במהלך תקופת ההיריון נשים חוששות מלא מעט דברים, כאשר אין ספק שמדובר בתקופה מורכבת מאד מבחינה פיזית. יש בהיריון סיכונים רבים שעלולים להשפיע על האם והעובר גם יחד.

לחץ דם גבוה בהיריון הוא אחד מבין התסמינים של רעלת היריון (יחד עם בצקת ועלייה בחלבון בשתן). מצב זה מצריך התערבות רפואית בהרבה מקרים, כולל יילוד מוקדם של העובר אם הדבר אפשרי במטרה למנוע את הפגיעה באם.

ברוב המקרים רעלת ההיריון תסתיים לאחר הלידה, כך שמצב לחץ הדם  של האם יחזור להיות תקין בהדרגה. הדברים אמורים גם במקרה בו לחץ הדם הוא גבוה במהלך החודשים שלפני הלידה ללא התסמינים השונים של הרעלת. כך או כך ייתכן מצב בו יהיה לאישה לחץ דם גבוה לאחר הלידה, מצב המחייב אבחון וגם טיפול.

גורמי הסיכון ללחץ דם גבוה

לחץ דם גבוה לאחר הלידה הוא כאמור פעמים רבות תוצר של רעלת היריון במהלכה. זה לא אומר שכל אישה הסובלת מרעלת היריון תסבול מיתר לחץ הדם לאחריו, וגם לא שיש קשר ישיר ביניהם.

אולם מבחינה סטטיסטית הסיכויים לסבול מלחץ דם גבוה גבוהים במקרה הזה ביחס לנשים שההיריון שלהן היה תקין לחלוטין מהבחינה הזו. תופעות אחרות שהסיכון להן גדל אגב הן עלייה ברמות הכולסטרול והסוכר בדם, התקפי לב וגידול קרישים בדם.

לחץ דם גבוה לאחר הלידה עלול להיגרם עקב גורמים אחרים. בהרבה מאד מקרים הוא פועל יוצא של אורח החיים של האישה בתקופה זו, שנוטה להיות פאסיבי. בהיעדר פעילות גופנית בחודשים שאחרי הלידה – בין אם בחופשת הלידה ובין אם לאחר מכן – עלולה האישה לפתח לחץ דם גבוה, לפעמים עד לרמה של יתר לחץ דם.

ההיריון מאופיין בעלייה במשקל הגוף, כאשר לא פעם המשקל נשאר גבוה יחסית גם לאחריו (לפחות תקופה מסוימת). הרי לכם גורם סיכון נוסף ללחץ דם גבוה בקרב נשים בשלב זה של חייהן.

גורמי סיכון אחרים הם היסטוריה משפחתית של לחץ דם גבוה, לחצים ומתחים אשר התקופה שלאחר הלידה רוויה בהם, תזונה לא נכונה (נניח שתייה מאסיבית של אלכוהול כדי לפצות על החודשים בהם הדבר היה אסור) ועוד.

חשיבותו של אבחון מדויק

אחת הסיבות למורכבות של לחץ דם גבוה היא שהבעיה הזו מורכבת מאד לזיהוי, מה שמסביר מדוע היא מכונה כיום "הרוצח השקט". התסמינים של לחץ דם גבוה, ואפילו יתר לחץ דם, אינם מופיעים בכל המקרים. כאשר הם כן נותנים את אותותיהם, ייתכן שהסיבה היא שדרגת החומרה של המחלה גבוהה יחסית. בהיעדר תסמינים פיזיים עלולים לפספס את הבעיה.

ההמלצה כיום לכל אישה היא להיות עם האצבע על הדופק במהלך ההיריון וגם לאחריו. יש להקפיד על בדיקות תקופתיות אצל רופא או בקופת החולים, בהן יבחנו את המדדים החיוניים של הגוף כולל לחץ דם.

נשים שנמצאות בסיכון ללחץ דם גבוה, למשל עקב רעלת היריון, יכולות לרכוש מכשיר למדידה ביתית. רעיון מוצלח אחר הוא לעבור אבחון מקיף של מצב הגוף, שיכול להיעשות כיום בצורה שאינה פולשנית או כואבת. מכשיר Global Diagnostics בוחן את מצב כ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף תוך כשמונה דקות בלבד.

איך מטפלים?

הטיפול בלחץ דם גבוה, בלי קשר לתקופה בה הוא מתגלה, מבוסס במידה רבה על שינוי אורח החיים של האישה. היא צריכה להקפיד לצרוך תזונה בריאה ולבצע פעילות גופנית מבוקרת, גם אם היא נראית מורכבת בהתחשב בלחצים או אפילו בתשישות הפיזית בחודשים אלה. כאשר השינויים האלה אינם עוזרים ניתן להתקדם לשלבים הבאים בטיפול, באמצעות תרופות להורדת לחץ הדם.