כל אישה המעוניינת להיכנס להריון (וגם חלק מהנשים שלא) מנסה לחשב את תאריך הביוץ המשוער ולתזמן את יחסי המין בהתאם.
הביוץ מתרחש באמצע המחזור החודשי ובמסגרתו יוצאת ביצית בשלה מהשחלה, כאשר ברוב המקרים אפשר לדעת שהתרחש ביוץ רק בדיעבד. כאבי בטן עזים יכולים להופיע לפני הביוץ וגם אחריו, כאשר הם עלולים שלא להיות פשוטים להתמודדות. אז מה בכך זאת תוכלי לעשות כדי לשפר את המצב?
קווים לדמותם של הכאבים
כאבי בטן במהלך ביוץ – הידועים גם בשם "מיטלשמארץ" – הם כאבים המקושרים בצורה ישירה לביוץ. הסיבות הספציפיות המביאות לכאבים אינן ידועות לחלוטין, כאשר ההנחה היא שמתיחת קפסולת השחלה בעקבות שחרור הביצית, כמו גם שחרור נוזלים ודם מהזקיק שנקרע, הם מקור הכאבים.
כאבי הבטןיופיעו בבטןהתחתונה של האישה, כאשר הם עלולים להופיע בצד אחד של הגוף וכמה חודשים לאחר מכן בצד אחר. ייתכן שהכאבים האלה יהיו עמומים או חדים, נקודתיים או ממושכים יותר וגם להיות קשורים לדימום או להפרשות בנרתיק.
במצבים הפשוטים הם יפריעו אמנם לאישה אבל לא בהכרח יחייבו טיפול או התייחסות נפרדת. עם זאת כאשר הכאבים עזים "מדי" או חורגים מהכאבים הרגילים שהאישה סובלת מהם, יכול להיות שיהיה זה רעיון טוב לגשת לרופא מומחה לצורך אבחון מעמיק יותר. כך גם כאשר הכאבים מופיעים כמעט בכל מחזור חודשי של האישה – ה"התרגלות" אליהם לא מפחיתה למרבה הצער את דרגת הכאב.
אז מה ניתן לעשות?
שאלת הטיפול בכאבי הבטן המופיעים לפני או אחרי הביוץ היא פונקציה של עוצמת הכאב וההשפעה שלו על האישה הסובלת ממנו. כאמור, יש מקרים בהם הכאבים לא יהיו בעוצמה שמצריכה טיפול או יעברו מעצמם במהרה.
כשזה לא קורה, אפשר לשקול בשלב הראשון נטילה של תרופות כלליות לשיכוך כאבים – אותן תרופות שלא מחייבות בחלקן מרשם ושנמצאות בארון התרופות בכל בית בישראל. אם הכאבים חוזרים בתדירות גבוהה יחסית הרי שניתן להקדים תרופה למכה ולקחת את התרופות טרם המחזור, בתור פתרון מונע ולא טיפולי.
דרך טיפול אחרת מכניסה לתמונה את הגלולות למניעת הריון, כאשר נקודת המוצא כאן היא שהאישה מן הסתם לא מעוניינת להיכנס להריון בחודש הספציפי. מעצם ההגדרה של הגלולות האלה הן מונעות מהביוץ להתרחש בגוף האישה, כך שגם הכאבים המזוהים עם הביוץ לא יחולו.
פתרונות אחרים הם אלטרנטיביים יותר ומבוססים על שיטות שאולי לא מוכחות באופן מלא מבחינה מחקרית, אבל בפועל מסייעות להרבה מאד נשים להתגבר על כאבי הבטן בזמן המחזור שלהן. חימום האזור המדובר בבטן הוא שיטה יעילה מאד.
החימום מביא לכך שטונוס השרירים משוחרר ושהדם זורם באזור בצורה תקינה, מה שמביא להפחתה של הכאבים. לא סתם אמבט חם גורם להקלה משמעותית בדרגות הכאב, כשגם כרית חימום יכולה לחולל תמורות חיוביות מאד.
מתי ניגשים לרופא?
כל הפתרונות שהובאו כאן יכולים לשמש כקו ראשון להתמודדות עם הכאבים המזוהים עם הביוץ בגוף האישה. הבעיה היא שאצל נשים רבות המצב אינו משתפר, מה שמצריך כמובן עלייה בשלב נוסף מבחינת תכנית הטיפולים.
במצב הזה מומלץ לגשת לאבחון כדי לנסות לראות את שורש הבעיה, כאשר גניקולוג או אפילו בדיקה כללית של הגוף (כמו הבדיקה עם מכשיר הגלובל דיאגנוסטיק הבלתי פולשני) מאפשרת לקבל תשובות ללא מעט שאלות.
יכול להיות שהכאבים נובעים מסיבה פיזיולוגית אשר מצריכה טיפול מורכב יותר, למשל ציסטה שחלתית, דלקת באגן הגוף או אפנדציטיס. במקרים האלה יש צורך לטפל בשורש הבעיה ולקוות שהכאבים ייעלמו לאחר מכן.