הזעה היא מצב טבעי, שרוב האנשים חשים בעת פעילות גופנית מאומצת או מזג אוויר חם במיוחד. אלא שיש אנשים – ובעיקר נשים – אצלם הבעיה חמורה שבעתיים.
הם סובלים מהזעת יתר (מכונה גם "גלי חום"), שהמאפיינים שלה הם הזעה מוגברת בלי קשר לסביבה החיצונית או לפעילות הגופנית של האדם. ההזעה נוטה להופיע לאחר השינה וגורמת לאי נעימות, או אפילו מבוכה, אצל הסובלים ממנה.
בתנאים האלה, ברור מדוע חשוב לעשות את מירב המאמצים כדי להבין מול מה אנחנו מתמודדים, ובעיקר מהם הצעדים שיכולים לשפר את המצב.
הגורמים להזעת יתר הורמונלית
כשאנחנו מדברים על הזעת יתר שהבסיס לה הוא הורמונלי, אנחנו מתכוונים בעיקרו של דבר לנשים. ההזעה נגרמת כתוצאה משיבוש האופן בו המערכת הסימפתטית מתפקדת והפגיעה הנגרמת למערכת שתפקידה בין היתר הוא לווסת את הטמפרטורה בגוף.
הסיבה העיקרית לכך אצל נשים היא חוסר איזון הורמונלי, ובאופן ספציפי יותר ירידה משמעותית ברמות האסטרוגן בגוף שלהן וההשפעה של כך על ההיפותלמוס – אזור במוח שבין תפקידיו ויסות הטמפרטורה הגופנית.
לא חסרות סיבות שעלולות להביא לאותו שיבוש במאזני הגוף ההורמונליים של האישה. נשים רבות סובלות מחוסר איזון הורמונלי במהלך ימי המחזור החודשי ועל אחת כמה וכמה בהריון, כך שבתקופות אלה הסיכויים להזעה מוגברת עולים.
הזעת יתר וגלי חום הם התסמין המזוהה ביותר עם גיל המעבר, כשגם כאן הסיבה לכך היא הורמונלית במהותה: כמות האסטרוגן פשוט יורדת באופן טבעי עם הזמן. הזעת היתר עלולה להיגרם עקב מחלה כרונית שהאישה סובלת ממנה, כמו גם תרופות שהיא נוטלת על מנת להתמודד עם מחלה או בעיה מוגדרת.
גם כאשר התרופה יעילה בביצוע תפקידה המוגדר, ייתכן שתהיינה לה תופעות לוואי ביניהן אותה הזעת יתר.
המפתח: אבחון מדויק
את הזעת היתר חשוב לאבחן, בעיקר בכל הנוגע לגורמים הספציפיים שמביאים לה - גם אם בהחלט יכול להיות מצב בו יהיה קשה לאבחן את הבעיה, או שיהיו מספר גורמים שאחראים לה. שורה ארוכה של בדיקות יכולות להסיר חלק מסימני השאלה המזוהים עם הזעת היתר.
זה מתחיל עם בדיקת רוק המנתחת את רמות הרכיבים השונים של הרוק, כאשר גם בדיקת דם נדרשת ברוב המקרים.
על הבעיה ניתן ללמוד גם דרך בדיקה מקיפה יותר של מצב הגוף, הסוקרת אותו מ-א' ועד ת'.
דוגמא לכך היא מכשיר האבחון Global Diagnostics, אותו תמצאו ברשת מרפאות ביו קיור. במסגרת הבדיקה מחברים אלקטרודות לרגליו של האדם הנבדק, המנתחות את התדרים העולים מאיברי וממערכות הגוף השונות: בסך הכול יותר מ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף. לאחר פרק זמן של מספר דקות מקבלים דו"ח מקיף על כל מה שאינו כשורה, כולל קשרים שמתגלים כבעייתיים בין איברים שונים.
מה באשר לטיפול?
אם המקור להזעת היתר הוא הורמונלי, ברור שהטיפול בבעיה אמור להיות הורמונלי במהות הבסיסית שלו: ההנחה היא שהחזרת הגוף לאיזון הורמונלי יכולה למנוע את הזעת היתר.
מתן הורמונים היא דרך פתרון יעילה, כאשר לצורך זה בוחנים את רמות ההורמונים בגוף ובהתאם לכך מחליטים מהי כמות ההורמונים שיש לקחת והתדירות הנדרשת שלהם. במקרים חמורים ייתכן שיהיה צורך בטיפולים פולשניים יותר.
התמודדות עם הזעת יתר כרוכה כמעט תמיד בשינוי של אורח החיים. מבחינת התפריט התזונתי, חשוב לשתות הרבה מים (או תה ירוק) וכן לאכול מאכלים דוגמת פירות, ירקות, דגנים, ביצים, קטניות ועוד. כל אחד מהם כולל בתורו רכיבים חיוניים אחרים לגוף.
בצד השני של המשוואה פחות מומלצים מאכלים חריפים וכן מאכלים ומשקאות עמוסי קפאין. הקפדה על פעילות גופנית, וכן טיפולים אלטרנטיביים עשויים להשלים את המצב.