חיידק הליקובקטר פילורי התגלה לפני מספר עשורים באוסטרליה. מאז ועד היום המקום שלו באבחון בעיות במערכת העיכול הוא מרכזי בהחלט: למעשה, לא פעם תולים בו את הגורם למגוון כשלים במערכת העיכול, גם אם בפועל יש אשמים אחרים.
כך או כך החיידק עלול להיות צרה צרורה על רקע העובדה שהוא שורד לאורך זמן בקיבה, גורם לתגובות דלקתיות באזור הסובב אותה ובתרחישים רבים גם לכיב בקיבה (אולקוס).
שאלה שנשאלת תמיד היא מהן דרכי ההידבקות בחיידק, והאם הוא עלול לעבור מאדם לאדם. במאמר הבא נספק לכם את כל התשובות.
מדבק או לא מדבק, זו השאלה
הדבר הראשון שאתם צריכים לדעת על חיידק הליקובקטר פילורי הוא שהשכיחות שלו באוכלוסייה היא גבוהה בכל קנה מידה, ואף עולה ככל שהאדם מזדקן. על פי ההערכות כתשעה מבין עשרה אנשים שגילם 65 ומעלה סובלים מהחיידק (גם אם תסמינים אינם מופיעים אצל כל אחד באותה מידה). בנוסף לכך השכיחות של החיידק גבוהה במדינות מתפתחות ובאזורים צפופים, עובדה שרומזת לכאורה על הפוטנציאל המדבק שלו.
בפועל התמונה ביחס לחיידק הליקובקטר פילורי מורכבת מעט יותר. עד עצם היום הזה לא ברור האופן שבו החיידק עובר מאדם לאדם, וגם לא על הגורמים לאחוזי ההידבקות הגבוהים בו. הסטטיסטיקה עם זאת מראה את הפוטנציאל המדבק שלו, כפי שתעיד העובדה שבמשפחות בהן לאחת הנפשות יש את החיידק בגופה – הוא עלול או אפילו צפוי להופיע אצל שאר בני המשפחה.
ההנחה המקובלת כיום בקהילה הרפואית היא שחיידק הליקובקטר פילורי הוא אכן מדבק, כאשר ההידבקות היא ככל הנראה פקו-אוראלית: כלומר, נהוג להידבק מהחיידק במעבר של חוק מאדם לאדם או עקב היגיינה נמוכה אצל אנשים הנמצאים בחלל משותף.
מכאן ברור שאצל אנשים הסובלים מהבעיה, חובת הזהירות נוכחת תמיד. חשוב למשל להקפיד על רחיצת ידיים לאחר כל ביקור בחדר השירותים או לפני האוכל, מה שעשוי להקטין משמעותית את הסבירות להידבקות. יש לציין שההערכות כיום הן שהחיידק אינו עובר בנשיקות או דרך קיום יחסי מין, כך שלפחות מהבחינה הזו אתם יכולים להיות רגועים.
כיצד מאבחנים את הבעיה?
חיידק הליקובקטר פילורי מצריך אבחון מדויק ומוקדם ככל האפשר, שיהווה פתח להתמודדות נכונה איתו. יש כיום מספר שיטות לאבחון הבעיה. דרך מקובלת מאוד היא תבחין נשיפה, הנעשה באמצעות איזוטופ רדיואקטיבי. הבדיקה מבוססת על נשיפה של הנבדק על התבחין. נוכחות של החיידק תביא לייצור דו תחמוצת הפחמן, כך שהגורם המאבחן יוכל להסיק על נוכחות החיידק בקיבה. רמת האמינות של הבדיקה הזו גבוהה.
בדיקת דם יכולה ללמד אותנו אף היא על חיידק הליקובקטר פילורי – הבדיקה מראה האם ישנם בדם נוגדנים לחיידק – אבל דרגת האמינות שלה נמוכה יותר על רקע העובדה שהנוגדנים עשויים להישאר בדם גם תקופה ארוכה לאחר שהחיידק מושמד לו הלכה למעשה. בנוסף ניתן להשתמש בבדיקת גסטרוסקופיה ובבדיקת צואה לאיתור החיידק.
בשנים האחרונות עלתה קרנו של האבחון הנעשה באמצעות מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס, אותו תמצאו ברשת המרפאות ביו קיור. ברמה הכללית מדובר במכשיר הבוחן את הגוף מכף רגל ועד ראש תוך מספר דקות בלבד בהתבסס על אלקטרודות המחוברות לרגלי המטופל.
בדרך זו ניתן ללמוד על כל מה שאינו כשורה במערכת העיכול, כמו גם על קשרים בין איברים ומערכות בגוף.
הטיפול בחיידק בעיקרו מבוסס על תרופות, אם כי תרופה "סטנדרטית" ללחימה בחיידקים אינה צפויה להועיל. לרוב נעשה שילוב בין מספר תרופות, המגדיל את סיכויי ההצלחה, לצד שימוש בתכשירים נוגדי חומצה. תכנית מדויקת של טיפולים יכולה להביא להכחדה של החיידק תוך כ-7-14 ימים.