קיום יחסי מין הוא אקט שאמור להסב הנאה לשני הצדדים המקיימים אותו אך ישנן אינספור נשים אשר חשות אי נוחות, ולעיתים אף כאבים, במהלך האקט המיני עם בן או בת זוגן.
יש מקרים בהם הכאבים מופיעים אחרי יחסי המין, ובאזור שלא בהכרח נראה כקשור – אזור הבטן. הבעיה הזו שכיחה יותר אצל נשים, אבל במצבים מסוימים עלולה להופיע גם בגברים.
מכאן עולות מספר שאלות, שהמאמר הנוכחי ינסה לספק להן תשובה: מה מקור הכאבים האלה? האם הם אמורים להיות סיבה לדאגה? ומה בדיוק עושים כדי להתמודד עם המצב?
ה"אויבים" העיקריים המביאים לכאבים
כאבי בטן במהלך או אחרי יחסי מין אינם כמובן מצב תקין. גם אם יכול להיות שמדובר בצירוף מקרים, נקודת המוצא שלכם צריכה להיות שהכאבים עלולים להעיד על דבר מה שאינו כשורה שמתחולל מתחת לפני השטח. במקרה הזה הגורם העיקרי לכאבים הוא בעיות בכליות או בדרכי השתן.
במקרה של דלקת בדרכי השתן, הכאבים נוטים להופיע בחלק התחתון של הבטן. פעמים רבות הם נלווים לתחושות כאב או צריבה בעת מתן שתן, יחד עם תחושה מתמדת של דחיפות לעשיית צרכים. אבנים בכליות, שמקרינות את הכאב גם לאזור המפשעה אצל הגברים, עלולות להביא לכאבים וגם לדימום בעת מתן שתן.
חשיבותו של אבחון נכון
בניגוד לבעיות אחרות שאינן משפיעות בצורה משמעותית על האדם – ולכן הוא עלול להשתהות באבחון שלהן – במקרה של כאבים לאחר יחסי מין מדובר בבעיה בולטת יחסית, שקשה לפספס. יחד עם זאת, כן חשוב לצאת לחיפוש אחר תשובות לשאלות שצצות בוודאי, בעיקר הגורם המביא לאותם כאבים.
יש מספר דרכי אבחון שעשויות להיות רלוונטיות בהקשר הנוכחי. בדיקת שתן יכולה לגלות לא מעט דברים, בעיקר את כמות תאי הדם הלבנים והבניטריטים – כמות גדולה שלהם עלולה להעיד על משהו שאינו כשורה. תרבית השתן יכולה להשלים את התמונה ולספק מבט על החיידקים.
על בעיות המביאות לכאבים לאחר קיום יחסי מין ניתן ללמוד גם במסגרת אבחון מקיף של מצב הגוף. ברשת המרפאות ביו קיור תמצאו את מכשיר האבחון גלובאל דיאגנוסטיקס, הסוקר כ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף. בתום כשמונה דקות של בדיקה מתקבל דו"ח המציג את מצב הגוף, כולל בהתייחסות לגורמים שעלולים להסביר את הכאבים המופיעים עם קיום יחסי המין. הבדיקה היא מהירה ולא פולשנית, מה שהופך אותה למתאימה למכנה המשותף הרחב של הנשים.
כיצד מטפלים בכאבים?
יש אנשים שחוששים כל כך מהכאבים המופיעים אצלם במהלך או אחרי קיום יחסי מין, עד שהם נמנעים מכך. זוהי כמובן טעות שמביאה לפגיעה באחת ההנאות הגדולות של החיים ובאיכות החיים כתוצאה מכך.
בפועל יש לא מעט דברים שאפשר לעשות כדי לשפר את המצב. האתגר הראשון הוא לזהות את הגורמים המביאים לכאבים ולטפל בהם בצורה ישירה. ההנחה היא שפתרון הבעיה במערכת העיכול עשוי להביא לשיפור המצב ולהעלמת הכאבים, גם אם ברור שיש צורך בסבלנות.
שינויים קטנים הנעשים באורח החיים שלנו יכולים להביא לשינוי המיוחל. אצל נשים חשוב להטיל שתן לאחר יחסי מין, מה שיקטין את הצטברות החיידקים ועשוי להפחית את הכאבים הנחווים בפעמים הבאות.
שינויים בתפריט התזונתי, כולל צריכה מוגברת של מאכלים העמוסים בויטמין C, יכולים להביא לאפקט הרצוי. הסיבה היא שרכיבים אלה הופכים את השתן לחומצי, מה שמקשה על חיידקים להתקיים בתוכו. כמובן שחשוב לשתות מים בכמות מספקת כדי לשטוף את מערכות השתן.