לא צריך להסביר לכם את החשיבות של כלי הדם. איברים הלאה – ורידים, עורקים ונימים – לוקחים על עצמם את המשימה החיונית של הובלת דם בגוף, תנאי מרכזי לתפקוד שלו.
לכן ניתן להסיק מדוע מחלות בכלי הדם מהוות סכנה משמעותית, לפעמים סכנת חיים. החדשות המדאיגות הן שיש מגוון רחב של מחלות כלי דם, כל אחת מהן עם גורמים, סימפטומים וסיכונים אחרים.
בכל אחד מהמקרים, צריך להיות ברור דבר אחד: אבחון מחלות כלי דם הנעשה באופן מדויק ומהיר, לפני שהמחלה מתפתחת לממדים גדולים, הוא צעד מרכזי בדרך לפתרון הבעיה. אז איך עושים את זה נכון?
זיהוי התסמינים של מחלות כלי הדם
עוד לפני שפונים לביצוע הבדיקות שיכולות לבשר האם אדם מסוים סובל ממחלות כלי דם, צריך לקחת בחשבון שישנם מספר תסמינים שיכולים לשמש על תקן של נורת אזהרה.
הבעיה, כפי שרמזנו מעלה, היא שלכל סוג של מחלת כלי דם יש מאפיינים משלה, כאשר גם סוג האיבר הפגוע מהווה משתנה שנכנס לתוך המשוואה. אם מדובר בהופעת כתמים אדומים על גבי העור, הרי שזהו סימן מחשיד למלחת ווסקוליטיס.
התמונה הופכת למורכבת יותר כאשר מתבוננים בכך שהתסמין של מחלות כלי דם הוא פעמים רבות פגיעה באיבר שהדם אמור להגיע אליו. כך למשל בעיות בראייה הן תוצר של מחלות כלי דם רבות, גם אם ה"אינסטינקט" הראשון הוא לא לקשר בין הראייה לכלי הדם. דוגמאות נוספות הן האיברים הפנימיים של האדם שעלולים להינזק אף הם כתוצאה ממחלת כלי דם, כולל הלב או הכבד.
חשיבותו של אבחון מדויק
בתנאים האלה, זה קשה מאד ולעיתים גם בלתי אפשרי לאבחן מחלת כלי דם רק על סמך התסמינים שלה (מה גם שיש מקרים בהם התסמינים מופיעים רק בשלבים מאוחרים יחסית של המחלה). כאן בדיוק נכנסות לתמונה בדיקות ייעודיות שהתכלית שלהן היא לבחון את מצב כלי הדם ולאתר פגיעות בהם או באיברים אחרים, פגיעות שעלולות להצביע על אחת מהמחלות המזוהות עם כלי הדם כיום.
הסוג הראשון של הבדיקות מבוס על אמצעי ההדמיה בהם נעשה שימוש גם בתחומים אחרים של הרפואה. בדיקות דוגמת CT, MRI או רנטגן יכולות לאפשר לגורם הרפואי לדעת מה מתרחש מתחת לפני העור בכלי הדם, והאם יש בהם בעיה או מחלה מסוימת.
חלק מהבדיקות נעשות כאשר ישנו חשד מסוים לבעיה ספציפית בכלי הדם, שרוצים לאשר או להפריך. כזו למשל היא בדיקת דופלקס בכל הדם בגפיים, שמנסה ללמוד האם האדם סובל מחסימת ורידים באזור זה, היצרות של העורקים ומצבים אחרים.
באמצעות הבדיקה ניתן לאבחן את העוצמה והכיוון בהם זורם הדם, תוך בחינת מבנה העומק. כאשר חוששים מחסימה של כלי הדם בגפיים התחתונות, דוגמא נוספת, ניתן להשוות בין לחץ הדם ברגליים לבין לחץ הדם בידיים. ההשוואה הזו יכולה ללמד את הרופא המאבחן הרבה מאד על סוג הבעיות הפוטנציאליות אצל אותו אדם.
ניתן לאבחן את כל הגוף
בדיקות כלליות לאבחון מצב הגוף יכולות לספק אף הן תשובות לשאלות המעסיקות אתכם ביחס למחלות כלי דם. כזו למשל היא בדיקת האבחון המהפכנית הנעשית באמצעות מכשיר Global Diagnostics. מכשיר זה, הזמין ברשת המרפאות של ביו קיור, סורק את מצבם של כ-600 איברים ו-13 מערכות של הגוף, כולל כמובן כלי הדם.
הוא מאפשר ללמוד על בעיות אפשריות וגם על קשרים הנוצרים בין האיברים, כפי שהסברנו מעלה. יתרון משמעותי של הבדיקה נוגע לפשטות שלה: היא מהירה (משכה כשמונה דקות בלבד) ומאפשרת קבלת תוצאות מיד עם סיומה, מה שעשוי להחליף הליך ממושך של אבחון. בנוסף הבדיקה אינה פולשנית ולא כרוכה בכאבים מכל סוג.