סוכרת מוגדרת כ"מגיפה של המאה ה-21", ולא בכדי: זוהי מחלה שסובלים ממנה אחוזים נכבדים מהאוכלוסיה. את הסוכרת נהוג לחלק לשני סוגים עיקריים, כשהראשון הוא סוכרת סוג 1 ("סוכרת נעורים") לעומת סוכרת מסוג זה ("סוכרת מבוגרים").
במאמר הנוכחי נציג בפניכם את המאפיינים העיקריים של סוכרת מבוגרים, בעיה שלמרבה הצער השכיחות שלה באוכלוסייה בעולם המערבי עולה עם הזמן. בישראל, ההערכות הן שאחד מכל שבעה אנשים סובל מסוכרת מבוגרים, בין אם סמויה ובין אם מאבחנת.
הסיכונים של הסוכרת
סוכרת מבוגרים, להבדיל מסוכרת סוג 1, היא מחלה אשר תופחת למימדי ענק עם הזמן, כשפעמים רבות "תורמים" לכך הרגלי תזונה לא בריאים ואורח חיים שאינו פעיל של האדם. אנשים שסובלים ממשקל יתר נמצאים בקבוצת סיכון גדולה הרבה יותר לסבול מסוכרת מבוגרים.
למחלה יש גם יסוד גנטי, שמביא להתנגדות של הגוף לאינסולין או לרמות גבוהות יחסית של טריגליצרידים בדם. אלה מביאים לכשל בתהליך קליטת הסוכר והפיכתם לאנרגיה. הוא נשאר בגוף, מצטבר למימדי ענק וגורם לשורה ארוכה של בעיות בריאותיות, כפי שנראה מיד.
תסמיני הסוכרת
סוכרת מסוג 2 כוללת מספר תסמינים שהם הכל חוץ מנעימים. ראשית, מדובר כאן על דחיפות במתן שתן ועל תחושת צמא כמעט תמידית, שיכולים להדליק אצל כל אדם כמה נורות אזהרה.
סימפטומים אחרים של הסוכרת הם תחושת רעב, טשטוש, כתמים צהבהבים המופעים באזורים שונים בגוף, עייפות כרונית. ככל שמופיעים יותר תסמינים כך אבחון המחלה עשוי להיות פשוט יותר, אבל אז גם נראה שהבעיה היא חמורה יותר אצל אותו אדם.
יש אנשים שהמחלה נמצאת אצלם שנים על גבי שנים מבלי שהם מודעים לכך, כשאת הסימפטומים הם מייחסים לבעיות רפואיות אחרות, או אפילו מתעלמים מהם.
הסוכרת משפיעה לרעה על איברים ומערכות שונים בגוף, ועלולה להביא לבעיות דוגמת נזקים לכלייה, כיבים סוכרתיים (למשל ברגליים), טרשת עורקים, התקפי לב ועוד. זו הסיבה שסוכרת מבוגרים היא גורם מרכזי לתמותה, כשברוב המקרים התמותה היא עקיפה ונובעת מההשלכות של הסוכרת על איברי הגוף האחרים.
חלק מהסיבוכים של הסוכרת ספציפיים לאוכלוסיית היעד הסובלת ממנה. כך למעשה סוכרת מאפיינת במידה רבה אנשים בעשור השביעי והשמיני של חייהם, כשהבעיה הופכת לחמורה כשהיא משולבת עם פגיעות קוגנטיביות.
השינויים ברמות הסוכר אצל הקשישים, יחד עם גורמים קוגנטיביים אחרים, עלולים להביא לאובדן התחושה באזורים שונים בגוף, עד לרמה של חוסר מודעות לכאבים שונים בהם. מכיוון שהסוכרת עלולה להביא להגבלת התנועה (במקרה של רגליים סוכרתיות) או לפגיעה בראייה, ברור מדוע הסיכון עבור הקשישים הסובלים ממנה עולה עוד יותר.
אבחון וטיפול בסוכרת
אבחון סוכרת בפועל נעשה באמצעות בדיקת דם או שתן, שבאים לבחון את רמת הסוכר בדם. החלוקה כיום היא לערכים שכמות סוכר (גלוקוז) הגדולה מהם מצביעה על סוכרת: ערך גלוקוז הגדול מ-126 בצום, או ערך העולה על 200 מיליגרם בבדיקת העמסת סוכר.
ניתן ללמוד דרך בדיקות שונות על הפוטנציאל לסבול מרמות חריגות של סוכר בדם. דרך מתקדמת ויעילה לעשות את זה היא באמצעות אבחון מחלות באופן ממוחשב, המתבסס על מכשיר הגלובל דיאגנוזיס הנמצא ברשת מרפאות ביו קיור.
בסוכרת מבוגרים אי אפשר לטפל באופן מוחלט, כאשר המטרה בטיפול היא לשלוט ולאזן כמה שאפשר את רמות הגלוקוז בדם. בין הטיפולים המיועדים למטרה זו אפשר למנות תרופות ייעודיות, שינוי הרגלי התזונה (הרכבת תפריט על ידי דיאטנית קלינית), הקפדה על פעילות גופנית (רצוי תפריט יומיומי) ועוד.
במקרים מורכבים יחסית נעשה הטיפול באמצעות מזרק אינסולין, כשגם טיפולים כירורגיים שמורים למצבים בהם הסוכרת תופחת למימדים גדולים מאד.