת עבור אנשים בוגרים מעל גיל 18. כמובן שחשוב לוודא שלחץ הדם אינו נמוך מדי, מכיוון שגם תת לחץ דם הוא מצב רפואי עמוס בסיכונים.
ככל שלחץ הדם עולה כך ההגדרה של הבעיה משתנה. במקרה של לחץ דם סיסטולי של 120-139 מ"מ כספית ולחץ דם דיאסטולי של 80-89 מ"מ כספית יש צורך במעקב. הערכים האלה נחשבים לגבוהים ועלולים להתפתח לכן למצב של יתר לחץ דם. בהמשך לכך יש דרגות חומרה שונות של הבעיה:
- יתר לחץ דם בדרגה קלה – ערך של 140-159 מ"מ כספית בערך הסיסטולי ו/או 9099 מ"מ כספית בערך הדיאסטולי.
- יתר לחץ דם בדרגה בינונית – ערכך של 160-179 מ"מ כספית של לחץ דם סיסטולי ו/או 100-109 מ"מ כספית של לחץ דם דיאסטולי.
- יתר לחץ דם בדרגה חמורה – ערך סיסטולי של 180 ומעלה ו/או ערך דיאסטולי של 110 ומעלה.
כדי לדעת היכן מסווג האדם מבחינת יתר לחץ הדם שלו נהוג להתבונן בשני הערכים גם יחד, הסיסטולי והדיאסטולי כאחד, כאשר דרגת החומרה תיקבע על פי הערך הגבוה מביניהם ביחס לנורמה. בנוסף לכך אצל אוכלוסיות שונות הנחשבות לרגישות ייתכן שהגבול המפריד בין מצב תקין לבין יתר לחץ דם יהיה נמוך יותר.
עבור חולי סוכרת או אנשים אשר תפקוד הכליות שלהם לוקה בחסר, ההגדרה של יתר לחץ דם יכולה להיות כבר מ-130 עד 80 מ"מ כספית. בנוסף לכך הערכים הנמדדים בבדיקה ביתית שונים מאשר בבדיקה במרפאה, כך שיש לבצע "המרה" של הערך שהתקבל בהתאם להוראות הרופא או קופת החולים.
אסור להתעלם מהבעיה
לחץ דם גבוה, ,אפילו ברמה שאינה דרסטית, הוא בעיה שמצריכה אבחון מהיר וגם פתרון. בהיעדר תסמינים חשוב לבצע ניטור של לחץ הדם, במרפאה או בבית, תוך רישום של הערכים ומעקב עליהם. ניתן להכניס לתמונה שיטות כלליות לאבחון מצב הגוף, דוגמת המכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס.
הוא מבצע בדיקה מקיפה של איברי ומערכות הגוף תוך כשמונה דקות בלבד, בצורה שאינה פולשנית או כואבת. ניתן ללמוד דרכו לא רק על מצב לחץ הדם אלא גם על ההשפעה שלו על איברים ומערכות אחרים.
הטיפול בבעיה חייב לכלול בתוכו שינוי של אורח החיים, למשל הרגלי התזונה או הפעילות הגופנית. חשוב לשמור על משקל גוף תקין ולבצע פעילות בעלת גוון אירובי להפחתת לחץ הדם. מבחינה תזונתית מומלץ לצמצם עד למינימום האפשרי את הצריכה של סוכרים, מלחים, טבק ואלכוהול. לצד זה אפשר לשקול דרכי טיפול אחרות, דוגמת תרופות ייעודיות להפחתת לחץ הדם.