גוף האישה עובר שינויים רבים במהלך תקופת ההריון, תקופה מורכבת בכל קנה מידה. במהלך ההריון חייבים לבדוק היטב את המדדים השונים בגופה של האישה, כי כל שינוי קיצוני עלול להשפיע לרעה על בריאות האם המיועדת ועל העובר גם יחד.
לחץ הדם במהלך ההריון חייב לקבל מענה, כאשר החשש של רבות הוא מלחץ דם נמוך מדי. אז מהו לחץ דם נורמלי? מה הסיכונים בהפחתת יתר של לחץ הדם? ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עם לחץ דם נמוך בחודשי ההריון?
הריון, לחץ דם ומה שביניהם
זה לא סוד שנפח הדם עולה בצורה משמעותית במהלך חודשי ההריון, במטרה לפצות על האובדן הצפוי בדם במהלך הלידה. מבחינת לחץ דם הוא דווקא יורד, בעיקר במהלך השליש הראשון או השני של ההריון (עד שבועות 24-28 לערך). הירידה היא של כ-5-10 יחידות של לחץ הדם הסיסטולי, וכ-10-15 יחידות של לחץ הדם הדיאסטולי.
לאחר השליש השני לחץ הדם חוזר לעלות, עד שהוא מגיע לרמה שמזכירה את הרמה שלו לפני השינוי שחל במהלך ההריון. במצבים אלה עולה החשש מיתר לחץ דם, שעלול להיות הרסני לא פחות מאשר תת לחץ דם, כך שבכל מקרה חשוב לוודא שערכי לחץ הדם הם סבירים, לכאן או לכאן.
הבעיה עלולה להופיע במהלך תקופת הירידה של לחץ הדם. כאשר הירידה של לחץ הדם במהלך ההריון היא משמעותית – פחות מלחץ דם של 100/90 בדרך כלל – עלולה האם המיועדת לסבול מלא מעט בעיות.
בין התסמינים של לחץ דם נמוך במהלך ההריון (ובכלל) אפשר למנות סחרחורות, חולשה, דפיקות לב מואצות, הזעת יתר, כאבי ראש, קשיים בריכוז, בעיות בראייה ועוד. בהרבה מקרים התסמינים האלה נותנים את אותותיהם בעיקר בשעות הבוקר.
הפחתה משמעותית של לחץ הדם עלולה להביא לסיכון העובר, עקב שיבוש אספקת הדם לשלייה. במקרים הקיצוניים והמצערים ההריון יופסק, בעוד באחרים עלול העובר לסבול מבעיות התפתחותיות שונות, מלידה מוקדמת או מהפרעות בלידה עצמה, דוגמת דימום שיכול להתרחש גם אחרי הלידה. בעיה אחרת שמופיעה אצל כרבע מהנשים שלחץ הדם בהריון שלהן נמוך היא הסטוזיס.
אז מה עושים?
לחץ דם נמוך בהריון הוא די "טבעי" בהתחשב בשינויים שעובר גוף האישה, אבל עדיין חשוב לשים לב אליו ולהיות עם האצבע על הדופק. קבוצות הסיכון העיקריות מהבחינה הזו הן נשים שסובלות באופן מסורתי מחוסר איזון הורמונלי, נשים שהרגלי התזונה שלהן לקויים, נשים שסובלות מעודף משקל או נשים שנטלו בעבר גלולות למניעת הריון.
שימו לב שלפעמים לחץ הדם הנמוך מעיד על בעיה רפואית אחרת שמצריכה טיפול, למשל מחלות זיהומיות, תגובות אלרגיות, מחסור בויטמינים חיוניים אצל האישה וכן הלאה.
יש מספר לא מבוטל של דברים שאפשר לעשות במהלך ההריון כדי לשפר את מצב לחץ הדם. האכילה עצמה צריכה להיות מאוזנת ובריאה, כשהאישה חייבת להקפיד לשתות הרבה.
מומלץ בהמשך לכך כן לצרוך מלח בכמות סבירה, למרות החשש של רבות מצריכת יתר של נתרן שתביא כשלעצמה לבעיות בריאותיות שונות. חשוב להימנע מהליכה מרובה או מעמידה ממושכת מבלי שלוקחים הפסקות.
אישה שמרגישה עייפה צריכה לנוח מספיק זמן, כשמבחינה מעשית מדובר על לפחות תשע שעות שינה בלילה, ועוד שעה או שעתיים במהלך היום. לצד זה חשוב שהאישה כן תבצע הליכות בקצב שלה, או אפילו התעמלות המותאמת לנשים בהריון.
חיוני שהאישה תהיה במעקב רפואי שגרתי במרפאת ההריון של קופת החולים שלה, שבין היתר צריכה לקחת מפעם לפעם את מדדי לחץ הדם שלה. את המעקב צריכים לבצע אחות מוסמכת ו/או רופא נשים, שמכירים את האישה ועוקבים בצורה מספקת אחר המדדים שלה במהלך ההריון.