קנדידה הוא בעיה רפואית – זיהום למעשה – אשר תוקפת רבים מהאוכלוסייה. מה שחשוב לזכור הוא שהקנדידה אינה מבצעת יותר מדי אבחנות בנוגע לאנשים שהיא מתפתחת אצלם.
נכון שישנן אוכלוסיות היותר רגישות אליה מאשר אחרות, אבל ההנחה היא שקנדידה עלולה להופיע אצל כל אדם בכל גיל. קנדידה מופיעה אצל ילדים ועלולה להיות כרוכה באי נעימות או אפילו בסכנת חיים עבורם.
הגורמים לקנדידה בקרב ילדים
לא תמיד ידועות הסיבות הספציפיות המביאות לקנדידה אצל ילדים, כאשר שילוב בין מספר גורמים הוא בהחלט בגדר אפשרות. בין גורמי הסיכון שעלולים להביא לקנדידה בקרב האוכלוסייה הרגישה הזו ניתן למנות הפרעות גנטיות שונות, שמבחינה מעשית מביאות לחוסר תגובה של הלימפוציטים לקנדידה (שבמצב התקין צריכה לשכון בגוף שלנו בלי לחולל יותר מדי בעיות). כאשר יש הפרעות בתפקוד הלימפוציטים – עקב מחלה או כשל מסוג אחר – הסיכויים לקנדידה עולים בכל גיל.
קנדידה עלולה להיגרם עקב שורה ארוכה של פגמים בעור, למשל פציעות או חתכים: מיותר לציין שילדים נחשבים במידה רבה למועדים לפורענות מהבחינה הזו. ילדים החולים במחלות המצריכות נטילת תרופות לפרקי זמן ממושכים נמצאים בקבוצת הסיכון.
לבסוף, אי אפשר שלא להזכיר ילדים שמשקל הגוף שלהם במהלך הלידה נמוך במיוחד. לא רק שיש אצלם יותר סיכוי לזיהום בפטריית הקנדידה, אלא שאחוזי התמותה אצלם כתוצאה מכך הם גבוהים ומדאיגים מאד.
רשימת הסימפטומים
כמו כל בעיה רפואית חמורה גם במקרה של קנדידה אצל ילדים יש מספר סימני זיהוי שיכולים לעורר אצל ההורים חשד שמשהו לא תקין מתחולל מתחת לפני העור בגוף של הילד שלהם.
אצל תינוקות תפרחת חיתולים היא תסמין נפוץ נוסף לקנדידה, שעלול להצביע על הבעיה (אבל גם על גורמים תמימים יותר כמו צורך להחליף לתינוק חיתול בתדירות גבוהה יותר). סימן זיהוי אחר הוא פרוניכיה, דלקת וזיהום המופיעים בקפלים שמסביב לציפורניים.
זיהומים במקומות שונים בגוף – הנרתיק, הרקמות או אפילו זיהום מערכתי – מבטאים במקרים רבים את הקנדידה. חשוב להיות ערים אליהם.
אז איך מאבחנים?
אבחון של בעיות שונות אצל ילדים הוא משימה מורכבת, שלפעמים גם נראית בלתי אפשרית. הילדים לא תמיד יכולים להסביר ממה הם סובלים, למשל ברמת התסמינים, וחוששים מאד מביצוע חלק מהבדיקות המקובלות יותר.
בדיוק בתנאים האלה יש צורך בבדיקת אבחון שתהיה ידידותית ככל שניתן, לא כרוכה בכאבים וגם לא בתופעות לוואי. אם אפשר שהבדיקה הזו תסקור את הגוף מכף רגל ועד ראש, מה טוב.
עד לפני מספר שנים, התרחיש שתואר מעלה היה בבחינת מדע בדיוני. אלא שאז נכנס לתמונה Global Diagnostics, מכשיר אבחון הסוקר תוך פרק זמן של כשמונה דקות בלבד את מצב הגוף.
באמצעות המכשיר ניתן ללמוד על כל מה שאינו בסדר ומצריך טיפול, כולל קנדידה. את התוצאות מקבלים תוך פרק זמן מהיר, כשהתוצאה מתייחסת לבעיות ספציפיות וגם לקשרים הקיימים בין איברים ומערכות בגוף.
דרכי הטיפול בבעיה
אי אפשר לדבר על טיפול בקנדידה אצל ילדים כעובדה מוגמרת, כי בכל מקרה יש דרגת חומרה אחרת, תסמינים אחרים ומאפיינים שונים של הילד שמשפיעים על הטיפולים האפשריים. בכל מקרה יש מכנה משותף, והוא שטיפול בקנדידה צריך להיות מהיר או אפילו מיידי – במיוחד במקרה של תינוקות שעלולים לסבול מזיהום מערכתי.
הטיפול המקובל ביותר בקנדידה היא באמצעות תרופות בעלות פן אנטי פטרייתי. את התרופות האלה אפשר לקבל בדרכים שונות, למשל דרך הפה (כאשר הילד גדול מספיק על מנת לעשות זאת), בצורה של תכשיר למריחה או בעירוי לתוך הוריד.