על התפקיד המרכזי של מערכת הדם בגוף האדם לא צריך לספר לכם, וגם לא על התפקיד המרכזי של כלי הדם בתוך המשוואה.

הבעיה היא שכלי הדם הם פתח ללא מעט מחלות ובעיות, שבמצבים מורכבים עלולים לסכן את החיים של אלה הסובלים מהם. די אם נזכיר מחלות דוגמת טרשת עורקים, דליות ורידים או טחורים (דליות סביב פי הטבעת). כדי להפוך את המצב לבעייתי יותר, נציין שלא תמיד הגורמים הספציפיים המביאים למחלת כלי דם נתונה אכן ידועים.

במאמר הבא נציג בפניכם את הגורמים המרכזיים שעלולים להביא למחלות בכלי הדם, נסביר לכם מדוע האבחון המוקדם חשוב וכן נתייחס לדרכי טיפול עיקריות בבעיות.

לכל מחלה יש את גורמי הסיכון שלה

את מחלות כלי הדם נהוג לחלק למספר קבוצות עיקריות, כאשר לכל מחלה יש את התסמינים ואת דרגת החומרה שלה – אבל גם גורמי סיכון אחרים. זה מתחיל עם דלקת של כלי הדם, המכונה וסקוליטיס.

מדובר בבעיה שעלולה להיגרם עקב לא מעט גורמים, ביניהם מחלה אוטואימונית התוקפת את הגוף, זיהום ויראלי, פטרייתי או חיידקי המופיע באזורים שונים, תרופות מסוימות בהן משתמשים המביאות לתגובה לא רצויה של הגוף ועוד.

המצב המורכב השני הוא טרשת העורקים, במסגרתו אחד מדופנות העורקים הופך לעבה יותר – מה שמקשה על זרימת הדם בגוף, לעיתים עד לרמה בו העורק נסתם באופן מלא. גם כאן יש שורה ארוכה של גורמים שעלולים להביא לטרשת העורקים, כאשר בדרך כלל מדובר באורח חיים שאינו תקין של האדם.

פאסיביות גופנית של הגוף, השמנת יתר, צריכה של מאכלים שאינם בריאים (למשל שומן טראנס) או עישון מגדילים את הסיכויים שהאדם יסבול מטרשת עורקים. לכל אלה יש סיכונים בריאותיים אחרים, כך שברור מדוע מומלץ לצמצם אותם למינימום האפשרי או אפילו להוציא אותם לגמרי מחוץ לתמונה.

את הסקירה של מחלות כלי הדם העיקריות אנחנו מסיימים עם הדליות, מחלה במסגרתה ורידי הגוף הופכים לנפוחים. דליות עלולות להתפתח עקב מחלות שונות (דוגמת שחמת הכבד), השמנת יתר, הריון אצל האישה ועוד.

האם חשוב לדעת מהו הגורם למחלות כלי דם?

מהסקירה שהובאה כאן, אפשר להבין מדוע אבחון הגורמים הספציפיים למחלות כלי דם אינו דבר פשוט. הגורמים הם כלליים בחלקם, ובנוסף עלולים להביא לבעיות בריאותיות אחרות שמקשות על מציאת אותם קשרים.

יש מצבים בהם אפשר לטפל במחלת כלי הדם בלי לאתר את הגורם שלה, אבל מנגד תרחיש בהחלט הגיוני בו היא נגרמת באופן ישיר מפגם זה או אחר בגוף – כך שמציאת אותו גורם וטיפול בו יאפשר לשפר את המצב. הבעיה היא שמציאת אותם קשרים אינו דבר פשוט, עם סכנה של בדיקות מגוונות וגיחות הולכות וחוזרות למומחים כדי למצוא, אולי, תשובה לשאלה.

בשנים האחרונות הפכו לרלוונטיים מספר כלי אבחון שעשויים למנוע מתרחישים שליליים אלה להתגשם. ברשת המרפאות של ביו קיור זמין לדוגמא מכשיר Global Diagnostics בלי חברת ויטה טק השווייצרית. בגדול, המכשיר הזה בוחן באמצעות אותות לא פחות מכ-600 איברים ב-13 מערכות הגוף, כאשר האבחון נעשה בצורה שאינה פולשנית ושאינה כואבת.

מה שחשוב לא פחות הוא שגלובל דיאגנוסטיקס מאפשר לראות לא רק בעיות המופיעות באיברים או במערכות ספציפיות בגוף, אלא גם ללמוד על כל אותם קשרים. אם יודעים באופן ודאי מה הגורם לבעיה, ניתן לטפל בו ובכך כאמור לשפר את המצב.

לאחר שמבינים את דרגת החומרה של הבעיה ולפעמים גם את הגורמים לה, ניתן להתקדם לעבר השלב הטיפולי. רשימת הטיפולים הדי רחבה כוללת תרופות וסטרואידים, פעולות כירורגיות, שינוי הרגלי התזונה ופעולות אחרות מקשת הטיפולים האלטרנטיביים.