קנדידה היא בעיה רפואית לא נעימה כלל וכלל. המדובר בסוג של שמר (פטריה), הנמצאת בגוף של כל אחד מאיתנו ובמצב התקין דווקא מסייעת לנו בתהליכים פנימיים שונים. הבעיה היא שקנדידה היא גם המקור השכיח בעולם לזיהומים פטרייתיים, שמופיעים בדרך כלל במקומות דוגמת קנדידה בחלל הפה או נרתיק (אצל נשים).
הקנדידה כוללת תופעות לוואי לא נעימות, משבשת את איכות החיים שלנו ואף עלולה להביא למחלות כשל חיסוני או בצורה עקיפה למוות. במאמר הנוכחי לא נתייחס לכל ההשלכות הגופניות, אלא לצד אחר של הקנדידה שגם ממנו אסור להתעלם – ההשפעה הנפשית השלילית שלה על הסובלים מהבעיה.
הקשר הראשון: קנדידה כתוצאה מגורמים נפשיים
הנקודה הראשונה שחשוב להדגיש היא שקנדידה היא אמנם בעיה רפואית, אבל כזו שעלולה להיות מושפעת מגורמים נפשיים או מוחמרת מהם. הלחץ הנפשי נחשב לגורם סיכון עיקרי לקנדידה, כאשר הורמוני הלחץ עלולים לפגוע במערכת החיסונית, לשבש את הוויסות המטבולי בגוף או להאיץ דלקות.
גם אם הלחץ והמתח הנפשיים אינם גורמים בצורה ישירה לקנדידה – וזה בהחלט אפשרי – הם עלולים להחמיר את התסמינים ולהקשות על ההתמודדות שלנו עם הבעיה.
למה עלולה לגרום קנדידה?
קנדידה כאמור היא בעיה לא פשוטה מבחינה נפשית. העובדות מראות שבכוחה השלילי של הקנדידה להביא לתסמינים רבים בעלי אופי נפשי, ביניהם חוסר שקט, שינויים קיצוניים במצבי הרוח, תחושות שליליות דוגמת מרירות וכעס, ירידה בדחף ובחשק המיני, הפחתת המוטיבציה או דיכאון. למעשה, מחקרים מצאו כי קנדידה היא אחד הגורמים העיקריים כיום לדיכאון, מנת חלקם של רבים בחברה המערבית המודרנית.
כאשר מתבוננים במאפייני הקנדידה, לא קשה להבין מדוע. זוהי בעיה אשר משפיעה לרעה על תפקוד הגוף שלנו למשך פרקי זמן שעשויים להיות ארוכים. האדם שמגלה בגופו קנדידה מרגיש פסיכולוגית כאילו יש נטע זר בגופו, תחושה שעשויה ללוות אותו תמיד: התחושה שקשה "להשתחרר" מהקנדידה מאפיינת רבים הסובלים ממנה.
לעיתים התסכול נובע מכך שהתסמינים אמנם מופיעים בגוף, אבל לעיתים דרוש פרק זמן של מספר חודשים לפחות על מנת שניתן יהיה לייחס אותם לקנדידה (והרי חלק מהתסמינים שלה כלליים) או לעמוד על טיבם. תקופה זו של חוסר ודאות משפיעה לרעה על רבים במישור הנפשי.
בעיה אחרת קשורה ליכולתה של הקנדידה להפחית את הביטחון העצמי שלנו, מה שמשפיע גם כן עלינו מבחינה נפשית. קחו לדוגמא אישה אשר הזיהום הפטרייתי מופיע באיבר המין שלה. היכולת של האישה לקיים יחסי מין, או אפילו להרגיש "נשית", נפגעת לא פעם בצורה אנושה עקב הקנדידה. מעבר לפגיעה המובנת מאליה בשגרת החיים ובפעילות שנראית בסיסית כל כך, עלולה האישה לחוש ירידה משמעותית בביטחון העצמי ובתחושת הנשיות גם יחד.
אז מה עושים?
הקשר ההדוק בין הקנדידה לבין הצדדים הנפשיים של הסובלים ממנה משפיע משמעותית על תמונת ההתמודדות עם הבעיה. קודם כול, חשוב לאבחן את הזיהום הקנדידלי בהקדם האפשרי. זה לא תמיד פשוט, כפי שציינו מעלה, אבל יש אמצעים שנכנסו בשנים האחרונות לשדה המשחק ויכולים להקל על המלאכה. כך למשל מכשיר האבחון Global Diagnostics, הזמין במרפאות ביו קיור ומבצע אבחון מקיף של מצב הגוף בצורה בלתי פולשנית בתוך דקות ספורות בלבד.
כיום יש מגוון טיפולים יעילים בקנדידה, שעשויים להשפיע בצורה ישירה או עקיפה גם על ההשלכות הנפשיות של הזיהום. הטיפול הקונבנציונלי כולל תרופות ומשחות, אך נהוג לשלב כיום טיפולים טבעיים מבוססי תזונה בריאה, תוספי תזונה, צמחי מרפא ועוד. מי שמרכיב לעצמו תכנית טיפולים אישית עשוי לראות שיפור משמעותי אצלו, הן מבחינה גופנית והן נפשית.