פטריית הקנדידה היא אחד מסוגי הזיהומים הנפוצים אצל האדם, אבל בכל זאת היא מזוהה לרוב בעיקר עם נשים: ככה זה כשהבעיה שכיחה אצלן הרבה יותר מאשר גברים, ושהתסמינים שלה – בעיקר בנרתיק – מובהקים במיוחד.
בפועל מדובר בבעיה שאמנם אינה נראית שכיחה יותר מדי אצל גברים, אבל בהחלט עלולה לפגוע בחלק מהם. הסקירה הבאה תראה לכם מול מה אתם עלולים להתמודד, ובעיקר מה אפשר לעשות כדי לנצח את הקנדידה.
הגורמים לקנדידה אצל גברים
כדי להבין מה עלול להביא לקנדידה, עלינו קודם כל למפות את הבעיה. קנדידה היא זיהום שנגרם עקב התרבות בלתי מבוקרת של הפטרייה בעלת אותו שם, שנמצאת בגוף של כל אחד מאיתנו ושבמצב התקין אמורה לסייע לנו בדרכים שונות. סיבה מרכזית לשיבוש בפעילות הפטרייה היא פגיעה במערכת האיזון, אשר כשלעצמו עלולה להיגרם עקב לא מעט סיבות.
גברים עם מערכת חיסונית חלשה - עקב מחלה קיימת, הזדקנות או כל גורם אחר – נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר לזיהום קנדידה. הנתונים מראים שאצל גברים חולי איידס הסבירות לסבול מקנדידה גדולה שבעתיים, וכך גם חולי סוכרת.
גברים שנוטלים תרופות בצורה מאסיבית וממושכת כדי להתמודד עם מחלה קיימת עלולים לסבול אף הם מקנדידה – הסיבה היא שהתרופות האנטיביוטיות עלולות לפגוע גם בחיידקים ה"טובים", בעוד שהקנדידה דווקא מגלה מולה חסינות.
לעיתים הסיבה לקנדידה קשורה באורח החיים של האדם. תחת ההגדרה הזו ניתן למנות גברים הנמצאים בלחצים נפשיים תמידיים, גברים שצורכים באופן מאסיבי מזונות עמוסים בסוכר (המהווה כר פורה להתרבות החיידקים) ועוד.
תסמיני המחלה
אצל נשים, כאמור, קנדידה מופיעה לרוב בנרתיק. אצל גברים רשימת הסימפטומים הקשורים למחלה רחבה, כאשר מגוון איברים בגוף הגבר עלולים להיפגע.
אחד מסימני הזיהוי הבולטים של הקנדידה הוא דלקת בעטרת הפין, המכונה "באלאנטיס", שבין תסמיניה תמצאו גרד ואדמומיות באזור (לפעמים בצורה של נקודות אדומות), הפרשות חריגות היוצאות מהפין, כאבים נלווים להטלת השתן ועוד.
גברים הסובלים מקנדידה עלולים לחוות תסמינים לא נעימים במערכת העיכול: הבטן שלהם עלולה להיות נפוחה, הצואה רירית ופעילות המעיים לא תקינה. המשמעות של כל אלה היא פגיעה לא קטנה באיכות החיים של הגבר, יחד עם תחושת מבוכה.
אז איך מטפלים בבעיה?
אחת הסיבות למורכבות הכרוכה באבחון הקנדידה שאינו פשוט היא שלפעמים תסמיני הקנדידה אינם מופיעים באופן בולט, ולפעמים מדובר בתסמינים כלליים שעלולים להיות משויכים בטעות לבעיות אחרות.
אבחון נכון ומדויק יכול להקל מאד על ההתמודדות. הדרך המסורתית לאבחן את הבעיה היא נטילת דוגמית מההפרשה המדוברת היוצאת מהפין ובחינה שלה תחת עדשת המיקרוסקופ. רופא מומחה לתחום יוכל ללמוד במהירות האם מדובר בזיהום קנדידה.
גם אבחונים מקיפים יותר של הגוף יכולים לסייע. כך למשל מכשיר האבחון המהפכני גלובאל דיאגנוסטיקס, הזמין במרפאות ביו-קיור, סוקר את הגוף מכף רגל ועד ראש תוך מספר דקות בלבד. הבדיקה הינה בלתי פולשנית, כאשר כל שעושים הוא לחבר אלקטרודות לרגליו של המטופל. הבדיקה יכולה לגלות בעיות בגוף, מחלות קיימות וקשרים בין איברים שונים.
טיפול בקנדידה מתחיל קודם כל בזיהוי אפשרי של הגורמים לבעיה וניסיון לפתור אותם, בהנחה שפתרון זה ישפיע לטובה על מצב הקנדידה.
הטיפול בכל מקרה נוטה להיות מקיף וממושך, כשבין הפתרונות המוצעים: שימוש בתכשירים המשקמים את פלורת המעי, נטילת תרופות אנטי בקטריאליות, צמצום משמעותי של הסוכרים בתפריט התזונה שלה והקפדה על אורח חיים רגוע ושליו ככל האפשר. השילוב בין הפתרונות הנקודתיים עם השינויים הנדרשים באורח החיים יכול לעשות את ההבדל.