סוכרת הפכה במהלך השנים להיות נפוצה במיוחד, כך שכיום לא מפתיע הכינוי שלה "המגפה של המאה ה-21".
ניתן לתלות לא מעט גורמים לסוכרת, ובכלל זה השמנת יתר, הרגלי אכילה לא נכונים (בעיקר כמות גדולה של סוכרים ופחמימות), היעדר פעילות גופנית בכמות מספקת, גיל מבוגר וסוכרת, שימוש בתרופות מסוימות, גורמים גנטיים ועוד.
סביר להניח שאתם יודעים כבר שסוכרת היא מחלה במסגרתה רמות הגלוקוז בדם או אפילו בשתן גבוהות מהנורמה. במאמר הבא נציג בפניכם נקודה שחייבים לקחת בחשבון במקרה של סוכרת, והוא שחשוב מאד לאבחן אותה מוקדם ככל האפשר. זה לא פשוט מכיוון שהתסמינים מופיעים, אם בכלל, בשלבים מאוחרים יחסית של המחלה. אז איך בדיוק עושים את זה?
בדיקותדם
האמצעי המקובל ביותר לאבחון סוכרת הוא בדיקת דם תקופה, שלרוב תיעשה באופן תקופתי או כחלק מבדיקות סקירה מקיפות (למשל בדיקות לנשים בתחילת ההריון שלהן).
את הבדיקה עורכים לאחר צום במטרה לראות מהן רמות הגלוקוז בדם וכן מהי רמת ה-A1C, המוגלובין מסוכר שערך גבוה שלו מעיד על כך שהבעיה ברמת הסוכר היא ותיקה יחסית בגוף – ההמוגלובין מראה למעשה את רמות הסוכר בדם בפרק זמן של שלושה חודשים טרם מועד הבדיקה.
חשוב לשים לב שהערכים המותרים מבחינת רמות הגלוקוז וה-A1C עשויים להשתנות בהתאם למאפייני האוכלוסיה הנבדקת. ברמה הכללית אפשר לטעון שלאחר צום, רמה תקינה היא 100 מיליגרם לדציליטר.
כאשר יש רמה העולה על 140 מיליגרם לדציליטר נדבר על טרום סוכרת, כשרמה הגבוהה מ-200 מצביעה על מחלת הסוכרת. באשר לערך ה-A1C, ערך של עד 5% נחשב לתקין כאשר מצב בו הערך הנמדד גבוה מ-6.5% מוגדר כסוכרת.
בדיקת העמסת סוכר
לא תמיד מחליט הגורם הרפואי להתבסס על בדיקת דם אחת כדי להסיק דרכה האם יש סוכרת, כי ההנחה היא שגורמים שונים עשויים להיכנס למשוואה ולהשפיע על תוצאות בדיקת הגלוקוז. כדי לאשרר האם הערכים הגבוהים שנמדדו מעידים על סוכרת, או אפילו כצעד ראשון במקרים מסוימים, מוחלט במצבים מסוימים לבצע בדיקת העמסת סוכר. כפי שניתן להסיק משמה, במהלך הבדיקה "מעמיסים" על הגוף כמויות גבוהות של סוכר – בצורה של סוכר ענבים למשל – ורואים כיצד הוא מתמודד עם הפירוק שלו.
במצב התקין רמות הסוכר בגוף אמורות לחזור לצורה תקינה כעבור מספר שעות. בבדיקת העמסת סוכר ערכים של עד 130 מיליגרם לדציליטר נחשבים תקינים. ערכים הנעים בין 140 ל-200 הם גבוליים יחסית ועשויים להצריך בדיקה נוספת. אם ערך הסוכר שנבדק גבוה מ-200 מיליגרם לדציליטר הרי שיש כאן אינדיקציה כמעט ודאית לסוכרת.
בדיקת שתן
בדיקת שתן היא אמצעי נוסף שיכול לשמש את הגורמים הרפואיים ללמוד על רמות הגלוקוז בדם, ומהווה חלק מארגז הכלים בו מוחלט להשתמש במצבים מסוימים. נקודת המוצא היא שבמצב התקין, לא אמור להיות אצל האדם סוכר בשתן כי שגילוי ערכי סוכר בו מצביעים על כך שמשהו ככל הנראה אינו בסדר.
שימו לב שסוכר בשתן לא מעיד חד משמעית על סוכרת – כי יכולות להיות לכך סיבות מגוונות – ולכן הבדיקה אינה יכולה לשמש כבדיקה אבחונית כשלעצמה. נהוג לצרף אותה לבדיקות נוספות כדי לקבל מסקנות לכאן או לכאן.
בדיקת עיניים
לכאורה, אין קשר בין רמות הסוכר בדם למצב העיניים. עדיין, באמצעות בדיקת עיניים ניתן ללמוד על מימדי הסוכרת. הסיבה היא שסוכרת מביאה בין היתר לנזקים הנגרמים לכלי הדם הקטנים, כלי דם שיהיו ברורים ופשוטים לאבחון בעיניים. באמצעות בדיקת העיניים ניתן ללמוד עד כמה מורכבת המחלה ובאיזה אופן היא השפיעה על איברי הגוף.