כל מצב בריאותי חריג במהלך ההריון גורם לדאגה רבתי, ולו מכיוון שגם בריאותו של העובר מונחת כאן על כף המאזניים. אחד התסמינים השכיחים אצל האישה הוא הפרשות מהנרתיק, שהן לרוב טבעיות ולא מעידות על יותר מדי דברים שצריך לחשוש מהם כל עוד הכמות שלהן סבירה והן דלילות ובעלות צבע חלבי.
הבעיה היא שההפרשות האלה עלולות להיות בצורות אחרות, ובעיקר להעיד על קנדידה במהלך ההריון – מה שאוטומטית מעלה את רמת המורכבות.
ממה נגרמת קנדידה בהריון?
לא מעט גורמים עלולים להביא להופעת זיהום קנדידה אצל נשים. נציין שגם כאן מדובר בזיהום המופיע בפטריית השמרים בעלת שם זה, שנמצאת בגוף של כל אחד מאיתנו ואף תורמת בדרכים שונות. חוסר איזון של הפטרייה, במסגרתו גדלה כמות הסוכר בשם גליקוגן, הופכים אותה לזיהום ולבעיה שיש להתמודד איתה.
אצל נשים בהריון, עלולה קנדידה להיות מושפעת מחוסר האיזון הכולל המאפיין את הגוף בחודשים עמוסים אלה. לעיתים הסיבה קשורה לקיום יחסי מין (לא בהכרח היחסים בגינם נכנסה האישה להריון..), כאשר אדם נגוע איתו קיימה האישה יחסי מין עלול להעביר לה את המחלה. בהרבה מאד מקרים לא יודעים בפועל מהם הגורמים המביאים לקנדידה, כאשר שילוב בין מספר גורמים הוא בהחלט בגדר אפשרות.
מאפייני קנדידה במהלך ההריון
זיהום קנדידה במהלך הריון המופיע בנרתיק – כפי שקורה פעמים רבות במקרה של בנות המין היפה – כולל קודם כל מספר סימני זיהוי אפשריים. ההפרשות במקרה הזה צפויות להיות לבנות, עבות ובעלות גושים. לפעמים יש ריח לא נעים, אבל ההפרשות ייתכנו גם ללא ריח.
בכל מקרה מדובר במצב לא נעים מנקודת המבט של הנשים, במיוחד אם לוקחים בחשבון את תופעות הלוואי האפשריות הכוללת גרד, כאבים, אדמומיות או עקצוצים באזור או בעת נטילת שתן. כל אלה עלולים להקשות עוד יותר על האישה במהלך חודשי ההריון ולהביא לחוסר נוחות מוגברת. התינוק אינו מושפע מהקנדידה במהלך היותו ברחם, אך עלול להידבק במהלך הלידה עצמה.
אבחון הבעיה
אחת הסיבות למורכבות של קנדידה קשורה לכך שאבחון הבעיה הוא לא דבר פשוט. אצל אנשים רבים הזיהום מתפתח בגוף במשך שנים בלי שהם מודעים לכך, בין אם עקב חוסר זיהוי של התסמינים ובין אם כתוצאה מייחוס שלהם לבעיה אחרת.
לכאורה זיהוי קנדידה בנרתיק במהלך הריון אמור להיות פשוט יותר, כי התסמינים מובהקים יותר. בכל זאת, יש נשים שמייחסות את ההפרשות והתסמינים האחרים לתסמיני ההריון ה"רגילים" ולא בודקות את הנעשה בתוככי גופן.
אבחון קנדידה מתבסס לרוב על בחינת התסמינים לצד בדיקה גופנית, בה בוחנים גם את רמת החומציות בנרתיק. יש צורך בתרבית בחלק מהמקרים. האבחון יכול להיעשות גם באמצעות בדיקה מקיפה יותר של מצב הגוף, כמו זו הנעשית באמצעות מכשיר האבחון גלובאל דיאגנוסטיקס.
המכשיר בוחן את הגוף בכללותו באמצעות תורת רפואת התדרים, תוך מספר דקות בלבד. בהרבה תרחישים אפשר ללמוד בדרך זו על הימצאות הקנדידה ולעיתים על ההשפעות שלה על איברי הגוף האחרים.
דרכי הטיפול בבעיה
ישנן דרכי טיפול שונות בבעיה, אם כי היותה של האישה בהריון מגביל את הטיפולים האפשריים: קרמים ייעודיים נגד פטריות למשל אינם מתאימים בתרימסטר הראשון של ההריון.
לאחר מכן אפשר לנסות לטפל בבעיה עם מוליך המחדיר את הקרמים הרפואיים, אבל חייבים להקפיד שלא יופעל לחץ על צוואר הרחם. חשוב שלא לקחת טיפולים ללא מרשם בלי יידוע או הפנייה מטעם הרופא המטפל: כך למשל תרופות מסורתיות לטיפול בקנדידה, הניתנות בבליעה, פחות מתאימות.
חשוב להקפיד על היגיינה כל העת, לשטוף את אזור הנרתיק עם תחליפי סבון (ולא סבון רגיל), להשתמש בתכשירי לחות ולהוציא מהתמונה מוצרים שעלולים להביא לגירויו של העור.