זוהי אחת הבעיות הגופניות הנפוצות ביותר בקרב נשים, ולראייה העובדה שכ-50% מהנשים עד גיל 25 צפויות לסבול מכך לפחות פעם אחת. היא גורמת לאי נוחות ולכאבים, באזור שאין רבים הרגישים ממנו בגוף האישה.
הכוונה שלנו היא לקנדידה בנרתיק, שהיא צרה צרורה מכל הבחינות. אז מה גורם לקנדידה בנרתיק? מהן ההשלכות שלה? ומה אפשר לעשות? במאמר הבא תמצאו את התשובות לשאלות אלה ולרבות אחרות.
מהי קנדידה בנרתיק?
הדבר הראשון שחשוב להדגיש הוא שפטריית הקנדידה אמורה להימצא בגוף האדם באופן תקין, ולרוב לא תביא לבעיות. עם זאת, פטריית הקנדידה היא מהגורמים הראשיים המביאים לזיהומים בגוף, כולל באזור הנרתיק, כאשר במקרים אלה תעבור הקנדידה מהמקום ה"רגיל" שלה במערכת העיכול והמעי הגס לנרתיק.
לא תמיד ידוע מה הגורם הספציפי שמביא לקנדידה בנרתיק, כאשר גורמי הסיכון כוללים בתוכם מחלות שונות (בראשן מחלת הסוכרת), מערכת חיסונית חלשה אצל האישה, שימוש בתרופות אנטיביוטיות "חזקות", רמות לא תקינות או לא מאוזנות של אסטרוגן בגוף ועוד. יש הסבורים כי היגיינה נמוכה של הגוף מגדילה את הסיכוי לסבול מקנדידה בנרתיק, אם כי אין על כך תמימות דעים בקרב הקהילה הרפואית.
התסמינים של קנדידה בנרתיק
רוב הנשים הסובלות מקנדידה בנרתיק יסבלו מחוסר נוחות גדולה, שהביטוי המובהק שלה הוא גרד מאסיבי באזור, גרד שבכוחו השלילי לשבש את איכות החיים של האישה.
תסמין אחר, חמור לא פחות, הוא כאבים שחשה האישה בעת קיום יחסי מין, שעלולים להביא לכך שהיא תימנע מהם. קנדידה בנרתיק עלולה להביא לתחושת צריבה בעת מתן שתן.
מבחינה פיזית, ביטוי אפשרי של קנדידה בנרתיק הוא אדמומיות והופעת הפרשות לבנות באזור הנרתיק, שתהיינה ברוב המקרים חסרות ריח.
אבחון וטיפול בבעיה
אבחון של קנדידה בנרתיק הוא מן הסתם משימה שצריכים לבצע רופאים המוסמכים בתחום רפואת הנשים. הרופא ישאל את האישה לגבי הסימפטומים שלה ויבצע בדיקה גופנית ולא פולשנית: כל שנעשה בדרך כלל הוא לקיחה של דגימת תאים מהנרתיק באמצעות החדרה של צמר גפן אליו, וניתוח התוצאות במעבדה.
הרפואה המודרנית מצאה עם השנים לא מעט טיפולים אופציונליים לקנדידה בנרתיק, ולקנדידה בכלל. טיפולים קונבנציונליים יכללו בתוכם בחלק הארי של המקרים נטילה של תרופות אנטי פטרייתיות, שעשויות להשמיד את הפטרייה המביאה לזיהום.
התרופות הנפוצות מהבחינה הזו הן אגיסטן (קנסטן), דיפלוקן ואחרות. הטיפול המקומי בקנדידה בנרתיק מבוסס לצד זה על תכשירים רפואיים, קרמים מקומיים, נרות ועוד. הגורם המטפל יעניק הנחיות ספציפיות לטיפול בכל תכשיר או תרופה, כשלרוב דרושים לצורך זה יום אחד עד מספר ימים של טיפול.
אם האישה לוקחת תרופות אנטיביוטיות או סטרואידים למטרות אחרות, ייתכן מאד שהגורם המטפל ימליץ על הפסקת הנטילה שלהם – הפסקה שעשויה להחזיר לגוף האישה את האיזון לו היא זקוקה.
בשנים האחרונות עלתה הפופולאריות (והלגיטימיות) של טיפולים אלטרנטיביים בקנדידה, שכוללים מספר טיפולים אופציונליים. כך למשל שימוש ביוגורט פרו ביוטי, תאמינו או לא, שאמנם לא הוכח באופן מחקרי אבל לדברי לא מעט נשים סייע להתמודדות עם המצב הלא פשוט. יש כיום שלל תכשירים טבעיים שאפשר להשתמש בהם, חלקם הגדול אינו מצריך מרשם רופא. עם זאת, ברור שמומלץ להיעזר ברופא לפני שמחליטים להשתמש במשהו.
ההמלצות התזונתיות לסובלים מקנדידה, כולל בנרתיק, כוללות צריכה של מאכלים דוגמת דגנים, קטניות, ביצים, בשר, דגים, עוף, ירקות, נבטים ועוד – למעשה אפשר לצרוך את רוב המאכלים שנהוג לצרוך כיום. מומלץ להימנע כמה שניתן מתזונה עשירה בסוכר, ממוצרים העשויים מקמח לבן או מאורז לבן, ממשקאות אלכוהוליים בכמות גבוהה, מפיצוחים קלויים, מבוטנים ועוד.