יש דברים שלא משנה כמה פעמים הם יחזרו, ולא משנה אם אנחנו מוכנים אליהם או לא, ההתמודדות צפויה להיות קשה.
המחזור החודשי אצל הנשים עונה על ההגדרה הזו בדיוק, שעה שמדובר במספר ימים עד כשבוע בהם סובלת האישה מלא מעט תסמינים לצד תחושה כללית שאינה נעימה.
כאבי בטן מקבלים מקום של כבוד מפוקפק במשוואה הזו, אבל המציאות היא שיש דרכים שונות שניתן להיערך לקראתם ולצמצם אותם.
הפתרון המובן מאליו: תרופות
כשאנחנו סובלים מכאבים, אחד הצעדים הראשונים שלנו הוא גיחה לארון התרופות ואיתור אחר תרופה כזו או אחרת. במקרה של כאבי בטן לפני ובמהלך מחזור, ניתן לבחור תרופות הפועלות על הגוף באופנים שונים.
אלו יכולות להיות תרופות נוגדות דלקת בסיסיות יחסית, אשר פוגעות בייצור הכימיקלים שהרחם מפריש ושמביאים לאותם כאבים. חשוב לשים לב שהתרופות יעילות בעיקר בהקדמה של תרופה למכה ופחות בתור פתרון לכאב שנמצא כבר בשיאו. נא להיערך בהתאם מהבחינה הזו.
במקרה של כאבי מחזור בכלל וכאבי בטן בפרט ניתן ליטון גלולות למניעת הריון. הן מונעות את הביוץ ובכך מביאות להפחתת בכמות הכימיקלים המיוצרים. פתרון אפשרי אחר הוא גלולות המכילות פרוגסטרון ("גלולות הנקה"). הבעיה, שהופכת אותן לפתרון הרבה פחות מומלץ, הוא תופעות הלוואי המרובות.
התאמת התזונה למצב
תפריט התזונה של כל אישה צריך להיות מאוזן, כשהתייחסות מיוחדת יכולים לקבל ימי המחזור. ההמלצה הראשונה עבור נשים שרוצות לשפר את המצב מבחינת כאבי הבטן שלהן הוא לעבור לתפריט המבוסס על דיאטה צמחונית ודלת שומן.
בהמשך לכך ברור שהתזונה עצמה צריכה להיות מאוזנת ולכלול את הרכיבים החיוניים לבריאות התקינה שלנו, למשל ויטמינים מסוגים שונים (D3, E, B1)או מגנזיום. מומלץ להקטין את צריכת המאכלים המגרים את הקיבה בימים אלה: מאכלים עתירי שומן או תיבול לדוגמא.
חשיבותו של ספורט (כן, גם במחזור)
יש נשים אשר המחזור החודשי מכניס אותן ל"כוננות ספיגה" – לעיתים תרתי משמע – כך שהן מוצאות את עצמן מעבירות את הימים בביתן, בלי מצב רוח או חשק לעשות דברים אחרים. בכך הן עלולות להחמיר את המצב.
פעילות גופנית היא מומלצת עבור כל אדם ויכולה להיות יעילה במקרה של נשים הסובלות מכאבי בטן לפני או במהלך המחזור החודשי. הסיבה הראשונה היא שהפעילות הגופנית מפעילה את הגוף, והתנועתיות מקטינה את הכאבים שמרגישים במהלך המחזור. בהמשך לכך הפעילות מזוהה עם תחושות אישיות חיוביות, הנגרמות בין היתר עקב שחרור האנדרופינים המתבצע במהלכה ומשפר את מצב הרוח שלנו.
חימום האזור
אצל חלק מנשים המקלחת החמה הנעשית בכל יום, ולפעמים גם מספר פעמים ביום, יכולה להשכיח למשך כמה דקות את הכאבים: המים החמים הניתזים על הגוף כוללים אפקט מרגיע, שיכולה להקטין בצורה משמעותית את הכאבים שחשים.
על רקע העובדה שאי אפשר להתקלח 24 שעות ביממה, עולה הצורך בפתרונות אחרים של חימום הבטן במטרה להקל על עוצמת הכאבים. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות אישרו את מה שהיה ידוע בקרב נשים רבות כבר קודם לכן, והוא ששימוש באמצעים חמים דוגמת כרית חימום או אפילו בקבוק עם מים חמים יכולים להקטין בצורה משמעותית את כאבי הבטן.
לצד אפשרויות הטיפול שתיארנו כאן תמצאו פתרונות אלטרנטיביים יחסית שהפכו ללגיטימיים הרבה יותר בשנים האחרונות, דוגמת טיפולים מקשת הרפואה המשלימה, דמיון מודרך, ביופידבק או אפילו היפנוזה. ניתן להיעזר באמצעים המפחיתים את הכאב בצורה ישירה, דוגמת מכשיר TENS או התקן תוך רחמי.