כל אדם סובל מדי פעם מעצירות. על פי ההגדרה זהו מצב בו יש לאדם קושי בסילוק צואה המצטברת במעיים שלו, כך שכמות היציאות נמוכה מהנורמה.
בהרבה מאד מקרים העצירות חולפת מעצמה כעבור פרק זמן מסוים, אבל מן העבר השני יכול להיות מצב בו היא כוללת לצידה תסמינים אחרים ומעידה על הרבה דברים שאינם בסדר בגוף שלנו. כאשר העצירות גורמת לכאב בטן צריכות להידלק לא מעט נורות אזהרה ולעלות שאלות שונות. האם בדיקת אבחון פשוטה יכולה לספק להן את התשובות?
עצירות, כאבי בטן ומה שביניהם
בין עצירות לבין כאבי בטן יש לא מעט נקודות השקה. הראשונה היא שכאבי בטן משולבים עם עצירות עלולים להעיד יחדיו על בעיה משותפת במערכת העיכול, בעיקר מחלה, זיהום או גידול המביאים לשתי הבעיות האלה גם יחד.
במקרה הזה חשוב מאד לרדת לשורש הבעיה ולראות מהי הסיבה המביאה לתסמינים האלה בהקדם האפשרי, מכיוון שמדובר בסימן שעלול להצביע על בעיה חמורה ולפעמים גם מסכנת חיים.
בהרבה מקרים אחרים הקשר בין עצירות לבין כאבי בטן הוא קשר של סיבה ותוצאה: עצירות היא שמביאה לכאבי הבטן. אסור לשכוח שבמצבים של עצירות התפקוד של מערכת העיכול נפגע, וחוסר האיזון הזה עלול לגרום לתסמינים מגוונים כולל כאבי בטן.
מה שמדאיג לא פחות הוא שכאבי בטן הנובעים בעקבות עצירות עלולים להצביע על כך שהיא הפכה להיות חסימת מעיים, אליה נלווים תסמינים כמו בחילות או הקאות בחלק מהמקרים.
יש צורך בהתערבות רפואית דחופה
בלי קשר לנסיבות הספציפיות המביאים לכאבי בטן כתוצאה מעצירות, צריך לזכור שמדובר בצרה צרורה. למעשה, השילוב שבין כאבי בטן לעצירות הוא אחד המצבים בהם מומלץ לפנות לגורם רפואי באופן מיידי (המצבים האחרים הם עצירות הנמשכת מעל לשבוע או עצירות במסגרתה האדם לא מצליח לשחרר גזים מהגוף).
לאחר ההגעה למומחה הוא יבצע בדיקות שאמורות לבחון את הסיבה לעצירות ורצוי שגם את הסיבה הספציפית בגינה נגרמים כאבי הבטן כתוצאה מהעצירות.
יש כיום ארסנל שלם של בדיקות שיכולות לשמש במצבים אלה, כאשר נקודת ההתחלה ברוב המקרים היא בדיקה גופנית רקטלית (שלא נעימה אבל מצד שני נחשבת לבלתי נמנעת).
הרופא יכול להחליט - על פי נסיבות המקרה, התסמינים ושיקול הדעת המקצועי שלו - לבצע צילומי רנטגן, בדיקת אולטרה סאונד ובדיקות נוספות שאמורות להתחקות אחר מידת התנועתיות של המעי.
אם ישנו חשד לגידול, ועל אחת כמה וכמה גידול סרטני, בדיקות קולונסקופיה עשויות להיכנס לתמונה. בהרבה מאד מקרים יש צורך בביצוע מספר בדיקות על מנת שניתן יהיה לקבל תמונה מלאה של המצב.
המכשיר שמקל על תמונת האבחון
הבדיקות שהזכרנו כאן הן פולשניות בחלקן ובכל מקרה לא נעימות או אפילו מסוכנות. אבל מסתבר שאפשר גם אחרת. בשנים האחרונות החל בישראל השימוש במכשיר האבחון Global Diagnostics, אותו תמצאו בסניפים השונים של רשת מרפאות ביו קיור.
המכשיר הזה בוחן באופן מלא את מצב הגוף בצורה שאינה פולשנית או כואבת, וזאת באמצעות אלקטרודות המחוברות לרגליו של המטופל. לאחר פרק זמן של כשמונה דקות בדיוק מתקבלות התוצאות, הנוגעות ליותר מ-600 איברים ב-13 המערכות של הגוף.
מה שחשוב בהקשר הנוכחי הוא שהתוצאות האלה עשויות בהחלט לספק לכם תשובה לגבי מקור הבעיה המביאה לכאבי בטן, תוך בחינת העצירות והתהליך הקשור בה. מכשיר האבחון יכול לחסוך גיחות הולכות וחוזרות לאנשי המקצוע וגם לקצר תהליכים עד לקבלת התשובה הסופית, מה שמקטין את הסיכוי לסיבוכים.