בהתחשב בתפקוד ההכרחי של הלב עבורנו, ברור מדוע לא תמצאו הרבה מחלות חמורות יותר ממחלות הלב. למרות שבחלק מהמקרים נראה כאילו מחלת הלב תוקפת אדם מסוים באופן אקראי, בפועל ברור שזה לא כך. יש מגוון גורמי סיכון למחלות לב, וגם דברים שונים שניתן לעשות כדי להקטין את הסבירות למחלות אלה.
פעילות גופנית
זה לא סוד שהפעילות הגופנית חשובה עבור הגוף שלנו באלף ואחת דרכים. בכוחה החיובי להקטין בצורה משמעותית את הסבירות למחלות לב אלה או אחרות, מה גם שהיא יכולה לסייע בשיקום לאחר התקף או מחלת לב. בין התמורות החיוביות של הפעילות הגופנית המאומצת – בגבולות הסביר כמובן – ניתן לראות שיפור של מאזני השומנים והכולסטרול בדם, הפחתה במשקל הגוף, הפגת מתחים ועוד.
חשוב לשמור על אורח חיים בריא בכל מובן אפשרי. עישון נחשב לגורם סיכון עיקרי למחלות לב, וזאת כמובן בנוסף להעלאת הסיכון לסרטן הריאות. נראה שאין צורך בטיעוני נגד נוספים נגד העישון.
תפריט התזונה
לא כולם מודעים לכך אבל עשוי להיות קשר בין המזון שאנו צורכים למצב הלב שלנו. ההמלצה לאכול דגנים מלאים על סוגיהם ולהימנע ממזון מעובד נאמרת פעמים רבות בהקשרים שונים, והיא נכונה על פי המחקרים האחרונים גם בכל הנוגע לבריאות הלב. חוקרים מהארוורד ערכו מחקר שמצא כי אכילת דגנים מלאים הקטינה את הסבירות למוות כתוצאה ממחלות לב וכלי דם, כמו גם את הסיכון למוות כמכלול.
כמו כן יש מאכלים שנהוג לחשוב שנחשבים למומלצים במיוחד מבחינת בריאות הלב שלהם, כאשר הדוגמא המובהקת היא אבוקדו. ירקות ופירות טריים, שקדים, דגים ושמן זית הם מאכלים נוספים שמומלץ לחשוב כיצד מכניסים לתפריט התזונה שלנו. חשוב לשתות כמה שיותר מים, כשגם חלב דל שומן יכול להיות מועיל (או לכל הפחות הרבה יותר בריא מחלב בגרסה ה"רגילה" שלו).
אופטימיות היא שם המשחק
האמרה "נפש בריאה בגוף בריא" יכולה להיות נכונה במיוחד בבחינת הסיכויים שלנו לחלות במחלות לב – כך לפחות עולה ממספר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות. בארצות הברית, מחקר מקיף שכלל כ-5,000 אנשים בשנות הארבעים עד השמונים לחייהם הראה שאנשים שהפגינו אופטימיות היו בעלי סבירות גבוהה להיות בעלי שרירי לב וכלי דם בריאים (לצד יתרונות אחרים כמו רמות סוכר וכולסטרול מאוזנות).
על חשיבות האבחון
מחלות לב אינן נוטות להיפתר בכוחות עצמן. אדרבא, בהיעדר טיפול הן מתפתחות למימדי ענק ועלולות להביא לסכנת חיים חמורה עבור האדם הסובל מהן. זו הסיבה שחייבים לאבחן בעיות בלב בשלב הראשוני, אפילו לפני שהתסמינים הדי חמורים המאפיינים את המחלות האלה
כאבים או לחצים בחזה למשל – יתנו את אותותיהם הפיזיים. בלא מעט מקרים התסמינים מעידים כבר על מחלה שנמצאת בשלבי התפתחות מתקדמים יחסית, מה שהופך את ההתמודדות איתה למורכבת הרבה יותר.
רצוי לאבחן את מצב הלב באופן תקופתי, כאשר ההמלצה הזו נכונה על אחת כמה וכמה במקרה של אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון מוגבר למחלה. בדיקה ייעודית של הלב יכולה להיעשות כחלק מבדיקה מקיפה יותר של הגוף, אשר עשויה כשלעצמה להיות פשוטה מאד לביצוע.
כך לדוגמא אבחונים המבוססים על מכשיר האבחון Global Diagnostics של חברת VITATEC. המכשיר מאפשר לבחון יותר מ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף בצורה מהירה (כשמונה דקות בלבד) שאינה כרוכה בכאבים או באי נעימות. דרכו ניתן כמובן ללמוד גם על רמת התפקוד של הלב וכן על הקשרים שלו עם איברים ומערכות אחרים בגוף.