אי קולי הוא חיידק מוכר מאוד, וממש לא בטוח שמהסיבות הנכונות. בצד החיובי, הוא לוקח על עצמו תפקידים חיוניים במלאכת הפירוק והעיכול של המזון שנכנס לגוף שלנו. הבעיה היא שחיידק אי קולי מהווה מקור ללא מעט בעיות.
בכוחו השלילי להביא לזיהומים חמורים במערכת העיכול, לדלקות (בעיקר דלקת בדרכי השתן) או לנזקים עקב החדירה שלו למחזור הדם. במצבים הקיצוניים עלול החיידק להביא לקריסת הכליות או אפילו למוות.
כל אלו הן סיבות מספיק טובות להציג בפניכם את כל מה שחשוב לדעת על החיידק, המניעה שלו וההתמודדות עמו.
דרכי ההידבקות בחיידק אי קולי
ידועים כיום מאות סוגים של חיידקי אי קולי – רובם לא מזיקים לאדם, אבל אחרים כן. ההידבקות בחיידקים עלולה להיגרם עקב מגע עם צואה הנגועה בחיידק (החיידקים נמצאים בצואות של בעלי חיים ובני אדם), דרך צריכה של מזון או מים נגועים או אפילו במגע בין אנשים.
מהסקירה הזו אפשר להבין מהן הפעולות הדי בסיסיות שאפשר לבצע על מנת להקטין את הסיכויים להידבקות בחיידק האלים. היגיינה חשובה תמיד, כך שאדם שאינו רוחץ ידיים לאחר שהוא מבקר בחדר השירותים או לפני שהוא נוגע במזון מסכן את עצמו ואת אחרים. פעולת מניעה אחרת היא שמירה על סדר וניקיון, במטבח אבל לא רק: החלפה תדירה של הסדינים והמצעים יכולה להקטין את הסיכוי להידבקות בחיידק.
כאשר אוכלים בחוץ, כפי שכל אדם עושה מדי פעם, חשוב לבחור במקומות המשדרים היגיינה. המזון והמים הנגועים בחיידק אי קולי צפויים להיראות ולהריח כמו מזונות "רגילים", ולכן יש קושי לזהות אותם בפועל.
אופני הזיהוי של החיידק
הידבקות בחיידק אי קולי עלולה להקשות מאוד על האדם, גם אם צריך לזכור שבשלבים הראשונים לא בהכרח יהיה פשוט לזהות את הבעיה. אדם מבוגר הנדבק בחיידק עשוי להרגיש כאבים וחוסר נוחות, אבל לא כאלו שיעוררו אצלם חשד למשהו חריג מדי. בנוסף התופעות האלה עשויות לחלוף מעצמן כעבור מספר ימים, גם בלי טיפול רפואי.
ילדים ובעלי מערכת חיסונית חלשה נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר, ואצלם התסמינים עלולים להופיע פרק זמן ארוך יותר.
מה עם הטיפול?
נורות האזהרה צריכות להידלק במספר מצבים, בהם נראה שהחיידק עלה מדרגה. שלשול דמי פשוט לא יכול להצביע על דברים חיוביים, והוא מעורר את החשד לחיידק אי קולי. אדם עם שלשולים שיודע שנחשף לאדם שנדבק בחיידק, או לחלופין למזון הידוע כמזוהם, צריך לגשת לרופא מאבחן גם כן.
התרחיש השלישי והחמור אפילו יותר הוא בעיות המופיעות בדם ובכליות, באחד מהם או בשניהם. לבעיות אלה מספר סימני זיהוי, דוגמת חום, חולשה, ירידה בכמות השתן שאנחנו מוציאים מהגוף, הופעה של סימנים כחולים על הגוף ועוד. כל אלה צריכים להביא לאבחון, בסיומו ניתן לדעת האם אכן סובלים מהבעיה.
ה"טיפול" הטוב ביותר בחיידק אי קולי הוא נקיטת כל המאמצים על מנת להימנע מהידבקות בו. בכל זאת צריך לזכור שגם כאשר החיידק תוקף את האדם, יש עדיין פתרונות בקנה. דרכי הפתרון האפשריות משתנות בהתאם למיקום הספציפי של החיידק ובעיקר לתסמינים שהוא גורם להם.
במקרה של חיידק המגיע למערכת השתן למשל הצפי הוא לתסמינים דוגמת מתן שתן רב, צריבה במהלך מתן שתן, חום, צמרמורות ועוד. במקרה הזה יתבסס הטיפול בעיקר על תרופות, אם כי גם פתרונות אחרים מקשת הרפואה המשלימה יכולים לסייע.
במרפאות ביו קיור מבצעים אבחון מקיף של מצב הגוף ומרכיבים תכנית טיפולים לשלל בעיות על פי העקרונות של הרפואה האלטרנטיבית, המלצות תזונתיות, תוספי תזונה וכן הלאה.