את הקנדידה אנחנו מכירים בתור זיהום פטרייתי לא נעים כלל וכלל, שרבים באוכלוסייה סובלים ממנו. למרות זאת אנחנו ממליצים שלא לקחת אותו כמובן מאליו, וגם לא להמתין ללא מעש עד אשר הוא יעבור (לפחות עד הפעם הבאה).
החדשות המעודדות הן שכיום יש מגוון רחב של טיפולים שיכולים לסייע לסובלים מקנדידה, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. רוב הטיפולים היעילים הם בשדה המשחק האלטרנטיבי, שבניגוד לתרופות ולתכשירים עשויים לסייע לטווח ארוך יחסית.
במאמר הבא אנחנו נציג בפניכם שניים מהפתרונות היותר יעילים, הנכללים בסל הפתרונות של רשת ביו-קיור – רשת העוסקת באבחון ובמתן פתרונות לשורה ארוכה של מצבים רפואיים, לרבות קנדידה. הפתרונות הללו הם פרוביוטיקה ותוספי תזונה, אשר לעיתים משולבים.
פרוביוטיקה, קנדידה ומה שביניהם
כדי להבין את הקשר הקיים בין קנדידה לבין פרוביוטיקה, נדרש הסבר קצר ודי בסיסי על מצבת החיידקים בגוף. כידוע, בגוף האדם תמצאו הן חיידקים "טובים" והן "רעים", כאשר השאיפה היא לאיזון ביניהם. הפרה של האיזון – למשל במקרה בו משתמשים באנטיביוטיקה המחסלת גם את החיידקים הטובים – עלולה לשבש את פעילות הגוף.
במקרה זה, הרג החיידקים הטובים יביא להתרבות אפשרית של החיידקים הרעים. בהקשר של קנדידה, המשמעות היא התרחבות של הפטרייה וגרימת נזקים דוגמת בעיות במערכת העיכול או בעור, אנמיה, פטרת, עצבנות יתר ועוד.
פרוביוטיקה מבוססת למעשה על העיקרון ההפוך לזה של התרופות האנטיביוטיות. הפרוביוטיקה כוללת בתוכה את החיידקים הטובים, ובכך מחזירה לגוף את האיזון הכל כך חשוב עבורו: הן באופן כללי והן עבור אנשים הסובלים מקנדידה ומבעיות שונות במערכת העיכול. החיידקים הטובים מעניקים את התמיכה הנדרשת למעי הגס ומסייעים לחיזוקן של המערכת החיסונית ומערכת העיכול, כך שהתרומה שלהם להתמודדות עם הקנדידה היא מכרעת.
היכן תמצאו פרוביוטיקה?
למרות שחלק מהמאכלים שאנו אוכלים נחשבים לבריאים לגוף בהרבה מאוד בחינות, כדי לקבל מאכלים פרוביוטיים נדרשת עזרה חיצונית. את הפרוביוטיקה תמצאו כיום בעיקר במאכלים שהועשרו במיוחד בחיידקים הטובים, דוגמת יוגורט או לחם מיוחד.
הבעיה היא שחלק מהמאכלים האלה דווקא משפיעים לרעה על הקנדידה באלמנטים שונים. כך למשל מוצרי חלב עלולים להביא להיצמדות של הקנדידה לדפנות המעי (עקב הימצאות הקזאין בחלב), כך שעבודתם של החיידקים הטובים הופכת לקשה ולעיתים אף לבלתי אפשרית.
דרך יעילה אפילו יותר לצרוך את החיידקים, ניחשתם אולי נכון, היא בצורה של תוספי תזונה הכוללים בתוכם כמות מכובדת של חיידקים טובים. תוספי התזונה מגיעים בצורות שונות, ביניהן הבדלים בפרמטרים דוגמת מספר החיידקים הטובים, סוגם או דרגת העמידות שלהם.
כדורי פרוביוטיקה הנלקחים כתוסף תזונה יכולים לחולל את השיפור החיובי שמצפים לו תוך מספר שבועות או חודשים לאחר תחילת הלקיחה שלהם. אין כאן פתרונות קסם, כמובן, אבל הסיכויים לטיפול יעיל עולים פלאים כאשר מתמידים בו ובוחרים בתוספי תזונה המותאמים למימדי הבעיה.
את הנטילה של הפרוביוטיקה או תוספי התזונה רצוי לבצע באופן שוטף. רבים ימליצו לצרוך את החיידקים הטובים והרכיבים החיוניים כפתרון מונע לבעיות רפואיות שונות. אם נוטלים אנטיביוטיקה כדי לטפל בקנדידה, כפי שקורה לא מעט (זו עדיין ההמלצה של רופאים רבים חרף הבעיות שתוארו מעלה), הרי שמומלץ מאוד ליטול פרוביוטיקה מיד לאחר נטילת האנטיביוטיקה כדי לבטל את ההשפעות השליליות שלה.
לסיכום, אפשר לטעון כי טיפול בקנדידה שאינו כולל בתוכו פרוביוטיקה יהיה במידה רבה חסר תועלת. הפרוביוטיקה ותוספי המזון עשויים להקל על מצבה של קנדידה קיימת ואף למנוע הישנות של הבעיה לפרק זמן סביר.