זיהומי הקנדידה נחשבים לנפוצים בכל קנה מידה. חשוב לזכור שהם מכניסים אותנו לתוך עולם רחב ובו מגוון זיהומים אפשריים, ביניהם המכנה המשותף הוא אחד: אף אחד מהזיהומים האלה פשוט אינו יכול להיות נעים.
במאמר הבא נציג בפניכם את המאפיינים העיקריים של קנדידה אלבינקס, שהוא מבחינה מעשית פטרייה דיפלואידית המביאה לזיהום אצל האדם – בעיקר במערכת העיכול ובאיברי הרבייה שלו.
מדובר בזיהום שכולל בתוכו מגוון סיבוכים אפשריים באיברים כמו העיניים, הציפורניים או העור. עיקר הסיכון חל על אנשים שמערכת החיסון שלהם נחשבת לחלשה, עבורם בתרחישים קיצוניים עלולה קנדידה אלביקנס להביא לסכנת חיים של ממש. אז איך בדיוק מזהים את הבעיה? ומה ניתן לעשות כדי להתמודד איתה?
רשימת הסימפטומים של קנדידה אלביקנס
קנדידה אלביקנס כולל תסמינים אפשריים, התלויים בפרמטרים שונים כמו אזור השגשוג של הפטריה (כאמור, האבחנה העיקרית היא בין מערכת העיכול לאיברי המין). כאשר הקנדידה מתפתחת לה במעיים, היא עלולה להביא לבעיות דוגמת קשיים בספיגה, כאבים עזים בבטן, שלשולים ועצירויות, גיהוקים, הפיכת הצואה לרירית וכן הלאה.
קנדידה אלביקנס התוקף את מערכת הרבייה הנשית, דוגמא נוספת, עלול להביא להפרשות בעלות מרקם לא נעים, לגירודים ולכאבים, לצריבות בעת מתן שתן ולפגיעה משמעותית בחשק המיני ובהנאה מהאקט המיני.
הקנדידה עלולה כאמור להשפיע על אזורים מגוונים בגוף האדם, לחדור לזרם הדם ולגרום לזיהום המוגדר כמערכתי ואף לסכן חיים. היכרות עם רשימת התסמינים היא חשובה מכיוון שאבחון המחלה מתחיל פעמים רבות בבחינה שלהם.
הבעיה היא שחלק ניכר מהתסמינים כאן לא בהכרח יופיעו באותה מידה, בעוד אחרים ניתן לשייך גם למצבים רפואיים אחרים. לכן נדרש אבחון מקיף יותר של מצב הגוף, שיכול להיות מוכוון לאיתור זיהומי קנדידה.
כאן נכנסות לתמונה הבדיקות המעבדתיות
אבחון קנדידה מכל סוג, ובכלל זה קנדידה אלביקנס, נחלק למעשה לשתי פעולות המתבצעות במקביל. קודם כל בוחנים את התסמינים המופיעים אצל האדם, מה שיכול להעלות חשד סביר שמדובר כאן בזיהום קנדידה.
את התמונה משלימות בדיקות מעבדה, שיכולות ללבוש מספר צורות: יכולה להיות זו בדיקה דם שאמורה לאתר רכיבים זיהומיים בכמות חריגה (כמו candia 5), בחינה במיקרוסקופ של דוגמיות מההפרשות שעלולות להיות מזוהות עם הזיהום, תרבית חיידקים שיכולה להבחין בין הקנדידה לבין מחוללי מחלה אחרים, בדיקת אנדוסקופיה (שעשויה להיות משולבת עם ביופסיה) ועוד.
חשוב להדגיש כי מלבד האבחון המוכוון לאיתור קנדידה, ניתן בחלק מהמקרים ללמוד על הבעיה דרך אבחון מקיף יותר של מצב הגוף. כך לדוגמא מכשיר האבחון המהפכני גלובאל דיאגנוסטיקס, אותו תמצאו ברשת המרפאות של ביו קיור.
מכשיר אבחון זה בוחן בצורה מהירה ופשוטה יותר מ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף, וזאת באמצעות חיבור אלקטרודות לגופו של הנבדק ובחינת התדרים. התוצאה של הבדיקה היא דו"ח מקיף מטעם הרופא, המפרט בדיוק מה עלול להיות לא בסדר בגוף האדם הנבדק.
השלב הטיפולי
אי אפשר להצביע על טיפול חד משמעית בקנדידה אלביקנס, שעה שיש משתנים רבים שנכנסים לתוך המשוואה ומשפיעים עליו: חלק מהם קשורים לסוג הזיהום (למשל המיקום) בעוד אחרים למאפיינים האישיים של אותו אדם. יחד עם זאת שיטת הטיפול העיקרית והנפוצה ביותר היא נטילה של תרופות אנטי פטרייתיות, אותן ניתן לקחת בבליעה, במריחה או בעירוי.
לצד זה אמור להעניק הרופא המלצות לשינויים נדרשים באורח החיים, למשל מבחינת התזונה, ההיגיינה, רמת האוורור של העור וכן הלאה. חשוב לעקוב אחר המדדים ולראות עד כמה הטיפולים המשולבים יעילים.