גוף האדם מתפתח תמיד ועובר מספר תקופות שינוי דרסטיות. גיל המעבר הוא אחת התקופות המורכבות ביותר שיש. ברמה הכללית המונח מתאר את התקופה בה מופסק המחזור החודשי אצל נשים, מה שמתחיל בדרך כלל בגיל 50.
יחד עם זאת, במהלך השנים החלו להשתמש במונח גם במקרה של גברים. הסיבה היא מגוון מחקרים שהראו שלמרות שלגברים אין מחזור חודשי, מן הסתם, עדיין הם סובלים מחלק מהתופעות המזוהות עם נשים בגיל המעבר.
במאמר הבא נתייחס לאחת מ"תופעות הלוואי" העיקריות של גיל המעבר, והיא חוסר איזון הורמונלי שעלול להביא כשלעצמו ללא מעט בעיות.
הסיבות לחוסר האיזון ההורמונלי
כדי להבין מה מקור הבעיות ההורמונליות בגיל המעבר, חשוב לראות מה בדיוק מתרחש בגוף בשנים אלה. אצל נשים מתרחשים השינויים ההורמונליים במספר שלבים. בשלב הראשון האישה עדיין מקבלת ביוץ, אך האחרון אינו תקין – הסיבה לכך היא שחלה בהדרגה ירידה בכמות האסטרוגן אשר השחלות מייצרות וכן בכמות הפרוגסטרון. הירידה עלולה לשבש את מאזני הגוף ורמת התפקוד של המערכות השונות שלו, עם פוטנציאל לסיבוכים ולתופעות לא נעימות.
בקרב גברים תסמיני גיל המעבר נובעים בעיקר מירידה ברמה של ההורמונים האנדורגנים, הנגרמת כשלעצמה מירידה במספרם ובתפוקתם של תאי הליידיג המייצרים את הטסטוסטרון. הירידה הזו מתרחשת באופן הדרגתי מדי שנה ומגיעה לשיאה בגיל המעבר, כאשר בערך אצל אחד מכל חמישה גברים בגיל 55 ומעלה הטסטוסטרון הוא ברמות נמוכות מדי.
שורה ארוכה של תסמינים
גיל המעבר כולל לא מעט תסמינים, חלקם משותפים לגברים ולנשים גם יחד וחלקם ייחודיים למין מסוים. גלי חום, במידה רבה הסימפטום המזוהה ביותר עם גיל המעבר, מאפיין נשים ונובע מאותם שינויים הורמונליים.
הם מתחילים להופיע בדרך כלל מספר שנים לפני גיל המעבר ועשויים להימשך לסירוגין במהלכו וגם אחריו. גלי החום מקשים מאד על ההתנהלות של האישה (השינה הופכת למשימה קשה במיוחד) ובכך המצב עלול להיות חמור פי כמה.
סימפטום חמור אחר הוא ירידה בחשק המיני, שהמקור לה פעמים רבות הוא הורמונלי. אצל גברים רואים כי כמות הטסטוסטרון הנמוכה עלולה לגרום לקושי להגיע למצב של זיקפה ובכך לאין אונות.
המחסור בטסטוסטרון מביא בהמשך לכך לירידה משמעותית בחשק המיני. רשימת התסמינים כוללת בתוכה גם האצה של קצב פעימות הלב, עלייה במשקל, נשירת שיער, עצבנות, שינויים קיצוניים במצב הרוח, הזעה, דיכאון ועוד.
יש מה לעשות
אחת הטעויות הגדולות ביותר שניתן לעשות ביחס לחוסר איזון הורמונלי היא לקחת אותו בתור מצב "טבעי" ומובן מאליו. למרות שנשים וגם גברים רבים סובלים מבעיות שמקורן הורמונלי, כשלא תמיד יש להם שליטה על המצב, נקודת המוצא היא שבהחלט יש מה לעשות. אבחון נכון של המצב ההורמונלי הוא מפתח מרכזי, כאשר ניתן לעשות זאת בבדיקות דם פשוטות.
נשים וגברים בגיל המעבר פונים בלא מעט תרחישים לסקירות כלליות של מצב הגוף, שיכולות להראות מה לא בסדר בגוף וכן את הקשרים הנוצרים: למשל ההשפעה של חוסר איזון הורמונלי על מערכת מסוימת בגוף. Global Diagnostics הזמין במרפאות ביו קיור הוא מכשיר אבחון מהפכני ולא פולשני, שמספק תוך פרק זמן של כשמונה דקות בדיוק תשובות לשאלות האלה.
יש כיום מגוון דרכי טיפול בבעיות של חוסר איזון הורמונלי. רוב הטיפולים יהיו הורמונליים במהותם, כלומר, מתן הורמונים על מנת לחפות על החוסר בהם הנוצר בגוף במהלך השנים. ניתן לטפל בבעיה גם באמצעות תרופות מרשם או בשיטות מהקשת הרחבה מאד של רפואה אלטרנטיבית.