את הסינוסים אנחנו מכירים בתוך חללים המתחברים לחלל האף דרך פתחים ייעודיים ומקבלים תפקיד משמעותי בתהליך הנשימה.
הבעיה היא שהם לא חפים מבעיות, כאשר הסיכון העיקרי הוא לדלקת ברירית הסינוסים ובאף – דלקת המכונה בשם סינוסיטיס. הגורם העיקרי לסינוסיטיס הוא מזהמים על סוגיהם, לרבות פטריות, חיידקים או נגיפים.
השאלה המרכזית שאדם שחושד שהוא סובל מסינוסיטיס שואל את עצמו הוא מה ניתן לעשות כדי לקבל תשובה חד משמעית לשאלה. החדשות המעודדות הן שיש כיום דרכים שונות לאבחון סינוסיטיס, לפעמים עם אפשרות לדעת מהו מקור הבעיה.
הדרכים העיקריות לאבחון סינוסיטיס
הרבה מאד מחלות ובעיות אנחנו מזהים קודם כל דרך רשימת התסמינים שלהם, וכך גם במקרה של סינוסיטי. יש כאן לא מעט סימפטומים אפשריים, אם כי חלקם כללי ועשוי לאפיין באותה מידה בעיות רפואיות אחרות. התסמינים המרכזיים של סינוסיטיס הם דלקת מוגלתית, כאבים או לחצים באזור הפנים ואף סתום.
תסמינים אחרים שנחשבים לנפוצים פחות הם עלייה בחום הגוף, כאבי ראש, שיעולים, עייפות, לחצים באוזניים ועוד. אצל מי שסובל מלפחות מחלק מהבעיות האלה צריכות להידלק לא מעט נורות אזהרה, עם או בלי קשר לשאלה האם הוא סובל מסינוסיטיס.
האבחון העיקרי של סינוסיטיס נעשה בהתאם לתסמינים הקליניים שמתגלים אצל המטופל, כפי שהסברנו מעלה. הרופא ישאל את המטופל לגבי התסמינים שלו וכן יבצע בדיקה גופנית בסיסית יחסית. בדיקות אחרות הן בגדר אפשרות, אם כי נהוג להשתמש בהן בעיקר במקרים מורכבים או שהחשדות של הרופא לא קיבלו ביסוס מספיק.
כך למשל ניתן לבצע בדיקת CT במערות הפנים (שגם תאפשר לראות האם יש לבעיה סיבוכים), בדיקה של חלל האף תוך שימוש בסיבים אופטיים (אנדוסקופיה או רינוסקופיה), צילום רנטגן (נחשבת ליעילה פחות, עם אחוזי הצלחה של קצת יותר מ-50%), צילומי CT או אולטרה סאונד ועוד.
ניקוז סינוסים הוא צורת אבחון מקובלת, באמצעותה ניתן ללמוד על הגורמים המחוללים את הזיהום. במקרים של דלקת כרונית – וזה בהחלט אפשרי – עשוי הרופא המאבחן להחליט על ביצוע בדיקות משלימות, דוגמת בדיקות דם או בדיקת לאלרגיה.
שאלת המקור
בהרבה מאד מקרים אנחנו רוצים לדעת לא רק אם יש לנו סינוסיטיס, אלא גם מהם הגורמים המרכזיים המביאים לבעיה: ידע זה יאפשר לנו לדעת מה ניתן לעשות כדי למנוע הישנות של הבעיה.
זה לא תמיד פשוט לדעת מה בדיוק מביא לאותם סינוסיטיס, כאשר בהרבה מאד מקרים התשובה לשאלה נותרת ללא מענה כלל וכלל. האבחון הרי מבוסס בדרך כלל על התסמינים, שלא מאפשרים לנו לדעת מה מביא להם אלא מאפשר לקבל תמונת מצב די כללית על הנעשה בגוף.
בשנים האחרונות נכנסנו לתמונה מספר כלים אבחוניים שמציגים שינוי משמעותי בתפיסה הזו. הם מבצעים אבחון מקיף מאד של הגוף, תוך בחינת רמות התפקוד של איברים ומערכות שונות – כולל הקשרים בין איברים שונים בגוף, שהקשר ביניהם לא בהכרח ידוע לאדם הממוצע.
אמצעי אבחון אלה הופכים למהותיים על רקע העובדה שניתן למצוא להרבה מהבעיות הרפואיות בסיס כלשהו בגוף, שדרך טיפול בו ניתן להתמודד עם הבעיה הכוללנית יותר. מכשיר האבחון Global Diagnostics הזמין במרפאות ביו קיור עונה על ההגדרה הזו בדיוק.
הוא סוקר את כל גוף האדם באמצעות תדרים תוך פרק זמן של כשמונה דקות, כאשר הסקירה בוחנת כ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף. באמצעות המכשיר ניתן ללמוד האם האדם אכן סובל מסינוסיטיס, ולא פעם גם מהו מקור הבעיה.