ספורט, מעצם ההגדרה שלו, הוא דבר בריא. הבעיה היא שגם לו יש סיכונים שונים, בעיקר בקרב אלה המקפידים על פעילות גופנית סביב השעון או הפכו את הספורט למקצוע.
גוף הספורטאי הוא פתח ללא מעט בעיות גופניות, כשאחת הדוגמאות העיקריות של כך קשורה ללחץ הדם. למרות שפעילות גופנית היא בעיקרו של דבר מבורכת מבחינת לחץ הדם, לא מעט ספורטאים סובלים ממצב של לחץ דם נמוך מדי.
לחץ דם נמוך, ספורטאים ומה שביניהם
הפעילות הספורטיבית עשויה להשפיע על לחץ הדם באופנים שונים: היא מפחיתה את משקל הגוף, ומשקל גוף נמוך הולך לא פעם יד ביד עם לחץ דם נמוך. גם ההסתגלות של הגוף למאמץ הגופני, שמביאה לדופק נמוך יחסית בפעילות בעצימות גבוהה, עלולה להשפיע על לחץ הדם בכיוון הזה.
תרחיש נוסף הוא התייבשות, כאשר ספורטאים שרצים, מתאמצים ומוציאים אנרגיה עלולים לסבול ממנה יותר (בייחוד כאשר הם מתאמנים בסביבה החיצונית, כשהטמפרטורות גבוהות).
איבוד הנוזלים והחום מגדילים את הסבירות ללחץ דם נמוך. לצד זה אפשר להצביע על פגיעות נקודתיות בגוף האדם, למשל אובדן רב של דם לאחר פציעה, זיהומים בדם וכן הלאה. לפעמים הגורמים ללחץ הדם הבעייתי אינם ידועים.
הסיכונים של לחץ דם נמוך
לחץ דם נמוך עשוי להיות מבורך מבחינות שונות, כאשר הוא מקטין למשל את הסבירות לחלות במחלות לב או במחלות כליות, וגם לסבול משבץ מוחי. ברוב המצבים העובדה שלחץ דם הוא נמוך לא תפגע באדם ולא תשפיע על הבריאות שלו.
עם זאת, לחץ דם נמוך "מדי" עלול עם זאת להביא ללא מעט צרות צרורות עבור הספורטאי – בעיקר כאשר הוא נמוך בצורה משמעותית. בכוחו השלילי של לחץ הדם הנמוך לגרום לכך שהחמצן לא יגיע בצורה תקינה לאיברים שונים בגוף האדם, כשהנזק הנובע מכך עלול להיות בלתי הפיך.
התסמינים הפוטנציאליים של לחץ דם נמוך עלולים לכלול חוסר יציבות של הגוף, הרגשת טשטוש (למשל בראייה), תחושת חולשה, בלבול, בחילות, הקאות ועוד. הפגיעה באיברים טומנת בחובה בעיות דוגמת כאבים המופיעים באיברי ובמערכות הגוף, מצבים של קוצר נשימה, התעלפויות ועוד.
נקודת ההתחלה: אבחון
עוד לפני שחושבים על טיפול בלחץ דם אצל ספורטאים, צריך כמובן לאבחן את הבעיה. אפשר לעשות את זה באמצעות בדיקות בסיסיות של לחץ דם, אבל גם כחלק מבדיקה כוללית.
בהקשר הזה ניתן להדגיש את היתרונות של מכשיר גלובל דיאגנוסטיקס (Global Diagnostics), פרי פיתוחה של חברת ויטה-טק. המכשיר מאפשר לאבחן תוך מספר דקות למעלה מ-600 איברים ב-13 מערכות גוף, כולל המצב מבחינת לחץ הדם. באמצעותו מאבחנים שלל בעיות אפשריות בגוף בצורה פשוטה, בלתי חודרנית ונטולת סיכונים.
טיפול בלחץ דם נמוך
השלב הבא הוא כמובן לטפל בלחץ הדם הנמוך, כשכאן אפשר להצביע על לא מעט דרכי טיפול אפשריות – הטיפול דרוש בעיקר במצבים חמורים יחסית של לחץ הדם. קודם כל צריך לנסות לראות מהם הגורמים לבעיה בלחץ הדם, כי ייתכן שהמקור שלה הוא לא בפעילות הגופנית האינטנסיבית בלבד: אם הגורם הוא חיצוני (למשל תרופות שנוטלים), צריך לטפל בו קודם כל.
התאמת תפריט תזונתי הוא פתרון מרכזי שנבחר בתרחישים שונים. כך למשל עבור אנשים הסובלים מלחץ דם נמוך, רצוי דווקא להגדיל בצורה מסוימת את המלח (נתרן) שהם צורכים, אך כמובן שבצורה מושכלת שתמנע יתר נתרן.
הטיפול התרופתי עשוי להיכנס לתמונה אף הוא, והוא כולל תרופות להגברת לחץ הדם (פלודוקורטיזון למשל) או לחלופין תרופות המצמצמות את ההתרחבות של כלי הדם (מידודרין).