נראה שאין אדם אחד שיכול להיות חסין לאורך זמן מצרבת. המדובר במצב בו אנו חשים כאב באזור החזה – ליתר דיוק מאחורי עצם החזה – כאשר בחלק מהמקרים התחושה הלא נעימה הזו מגיעה עד לצוואר ולפה.
הצרבת נובעת מחזרה של מיצי הקבה ושל המזון אל הוושט, כאשר תחושת הצריבה נובעת מרמת החומציות הדי גבוהה של נוזלי העיכול.
העובדה שצרבת עלולה להופיע אצל כל אחד, לא אומרת שאין לה גורמים מובחנים. היכרות עם הבעיה תאפשר לכם להתמודד איתה היטב.
ממה נגרמת הצרבת?
מבחינה פיזיולוגית צרבות רבות נגרמות עקב בקע סרעפתי, שהגורמים אליו עלולים להיות מולדים או עקב שינויים ובעיות בגוף. במצב של בקע סרעפתי, חודר תוכן מתוך הקיבה אל חלל החזה ומביא לאותה תחושת צרבת שהיינו שמחים להימנע ממנה.
משקל עודף של הגוף הוא אחד הגורמים העיקריים לצרבת, ולא קשה להבין מדוע: במצב הזה נוצר לחץ גדול על הקיבה והסרעפת. מאותה סיבה צרבות מופיעות אצל נשים רבות במהלך חודשי ההריון שלהם, כאשר גורם נוסף המסביר את שכיחות הצרבת בהריון הוא ייצור היתר של הורמון הפרוגסטרון. ההורמון בכמויות גבוהות מביא להפריה מסוימת של שרירי הגוף, כולל השריר הטבעתי ("השוער") שאמור למנוע מעבר של מיצי הקיבה בחזרה לוושט.
צרבת נובעת או מוחמרת כתוצאה מאורח החיים שלנו, ובעיקר המזון שאנחנו מכניסים לפה. רשימת ה"אויבים" מהבחינה הזו כוללת מאכלים בעלי אחוזי שומן גבוהים, מאכלים מטוגנים או מתובלים (בעיקר חריפים), פירות ומיצי הדר, קפה, משקאות מוגזים, אלכוהול ועוד.
למרות העובדה שחלק מהמאכלים האלה בריאים עבור הגוף שלנו במובנים אחרים, כן רצוי שאנשים הסובלים מצרבת יצמצמו את צריכתם. עוד מומלץ להרכיב תפריט המותאם להם אישית על ידי תזונאית. הארוחות צריכות להיות קטנות ככל האפשר, כשעדיף מספר גדול יחסית של ארוחות קטנות על פני מספר מצומצם של ארוחות גדולות. עוד רצוי לאכול כמה שפחות בשעות הלילה ולהימנע משכיבה במיטה מיד לאחר הארוחות.
גיל הוא גורם סיכון נוסף לצרבת, עקב היחלשות שסתום הספינקטר. לרשימת הגורמים ניתן להוסיף גם עישון, אסתמה, חיידק הליקובקטר פילורי ועוד.
חשיבות האבחון המדויק
ההמלצה הברורה היא שאדם הסובל מצרבת חמורה, או מתדירות גבוהה של צרבות "רגילות", יעבור אבחון מקיף אצל מומחה. במסגרת האבחון הזה ניתן יהיה ללמוד על הגורמים הספציפיים המביאים לצרבת, ובכך לטפל בהם בהתאם.
כאמור, חלק משמעותי מתסמיני הצרבת נובעים מאורח החיים שלנו, כך ששינויים נקודתיים בו יכולים לשפר את המצב במידה רבה. בבעיות צרבת עמוקות התמדה וסבלנות הן מילות המפתח, כך שאתם לא יכולים לצפות לפתרונות קסם.
אם יודעים בדיוק מהם הגורמים המביאים לצרבות, הטיפול בבעיה הופך לפשוט יותר. בהקשר הזה ניתן למנות את אמצעי האבחון המסורתיים של צרבות, לרבות צילום חזה, ניטור של רמת החומציות בוושט למשך יממה אחת לפחות, אנדוסקופיה עליונה ועוד.
מדובר בבדיקות שאינן נעימות לביצוע, אבל החדשות הטובות הן שיש ברפואה המודרנית פתרונות נוספים. אבחון מקיף של כלל הגוף בצורה שאינה פולשנית, כפי שמוצע באמצעות מכשיר גלובאל דיאגנוסטיקס הזמין ברשת ביו-קיור, יוכל לספק את התשובות לשאלות תוך פרק זמן קצר וללא כאבים או סיכונים.
מלבד השינויים הנדרשים באורח החיים, הטיפול בצרבת יכול להיעשות באמצעות תרופות נוגדות חומצה (שימו לב שמדובר בפתרון המטפל רק בתסמינים ולא בוושט עצמה), תרופות החוסמות את היסטמין מסוג 2, תרופות להגדלת התנועתיות במערכת העיכול ועוד. במצבים מורכבים, ייתכן שיהיה צורך בניתוחים כירורגיים.