ריפלוקס הוא מצב במערכת העיכול שרבים סובלים ממנו. הבעיה מופיעה כבר אצל תינוקות – למעשה, זוהי בעיה נפוצה מאוד בחודשים הראשונים לחייו של תינוק – אבל היא עלולה לפגוע גם במבוגרים יותר.
על רקע הקושי המסוים שקיים לזהות את הבעיה, והיעדר הידע לגבי דרכי הטיפול (יש אנשים שמתייחסים אליה בתור "גזרה משמיים"), עולה הצורך במדריך מקיף שיעשה לכם קצת סדר בבלאגן.
מהו ריפלוקס?
ריפלוקס הוא מצב בו תוכנה של הקיבה או חומצת הקיבה עולים כלפי מעלה, לכיוונה של הוושט. כאן כבר עולה בלבול מסוים הקיים בין המונחים "ריפלוקס" ל"צרבת", כאשר נהוג לטעון שצרבת היא אחד מתסמיני הריפלוקס. לחלופין, כאשר אדם סובל מצרבות הולכות וחוזרות – ייתכן שהסיבה לכך היא אותו ריפלוקס ידוע לשמצה.
הריפלוקס כולל מספר תסמינים המזהים אותו, כאשר במצב הכרוני בכוחם השלישי לשבש רבות את אורח החיים של האדם. בין הסימנים של הריפלוקס אפשר למנות צרבת, קשיים בבליעה, כאבי חזה והקאות. הבעיה היא שהם עלולים באותה מידה להצביע על שלל בעיות בריאותיות אחרות, ולכן האבחון המדויק חשוב כל כך. בהיעדר טיפול, עלול הריפלוקס להביא לפגיעה חמורה ובלתי הפיכה ברירית הוושט, ומכאן סיבוכים אפשריים דוגמת כיבים או דלקות באזור.
אבחון ריפלוקס
אבחון ריפלוקס מתחיל פעמים רבות ממיפוי של התסמינים אשר מופיעים אצל אדם מסוים, אבל ברור שזה לא מספיק. יש סדרה של בדיקות שיכולות לסייע באבחון הריפלוקס, כאשר הבסיס לכול הוא תשאול מדויק של הרופא המאבחן ובדיקה גופנית של המטופל.
כדי לקבל תמונת מצב מדויקת אפילו יותר נהוג לבצע בדיקות לאיתורו של חיידק הליקובקטר פילורי, מה שיכול להיעשות על ידי בדידם דם, בדיקת צואה, תבחין נשיפה ועוד. שיטת אבחון נוספת שעשויה להיות רלוונטית היא גטסרוסקופיה, במסגרתה מכניסים סיב אופטי עם מצלמה זעירה לתוך החלק העליון במערכת העיכול ובוחנים את הנעשה בה.
החיסרון הוא שדרכי האבחון המסורתיות של ריפלוקס אינן נעימות, כאשר הצורך בשילוב של מספר בדיקות מקשה את התהליך ומאריך אותו בו זמנית. לכן נכנסו עם השנים בדיקות פשוטות יותר ובלתי פולשניות. Global Diagnostics, מכשיר אבחון הזמין ברשת מרפאות ביו קיור, נחשב לאחת הבחירות המקובלות כיום. בתוך מספר דקות בלבד סוקר המכשיר את גוף האדם – על יותר מ-600 איבריו ב-13 מערכות הגוף – ומאפשר לקבל דו"ח מקיף של הנעשה. בדרך זו ייתכנו תשובות לשאלת הריפלוקס, דרגת החומרה שלה או אפילו הגורמים המביאים לה.
כך ניתן לטפל בריפלוקס
אנשים הסובלים מריפלקוס הם בעלי פוטנציאל לפגיעה משמעותית באיכות החיים שלהם. תפריט התזונה של אלה שרוצים להקטין את מימדי הבעיה הופך להיות מצומצם יותר, והרגלי האכילה משתנים פעמים רבות. על הסובלים מריפלוקס להימנע ככל האפשר ממאכלים מתועשים ועמוסים בשומן, משקאות ומאכלים בעלי קפאין או ארוחות אלכוהוליות.
חשוב להקפיד על ארוחות קטנות בתדירות גבוהה, במקום ארוחות גדולות בתדירות נמוכה. בנוסף רצוי להקפיד שלא לאכול מיד לפני השינה, ולשכב על המיטה כשהראש מוגבה מעט באמצעות כרית. מומלץ להרכיב תפריט תזונתי על ידי בעל מקצוע, תוך אפשרות לשילוב של טיפולים אחרים מקשת הרפואה המשלימה: צמחי מרפא, תוספי תזונה, הומאופתיה, נטורופתיה וכן הלאה.
הטיפולים המסורתיים בבעיה עשויים לכלול תרופות אשר המטרה שלהן היא להפחית את רמת החומציות של הקיבה, מה שמקל על תחושת הצרבת. הבעיה העיקרית היא שהתרופות עלולות לכלול תופעות לוואי בשימוש לטווח ארוך, וכן שעלולה להיווצר תלות בהן.
בחלק הארי של המקרים קשה להעלים אחת ולתמיד את הריפלוקס, פשוט מכיוון שהשינוי שיש לעשות הוא קשה עבור אחוז ניכר מהאנשים. גם כך חשוב להתמיד בביצוע הטיפולים, שבוודאי יכולים לשפר את המצב.