יתר לחץ דם אנחנו נתפס לרוב בתור מחלה רפואית כרונית המתפתחת בגוף במשך עשרות שנים. מה שרבים לא יודעים הוא שהשורשים שלה נמצאים לא פעם בילדות, כך שיכול בהחלט להיות מצב בו יופיע לחץ דם גבוה – אפילו עד להגדרה של יתר לחץ דם – אצל ילדים.
ההגדרה המקובלת של יתר לחץ דם בקרב ילדים היא הימצאות של לחץ הדם מעל לאחוזון ה-95 על פי הגיל, המגדר או הגובה, כפי שנמצא בשלוש מדידות שונות לפחות. יש טבלה מפורטת שמראה בדיוק מה לחץ דם תקין בשלב שלב בתהליך הגדילה של הילד. אבחון מהיר וטיפול ממוקד יכולים לשנות את התמונה לחלוטין.
הצעד הראשון: אבחון לחץ הדם הגבוה
לחץ דם גבוה עלול להיגרם עקב מחלות שהילד סובל מהן, גורמים גנטיים או סיגול אורח חיים שאינו בריא כבר בשנים הראשונות של החיים. חלק מרכזי מהקושי הוא שקשה לאבחן את הבעיה בהיעדר סימפטומים בולטים, על אחת כמה וכמה בשלבים המוקדמים של הבעיה.
התוצאה היא שילדים רבים הסובלים מלחץ דם גבוה אינם מאובחנים אפילו בבגרותם. יחד עם זאת חשוב לציין שכן ייתכנו תסמינים כמו טשטוש הראייה, כאבי ראש, כאבי חזה ועוד.
האבחון יכול להיעשות במסגרת בדיקות נקודתיות אצל הרופא או בדיקות כלליות לאבחון מצבו הבריאותי המקיף של הילד – כך למשל הבדיקה המבוססת על מכשיר האבחון המהפכניגלובאל דיאגנוסטיק הזמין ברשת המרפאות של ביו קיור.
בתוך פרק זמן של כשמונה דקות, ובצורה שאינה פולשנית או כואבת, המכשיר בוחן את רמת התפקוד של כ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף. ניתן ללמוד דרכו על בעיות בלחץ הדם וכן על קשרים רלוונטיים מבחינת לחץ הדם, למשל ההשפעה שלו על תפקוד מערכות אחרות בגוף.
אפשרויות הטיפול המרכזיות
בגילאים מוקדמים הילדים רגישים מאד לאופנים שונים של טיפולים שמתאימים למבוגרים יותר. בנוסף לכך עם יתר לחץ דם אין פתרונות קסם, בעיקר כאשר הוא כרוני וממושך. המשמעות היא שההתמודדות עם המצב צריכה לכלול שינוי משמעותי באורח החיים של הילד ובהרגלי התזונה.
יש כיום תכניות תזונתיות מפורטות המיועדות לילדים שלחץ הדם שלהם גבוה מהנורמה. בכל אחד מהמקרים זכרו כי ללא שילוב אידיאלי בין תזונה נאותה (למשל יותר פירות, ירקות או דגנים מלאים ופחות מלחים או מזון מעובד) לבין פעילות גופנית הסיכויים להפחית את לחץ הדם מינימליים עד בלתי קיימים.
הסביבה שבה חי הילד משפיעה מאד על הבריאות שלו, וזה יכול להיות רלוונטי גם במקרה של ילדים הסובלים או עלולים לסבול מלחץ דם גבוה. לא קשה למצוא סיבות מדוע אסור בתכלית האיסור לעשן ליד ילדים, אבל הפגיעה האפשרית הנגרמת ללחץ הדם, ללב ולכלי הדם בעקבות עישון צריכה להיות טיעון נגד מנצח נוסף.
מעקב הוא אחת ממילות המפתח ביחס ללחץ הדם. במקרה של ילדים נראה שהחשיבות שלו היא גדולה שבעתיים. יש לראות כיצד משתנה המשקל של הילד בעקבות השינויים שהוזכרו מעלה וגם לבחון ספציפית מדדים חשובים כמו יתר לחץ הדם.
אם מגלים שהשינויים באורח החיים אינם מביאים לאפקט הרצוי ניתן לשקול מעבר לקו השני של הטיפולים. כאן נכנסות לתמונה תרופות המיועדות לווסת ולהפחית את לחץ הדם, למשל חוסמי בטא או אלפא, תרופות משתנות ועוד.
הבעיה היא שתרופות אלה כוללות תופעות לוואי שאינן נעימות, על אחת כמה וכמה בקרב ילדים, ולכן נראה שהאינטרס המובהק של המשפחות ושל הרופאים המטפלים גם יחד הוא להימנע מהן כמה שאפשר.